Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οι Συρρακιώτες γιόρτασαν και χθές τους Αγίους Αποστόλους

Κυριολεκτικά "χωμένο" στο έδαφος το  εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων
Χθες 30 Ιουνίου γιορτάστηκε απ’ τους Συρρακιώτες η γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο πανέμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται στα όρια του Συρράκου με το Βαθύπεδο και σε υψόμετρο 1800 μέτρα. Βρίσκεται μεταξύ «Πρίζας και Τσάρκου» σε μια πανέμορφη τοποθεσία, που απ’ το σημείο αυτό μπορείς να δείς όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων με την πόλη και την λίμνη της. Η απόσταση είναι γύρω στα 8 χλμ. απ’ το Συρράκο.
Η πρόσβαση πλέον είναι πιο εύκολη από παλιά, μιας και υπάρχει αμαξιτός χωμάτινος δρόμος. 
 Στο σημείο που έχει κτιστεί το εκκλησάκι αυτό, η ορμή των ανέμων είναι πολύ μεγάλη και γι αυτό ακριβώς τον λόγο μεγάλο μέρος του κτίσματος βρίσκεται μέσα στο έδαφος, με το μοναδικό άνοιγμα για την είσοδο στον εσωτερικό χώρο να βρίσκεται προς τα δυτικά.
Ο κύριος λόγος που φαίνεται να χτίστηκε είναι να χρησιμοποιηθεί σαν προσευχητάριο των τσοπαναραίων που έβοσκαν τα πρόβατά τους στην περιοχή.
Τα παλαιότερα χρόνια, πολλοί Συρρακιώτες τιμούσαν τους Αγίους Αποστόλους με θεία λειτουργία που γίνονταν εκεί και στον υπαίθριο χώρο του ναού, μιας και ο εσωτερικός του χώρος είναι μικρός και δεν έχει διακοσμηθεί ποτέ τέμπλο για το συγκεκριμένο εκκλησάκι. Κατόπιν με την επιστροφή στο χωριό γίνονταν και πανηγύρι με παραδοσιακή ορχήστρα.
Θεία λειτουργία στα 1800μ. υψόμετρο (φωτο 2007)
Πάντως και τα τελευταία χρόνια, αρκετοί συγχωριανοί μας ανεβαίνουν και πάλι στους Αγίους Αποστόλους για την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία. Περίπου πενήντα Συρρακιώτες παρευρέθηκαν κι εχτές, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καταλληλότερες, μιας και στην περιοχή επικρατούσε αρκετό κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου