Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Και ο "πόλεμος" για την ρύπανση στον ΧΥΤΑ, καλά κρατεί. Νέα ανακοίνωση του ΑΥ.ΡΙ.Ο στην απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου



Ο επικεφαλής του ΑΥ.ΡΙ.Ο κος Γιάννης Παπαδημητρίου
Οξύτατη ανακοίνωση του ΑΥ.ΡΙ.Ο για την "απαράδεκτη" όπως την χαρακτηρίζει απάντηση της κας Καλογιάννη, σε επερώτησή της για τον ΧΥΤΑ.

"Πάγια πρακτική της εξουσίας να μεταθέτει την ευθύνη από αυτούς που προκαλούν το πρόβλημα σε αυτούς που το δημοσιοποιούν"

γειονομική και περιβαλλοντική βόμβα όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για ολόκληρο το ρου του Αράχθου μέχρι τις εκβολές του, είναι ο προβληματικός ΧΥΤΑ Ελληνικού
 
Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, επερώτηση του ΑΥ.ΡΙ.Ο σχετικά με την έκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την ρύπανση της περιοχής απ' την διαρροή του ΧΥΤΑ.
Τα κυριότερα σημεία της απάντησης της Αντιπεριφερειάρχη κας Καλογιάννη μπορείτε να τα διαβάσετε στο 

 Η παράταξη ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο θεωρώντας απαράδεκτη την απάντηση της κας Καλογιάννη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ...


Η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη στην επερώτηση της παράταξής μας για τα σοβαρά προβλήματα στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, τα οποία εντόπισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, είναι αποκαλυπτική και για το αίσθημα ευθύνης και για το ήθος της ίδιας προσωπικά και κατ’ επέκταση της Περιφερειακής Αρχής.
Συγκεκριμένα, αντί να τοποθετηθεί πολιτικά για την απόκρυψη της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η κ. Καλογιάννη απάντησε ότι δεν είχε νομική υποχρέωση να την γνωστοποιήσει. Αντί να κινητοποιηθεί για άμεσες ενέργειες στα συγκεκριμένα ζητήματα που θίγει η έκθεση, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι «θα» υποβάλει στους Επιθεωρητές στοιχεία και απόψεις της Υπηρεσίας (σημειωτέον ότι έχει περάσει ένας μήνας και πλέον από την υποβολή της έκθεσης). Αντί τέλος να δεσμευτεί στα μείζονα ερωτήματα της διακοπής της προσωρινής λειτουργίας, της οριστικής παραλαβής του έργου κλπ., η κ. Αντιπεριφερειάρχης περιορίστηκε να μας εξηγήσει την κείμενη νομοθεσία.
Όμως η κ. Καλογιάννη συνδύασε την ουσιαστική απουσία απάντησης στην επερώτηση με μια χαμηλού επιπέδου προσωπική επίθεση στον επερωτώντα Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξής μας Γιάννη Παπαδημητρίου με χαρακτηρισμούς του τύπου «στιγμιαίος πολιτικός θόρυβος για να πιστοποιείται η πολιτική σας παρουσία», «φωτοβολίδες και κραυγές αρνητισμού» κλπ.
Δυστυχώς η πάγια πρακτική της εξουσίας να μεταθέτει την ευθύνη από αυτούς που προκαλούν το πρόβλημα σε αυτούς που το δημοσιοποιούν, συνοδεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από κορώνες εντυπωσιασμού, αγένεια και λασπολογία. Η παράταξή μας θα συνεχίσει να γίνεται «ενοχλητική» για την κ. Καλογιάννη, γιατί θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό των πολιτών για έλεγχο, διαφάνεια και ανάληψη της ευθύνης.
Ο προβληματικός ΧΥΤΑ Ελληνικού, αυτή η υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για ολόκληρο το ρου του Αράχθου μέχρι τις εκβολές του, την οποία αποκάλυψε η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί το μέτρο της δικής μας ευθύνης για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και αυτή την ευθύνη το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και ο Περιφερειακός του Σύμβουλος δεν θα την απεμπολήσουμε.
Ας αναλάβει επιτέλους η Περιφερειακή Αρχή τη δική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου