Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χρέος των Ηπειρωτών η προστασία των παραδοσιακών μας οικισμών

Συρράκο: υπόδειγμα παραδοσιακού οικισμού
Ημερίδα στα Γιάννενα για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών

"Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίσει με την προστασία των παραδοσιακών οικισμών"

ι κοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των παραδοσιακών οικισμών"


Η ανάγκη, τόσο οι πολίτες, όσο και οι αρμόδιοι φορείς της Ηπείρου να προστατεύσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής μας από την άναρχη ανάπτυξη, τονίστηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε το Σάββατο στα Γιάννινα, για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Την ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και η 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
 Όπως αναφέρθηκε, κάποια χωριά του Ζαγορίου,Τζουμέρκων και το Μέτσοβο, ευτυχώς, έχουν κρατήσει ακόμη το παραδοσιακό τους «χρώμα», κάτι αναμφίβολα θετικό για την περιοχή μας, όμως όλοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει...
να μεριμνήσουν, για να μην χαθεί εντελώς το παραδοσιακό στοιχείο και παράλληλα να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, με βάση τους σύγχρονους σχεδιασμούς.

Να συμβαδίσει…

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Κρεμέζη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίσει με την προστασία των παραδοσιακών οικισμών.«Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι πολύ αρνητική. Οι περισσότεροι συνδυάζουν την ανάπτυξη με την καταστροφή. Και έτσι δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να δούμε τη σωστή ανάπτυξη. Μεμονωμένα υπάρχουν οικισμοί, όπως κομμάτια από Ζαγόρια, το Μέτσοβο, κάποια χωριά του Πηλίου κ.α.» τόνισε.Υπογράμμισε δε, ότι: «Υπάρχουν και άλλοι οικισμοί που καταστράφηκαν, με την έννοια της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν γίνονται γιατί έχουν κόστος και δεν είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να το καλύψει».

Σημεία αναφοράς…

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των παραδοσιακών οικισμών. «Οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι μνημεία και σημεία αναφοράς. Το ΤΕΕ θέλει να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των οικισμών» είπε μεταξύ άλλων.
Η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε την ημερίδα σαν ένα είδος φόρου τιμής στους παλαιότερους αρχαιολόγους που έχουν εργαστεί για τον χαρακτηρισμό πολλών οικισμών ως παραδοσιακών . «Τα προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών τα αντιλαμβανόμαστε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει γόνιμος διάλογος» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο αρχιτέκτονας και μέλος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Σμύρης χαρακτήρισε την ημερίδα σαν πρόκληση «για την επανεύρεση του τοπικού κλίματος και στοιχείου».
Πηγή: epirus gate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου