Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

‘Frames of European Common Life’. Αύριο η 4η εκπαιδευτική συνάντηση

Φωτο της Στέλλας Μπασιά
Η 4η εκπαιδευτική συνάντηση του έργου Frames of European Common Life (Καρέ της κοινής Ευρωπαϊκής ζωής) Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η εταιρεία ‘Εντευξις  και το Photometria Festival, θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014.
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο ευγενικά παραχώρησε τους χώρους του για τις ανάγκες του προγράμματος αλλά με την χρήση των νέων τεχνολογιών μεταδίδονται ταυτόχρονα διαδικτυακά δίνοντας την ευκαιρία σε συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους από άλλες πόλεις να τις παρακολουθούν. Στις εκπαιδευτικές συναντήσεις παρουσιάζονται τεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα από τους εκπαιδευτές του έργου με σκοπό την επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που τους απασχολούν και εκπονούνται εργασίες που αφορούν το έργο που θυμίζουμε ότι έχει ως θέμα την ‘Αξιοποίηση των τοπικών πόρων’. Παράλληλα ...
διακεκριμένοι φωτογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους και συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σχολιάζοντας τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων.


Στην 4η συνάντηση του έργου ομάδα συμμετεχόντων θα παρουσιάσει το έργο του φωτογράφου Robert Capa και o Kώστας Βάσσης, εκπαιδευτής του έργου θα παρουσιάσει τους κανόνες της σύνθεσης και πώς να τους παραβούμε. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης ο Ιάσων Δήμου, Διευθυντής του Athens House of Photography & Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Photometria Festival θα παρουσιάσει το έργο του Willy Ronis.
Ο Ιάσων Δήμου είναι managing director της Apeiron Photos, του κορυφαίου φωτογραφικού πρακτορείου στην Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Κωνσταντίνου Μάνου, Henri Cartier-Bresson και Josef Koudelka. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Ριζάρειο Ίδρυμα και άλλα ιδρύματα και μουσεία. Είναι μέλος της συστατικής επιτροπής στο Prix Pictet και του Ευρωπαϊκού Βραβείου Εκδοτών (European Publishers Award). Έχει επιμεληθεί επίσης μια σειρά από βιβλία φωτογραφίας, όπως την ελληνική έκδοση του κλασικού έργου του Herbert List "Ελλάς". Για την τριετία 2014-2016 είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Photometria Festival.
Στο πλαίσιο του έργου  επιλέχθηκε ο εκπαιδευόμενος που θα ταξιδέψει στην 1η συνάντηση του έργου ‘Frames’ που θα γίνει στην πόλη Leszno στην Πολωνία από τον εταίρο του Frames στην Πολωνία, Foundation Centre for Creative Activity στις 4-8 Σεπτεμβρίου 2014. Επιλέχθηκε η κα Στέλλα Μπασιά. Τα κριτήρια της επιλογής είναι η άμεση αντίδραση και ανταπόκριση στις  πρώτες εργασίες, η καλλιτεχνική δημιουργία και η προσπάθεια για την απόδοση ενός όσο το δυνατόν ολοκληρωμένου  project, η συνέπεια στις υποχρεώσεις όσον αφορά την προσέλευση στις συναντήσεις, και την συμμετοχή στην πλατφόρμα του έργου στο  facebook. Η εκπαιδευόμενη θα επισκεφθεί την έκθεση των συμμετεχόντων και θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα συνοδεύουν την έκθεση. Θα έρθει σε επαφή με τους φωτογράφους της πολωνικής ομάδας αλλά και με τους αντίστοιχους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές των άλλων εταίρων και θα συμμετέχει σε όποιο πολιτιστικό η εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτείνει η οργάνωση στους εταίρους.
Η εταιρεία ‘Εντευξις  και το Photometria Photo Festival συμμετέχει για την διετία 2013-2015 στο Προγράμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις, διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων ή και οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η εκπαιδευτική σύμπραξη θα διαρκέσει 18 μήνες και στοχεύει στην προώθηση της ολοκλήρωσης και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ένταξης με τη χρήση της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες φορείς της σύμπραξης είναι: CIDI (Ιταλία, συντονίστρια), Crossing Borders (Δανία), The Greener Bourgas Foundation(Βουλγαρία), Fundacja Centrum Aktywności Twórczej (Πολωνία) και Έντευξις (Ελλάδα).
Η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινότητα ερασιτεχνών φωτογράφων, που θα μοιραστούν την τεχνική εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, θα συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν το φωτογραφικό μέσο ως μέσο κοινωνικής έρευνας και θα στοχαστούν σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση της κινητικότητας των ενηλίκων εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών, και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την φωτογραφία. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές από κάθε χώρα θα επικοινωνούν και θα μοιράζονται γνώμες και συμβουλές σε όλη τη διάρκεια του έργου, μέσω skype συναντήσεων και μέσω ενός ειδικού φόρουμ. Η έκθεση με τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Photometria Photo Festival 2014 και θα την επισκεφθούν συμμετέχοντες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.

Το περιεχόμενο της δημοσίευσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Έντευξις καιι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου