Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Γρηγόρης Καψάλης - Γιάννης Παπακώστας "Απ' το Ζαγόρι στα Γιάννενα"


Τιμητική παραδοσιακή συναυλία για τους δύο μεγάλους μουσικούς


Η διοργάνωση απ' το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το τμήμα παραδοσιακών χορών


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 ωρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων "Β. Πυρσινέλλας"





Τιμητική συναυλία για τον κορυφαίο Ηπειρώτη παραδοσιακό κλαρινίστα Γρηγόρη Καψάλη και τον τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα με τίτλο «Γρηγόρης Καψάλης: Απ’ το Ζαγόρι στα Γιάννινα» διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, στις 8.00 μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
Πρόκειται για τη συνέχεια περσινής ανάλογης εκδήλωσης, όπου λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη μουσική συνύπαρξη των ανωτέρω μουσικών με τον δεξιοτέχνη παραδοσιακό κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά και τον τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, που βραβεύτηκαν για την γενικότερη προσφορά τους στη μουσική παράδοση.
Το ίδιο θα γίνει και στην προσεχή συναυλία για τους δύο μουσικούς ενώ παράλληλα προς τιμήν τους θα ερμηνεύσει τραγούδια το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Την διδασκαλία τους καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχουν οι Υπεύθυνοι του Τμήματος, καθηγητές Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας.
Το μουσικό συγκρότημα θα πλαισιώσουν οι: Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί),  Διαμαντής Κάλλης (λαούτο), Διαμαντής Παπαναστασίου (ντέφι) και Γιάννης Διαμάντης (λαούτο). Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών ΠΚΔΙ θα συνοδεύσει στο τραγούδι ο Κώστας Βέρδης (κλαρίνο).

Στη συναυλία που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων,  θα πραγματοποιηθεί ένα  ...
«μουσικό ταξίδι» από το Ζαγόρι στα Γιάννινα, τόποι όπου η παραδοσιακή μουσική ακολούθησε την οδική αρτηρία, αλληλεπιδρώντας και επηρεάζοντας την τελική διαμόρφωσή τους, ενώ οι προσκεκλημένοι μουσικοί κατέγραψαν με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό την ιδιαιτερότητα του Τρόπου και του Ύφους τους για πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 5η θεματική συναυλία που διοργανώνει το Τμήμα του Π.Κ. Δήμου Ιωαννιτών από το 1999 και ο τομέας αυτός αποτελεί μέρος της πολυσχιδούς δραστηριότητας και του μακροχρόνιου προγραμματισμού του, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση θεματικών μουσικοχορευτικών παραγωγών, σεμιναρίων παραδοσιακών χορών, φεστιβάλ και παράλληλων εκδηλώσεων. Οι συναυλίες ήταν: «Η Άνοιξη κι ο Έρωτας σε Ήπειρο και Θράκη», «Η Ξενιτιά σε Ήπειρο Κρήτη και Δωδεκάνησα», «Ο Κύκλος της Ζωής σε Ήπειρο και Μικρά Ασία», «Η Ήπειρος του Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση» ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του στην τιμητική συναυλία για τον Αλέκο Κιτσάκη .
Ειδικότερα για το τραγούδι, που αποτελεί βασικό στοιχείο της διδασκαλίας του, οι χορεύτριες έχουν βραβευτεί με το τρίτο βραβείο σε επίσημο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία το 2009 που τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO. Επίσης τότε κατέλαβαν και την πρώτη θέση στην κατηγορία του χορού. Τα δύο βραβεία στα κυριότερα είδη ενασχόλησης των παραδοσιακών Χορευτικών  γενικότερα, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην ιστορία των ελληνικών συγκροτημάτων σε επίσημο διαγωνιστικό επίπεδο.

Ο Γρηγόρης Καψάλης, καταγόμενος από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου, υπηρέτησε για δεκαετίες πιστά το παραδοσιακό μουσικό ύφος της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων. Για την πορεία του αυτή κατέχει ιδιαίτερη θέση στον χώρο του Λαϊκού Πολιτισμού της Ελλάδας, έχει βραβευτεί επανειλημμένως και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Γιάννης Παπακώστας, καταγόμενος από τους Χουλιαράδες Ιωαννίνων, είναι ένας από τους μελωδικότερους Ηπειρώτες τραγουδιστές. Αποδίδοντας εξαιρετικά το ιδιαίτερο μουσικό ύφος της Ηπείρου συνεργάστηκε για δεκαετίες με τον Γρηγόρη Καψάλη. Συμμετείχε σε πολλές μουσικές εκδόσεις, εμφανίστηκε επανειλημμένως στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με πλήθος μουσικών, φορέων και ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου