Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Με μεγάλη συμμετοχή το 27ο Αντάμωμα Βλάχων στο Ανήλιο και το Μέτσοβο

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες Βλάχοι, από ολόκληρη την Ελλάδα και τη διασπορά αντάμωσαν στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του 27ου Ανταμώματος Βλάχων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Συμμετείχαν 60 χορευτικά συγκροτήματα με περισσότερους από 2000 χορευτές και αντιπροσωπείες των 107 Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.
Σημειωτέων ότι το Συρράκο εκπροσώπησαν με τα χορευτικά τους τμήματα, οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών Ιωαννίνων και Πρεβέζης.
Στο πλαίσιο του Ανταμώματος παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα στο δημοτικό διαμέρισμα Ανηλίου δρώμενα από την παραδοσιακή ζωή (επεξεργασίας μαλλιού, προετοιμασίας των προικιών, του γάμου και του πανηγυριού).
Την ίδια μέρα έγινε κι η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης. Το Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Λυκιαρδοπούλου στο Μέτσοβο όπου εμφανίστηκαν τα χορευτικά και τοπικοί χοροί απ' όλη την βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας ο οποίος μιλώντας στη ζωντανή βλάχικη προφορική γλώσσα καλωσόρισε όλους τους Βλάχους από την Ελλάδα και τη διασπορά τονίζοντας ότι πατρίδα και κοιτίδα των απανταχού Βλάχων είναι η πατρογονική γη της Πίνδου.
Καλωσόρισμα απηύθυνε ο δήμαρχος Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος και χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο κ. Κώστας Τασούλας Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Αστέριος Ροντούλης κι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Χαιρετισμό έστειλε κι ο καταγόμενος από το Περιβόλι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Σταύρος Καλογιάννης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και οι δήμαρχοι Καλαμπάκας Τάκης Σακελαρίου, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος, ο Συρρακιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου του Βόλου Βαγγέλης Αυδίκος και πολλοί Βλάχοι επιστήμονες. Από τη Διασπορά ήταν ο Θανάσης Πότσης αντιπρόεδρος της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ κι οι πρόεδροι των βλάχικων συλλόγων στην ΠΓΔΜ.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στην θέση Προφήτης Ηλίας στο Μέτσοβο με τον μεγάλο χορό « κόρλου μάρι».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ενώ ο Σάββας Σιάτρας ήρθε από την Αθήνα, για να τραγουδήσει για τους Βλάχους (κι οι δυο αφιλοκερδώς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου