Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κίνητρα αύξησης του ενεργού πληθυσμού στους Ορεινούς Δήμους


Τι είδαν και τι άκουσαν στις Βρυξέλλες οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη


Πιο δύσκολα ως προς την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι τα έργα για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και κυρίως για τους ορεινούς Δήμους της Ελλάδας, που στερούνται οργανωμένων τεχνικών υπηρεσιών και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, όμως θα σχεδιάζονται έτσι που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών και περισσότερες θέσεις εργασίας.

(16/11/2013)

Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για την παλιννόστηση του πληθυσμού καθώς ο στόχος είναι να αντιστραφεί το κακό προηγούμενο της Ελλάδας με το 60% του πληθυσμού της να συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα και την ελληνική περιφέρεια να μαραζώνει.

Στις Βρυξέλλες
Αυτά και πολλά ακόμη ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στις Βρυξέλες το προηγούμενο διήμερο με τη συμμετοχή της ΕΕΤΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, με θέμα «οι ελληνικοί ορεινοί Δήμοι στην νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020», και στην οποία από την Ήπειρο παραβρέθηκαν δυο εκπρόσωποι ορεινών ΟΤΑ και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Γεωργίου Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας (από Άρτα) και Γιάννης Σεντελές δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων (από νομό Ιωαννίνων).

Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, δήλωσε αισιόδοξος ως προς την πρόθεση δημιουργίας κινήτρων για την επιστροφή του πληθυσμού στα χωριά της ελληνικής Περιφέρειας μεταφέροντας και την ανακοίνωση, η οποία έγινε από τον εκπρόσωπο που χειρίζεται τα αγροτικά θέματα σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το γεγονός ότι προβλέπεται...
εφάπαξ καταβολή ποσού 20.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα των νέων αγροτών. «Ενημερωθήκαμε ότι θα αφορά νέους που θα θελήσουν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να γίνουν νέοι αγρότες και θα ενισχύονται για να ξεκινήσουν με το ποσό των 20.000 ευρώ με εφάπαξ καταβολή», μετέφερε ο κ. Γαλλίκας.

Δύσκολο το νέο ΕΣΠΑ
Ο ίδιος αναφορικά με όσα αποκόμισε από αυτή την ημερίδα δήλωσε: «Αναφέρθηκαν οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε σε αυτή την περίοδο και δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ διαφορετικό στη φιλοσοφία του απ’ ότι ήταν το παλιό. Έχει πολλές απαιτήσεις αυτή τη φορά, τα χρήματα λιγόστεψαν βλέπετε και δίνει πλέον έμφαση στην κατεύθυνση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της έξυπνης εξειδίκευσης, της απασχόλησης σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολα τα χρήματα και οι εκταμιεύσεις χρημάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως όλοι γνωρίζουμε η κρίση έφτασε κι εκεί και θα έχουμε σημαντικά προβλήματα γύρω από την εκταμίευση των χρημάτων και όλες οι μελέτες που αφορούν έργα και για τους ορεινούς δήμους θα είναι όπως μας ενημέρωσαν πολύ προσεγμένες και ολοκληρωμένες για να σας πω ένα παράδειγμα για μια πλατεία που αναπλάθεται, θα πρέπει ας πούμε δίπλα που ίσως υπάρχει ένα σχολείο παλιό να γίνει κι αυτό Πνευματικό Κέντρο, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα να γίνει και μια Δημοτική Επιχείρηση ώστε  να αποδίδει το έργο αυτό, ενώ ο πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ζητούνται δηλαδή ενότητες έργων. Έργα καλά μελετημένα και βήμα- βήμα να συμπληρώνει το ένα έργο το άλλο».

Ενίσχυση των ορεινών Δήμων
Αναφορικά με το αν υπήρξε και ανακοινώθηκε πρόθεση ενίσχυσης των ορεινών Δήμων, ο ίδιος απεφάνθη: «Νομίζω ότι προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλα από αυτή την ημερίδα. Η ΕΕΤΑΑ αναγνωρίζοντας ότι οι ορεινοί Δήμοι έχουν πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με τους πεδινούς και μεγάλους δήμους, σε ότι αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα που έχουν να ωριμάζουν μελέτες του ΕΣΠΑ, έχει προχωρήσει σε δημιουργία αρχείου με 20 Δήμους διαφόρων κατηγοριών, ορεινοί, μεγάλοι, μικροί, μεσογειακοί, κοκ, και έχει κατασκευάσει φόρμες για τη διαδικασία που κατά περίπτωση θα χρειάζονται. Έχει προβλέψει επίσης την περαιτέρω ενημέρωση και με άλλες ημερίδες που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην χαθεί η ευκαιρία που θα δοθεί μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο να αναπτυχθούμε, όπως ίσως χάθηκαν ευκαιρίες στο παρελθόν γιατί δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι…».
Ο κ. Γαλλίκας, στις δηλώσεις στάθηκε στο ζήτημα της αύξησης του βαθμού δυσκολίας ως προς την ωρίμανση και ένταξη μελετών στο νέο ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι ήδη ο βαθμός και ο χρόνος έχουν μεταβληθεί και στο τρέχον ΕΣΠΑ σε σύγκριση με το παρελθόν. Σημείωσε ότι σε προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους (ΚΠΣ), ο χρόνος σχεδιασμού και ωρίμανσης μελέτης ήταν δυο με τρεις μήνες το πολύ όταν σήμερα όπως τόνισε «εγώ για να ωριμάσω ορισμένες μελέτες σήμερα και να μπορέσω να εντάξω και να δημοπρατήσω κάποια έργα χρειάζομαι δυόμισι και τρία χρόνια», προσθέτοντας ότι «Μόνο απ’ αυτό καταλαβαίνετε πόσο πιο άρτια οργανωμένοι θα πρέπει να είμαστε στην νέα περίοδο».

Ανακοίνωση κινήτρων
Σε ότι αφορά την ανακοίνωση κινήτρων που θα συμβάλλουν στην επιστροφή ενεργού πληθυσμού στους δήμους της ορεινής ζώνης της χώρας μιας και όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες απογραφές τόσο ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων όσο και ο Γεωργίου Καραϊσκάκη φιγουράρουν ο μεν πρώτος στην πρώτη θέση και ο δεύτερος στην 8η με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, ο κ. Γαλλίκας απάντησε: «Υπάρχουν κίνητρα. Νομίζω ότι αρχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα για τους νέους αγρότες που θα πάρουν εφάπαξ 20.000 για να μπορέσουν να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία  κάτι που το έχουμε σχεδόν ξεχάσει… Θεωρώ ότι είναι ένα καλό κίνητρο αυτό», ανέφερε, εξηγώντας ότι την ανακοίνωση έκανε στην ημερίδα  τον κατεξοχήν αρμόδιο για το θέμα κ. Χανιώτη, που είναι αρμόδιος σε επίπεδο ΕΕ για τα ζητήματα σχεδιασμού της Αγροτικής πολιτικής.

Πηγή: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου