Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Παράταση μέχρι τις 14 Μαρτίου για δηλώσεις ετεροδημοτών, αλλαγή στοιχείων εκλογέων


Μέχρι τις 14 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους εκλογείς, για μεταβολές στοιχείων τους στους εκλογικούς καταλόγους και στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να μπορέσουν οι εκλογείς να καταθέσουν τη σχετική αίτηση και να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς βάσει της ισχύουσας διάταξη η προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.
Εξάλλου, με την ίδια ρύθμιση μειώνεται από τέσσερις σε δύο μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος, για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, ...


«λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών εκλογών και Ευρωεκλογών, δημιουργείται κατεπείγουσα ανάγκη για την άμεση, άρτια και έγκαιρη ενημέρωση των ετεροδημοτών εκλογέων, προκειμένου να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα».
«Κρίνεται ότι το χρονικό διάστημα ενημέρωσης των εκλογέων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβολών στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι επαρκές, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, που αποσαφηνίζουν θέματα διεξαγωγής των εκλογών αυτών», σημειώνεται στην έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου