Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Λύση μέσα από συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητά ο ΦΟΔΣΑ για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού



Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας παρέλαβε την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Τι απαντά και στις κατηγορίες που δέχτηκε από τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων

 Περιμένει προτάσεις που θα συμβάλλουν σε λύσεις και διερωτάται εάν γίνεται συζήτηση για επιστροφή στους ΧΑΔΑ!!!

Ανακοίνωση με την οποία παίρνει και δημόσια θέση για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ΧΥΤΑ Ελληνικού και τα πορίσματα που έχουν εξαγάγει οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα φαινόμενα ρύπανσης που έχει προκαλέσει στη γύρω περιοχή, εξέδωσε χτές Τρίτη ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων.
Σε αυτή μεταξύ άλλων απαντά και στις κατηγορίες που δέχτηκε από τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων περί μη σύγκλισης του Δ.Σ. προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η απάντησή του στην γραπτή απολογία την οποία τον καλούν να καταθέσει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, προ(σ)καλεί όμως ταυτόχρονα όσους είναι αντίθετοι στην εύρεση λύσης προκείμενου να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ να αντιπροτείνουν λύσεις ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ έχει ως εξής:

«Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, παρακολουθεί από κοντά, με υπευθυνότητα και συνέπεια όλες τις εξελίξεις για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η σημερινή του διοίκηση, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και χωρίς να αποκρύψει κανένα στοιχείο έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της τόσο για την σωστή λειτουργία του έργου όσο όμως και για τη συνολική προώθηση της σύγχρονης- ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή.
Εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου και το απέδειξε με κάθε ευκαιρία, είναι ότι στην υπόθεση αυτή, δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές αλλά ούτε και τοπικιστικές διενέξεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που...
ταλάνισε επί μακρόν το Νομό, αφορά το σύνολο των κατοίκων και απαιτεί συνέργεια και συνεργασία στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων κι όχι της δημιουργίας νέων αδιεξόδων.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Θωμάς Μπέγκας παρέλαβε την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και άμεσα την κοινοποίησε σε όλα τα μέλη της Διοίκησης με επιστολή που εστάλη την 1η Οκτωβρίου 2012.
Η έκθεση καταλήγοντας ζητά την διατύπωση απόψεων επί συγκεκριμένων παρατηρήσεων από διάφορες υπηρεσίες.
Στην ίδια έκθεση, που εστάλη και στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, όπως και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, ο Φορέας καλείται σε απολογία για δύο λόγους:
«Γιατί δεν έχει ξεκινήσει την κατάθεση της χρηματοοικονομικής εγγύησης ποσού ίσου με 0,68 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων σε ιδιαίτερο λογαριασμό, σύμφωνα με την άδεια διάθεσης στερεών, μη επικινδύνων αποβλήτων»
«Γιατί δεν έχει εκδώσει αποφάσεις που να καθορίζουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να προβαίνουν στη διάθεση αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Ελληνικού»
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο επέβλεψε τη δοκιμαστική λειτουργία για λογαριασμό του Φορέα, επεξεργάστηκε τα ερωτήματα και ήδη έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 με θέμα την υποβολή απολογίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με τεκμηριωμένη εισήγηση.
Από την μέχρι σήμερα δράση της Διοίκησης του Φορέα γίνεται εύκολο κατανοητό ότι έχει αποδείξει εμπράκτως την διάθεσή του για συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει την ευθύνη εκτέλεσης και παραλαβής του έργου, όσο και με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων.
Ο Φορέας συμπορεύτηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου στις επιλογές της για την επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου της ρύπανσης κι αναμένει να του κοινοποιηθούν επίσημα όλα τα πορίσματα προκειμένου να αξιολογηθούν και από τους επιστημονικούς του συνεργάτες. 
Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβάνεται και την ιδιαίτερη ευαισθησία του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, την κατανοεί αλλά εκτιμά ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη σωστή βάση και όχι με μεγεθυντικούς φακούς.
Περιμένει λοιπόν προτάσεις που θα συμβάλλουν σε λύσεις. Οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν παρά μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων και αδιεξόδων και δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης του Φορέα να ακολουθήσει τέτοιες λογικές.
Άλλωστε το μείζον σήμερα για όλους είναι ένα: Θα συμβάλλουμε ώστε να λειτουργήσει σωστά και σύγχρονα ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό; Αποτελεί η λειτουργία αυτή βήμα εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων; Αν όχι, ποια είναι η αντιπρόταση; Μήπως επιστροφή στους ΧΑΔΑ;
Ιδού η ρόδος λοιπόν...».
 **Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες απεικονίζουν τις εστίες ρύπανσης  από τον ΧΥΤΑ και είναι απ' όταν ανέκυψε το πρόβλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου