Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το "Fotometria Festival 2012" στην Πρέβεζα



Έκθεση των 25  Βραβευμένων φωτογραφιών απ' τον Πανελλήνιο διαγωνισμό του «PHOTOMETRIA FESTIVAL 2012» “Borders”

Διάλεξη του Μηνά Παπαδόπουλου με τον τίτλο ΕΙΚΟΝΑ.ΛΟΓΟΣ στην Πρέβεζα




«Σύνορα», μια λέξη που έχει ταυτιστεί με την οροθετική γραμμή που προσδιορίζει τα όρια μεταξύ των λαών. Στη φετινή διοργάνωση ορίσαμε θέμα με συμβολικές διαστάσεις. Φωτογράφοι καλούνται σε μια δημιουργική σύνθεση αποτύπωσης με σκοπό, όχι μόνο να καταδείξει το ιδιαίτερο ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας, μιας χώρας, αλλά και οτιδήποτε ενώνει ή μπορεί να ενώσει. Όρια που θέτουμε στην καθημερινότητα μας, ηθικά, υπαρξιακά, κοινωνικά κ.α. Σύνορα που υπάρχουν  δίπλα μας, μέσα μας, στις γειτονιές, στις χώρες, σημεία πολιτισμού δίχως όρια, κοινούς χώρους έκφρασης και επικοινωνίας.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Αndre Bakker (Φωτογράφος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτομετρία)
Κωστής Εμμανουηλίδης (Φωτογράφος)
Φώντας Μπίτσικας (Καθηγητής Πλαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Χρήστος Ζήνας (Φωτογράφος)
Φωτεινή Παπαχατζή (Φωτογράφος) 

Τα ονόματα των δημιουργών των 25 καλύτερων φωτογραφιών που διακρίθηκαν είναι τα εξής: ...

1.Χρήστος Δημητρίου ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
2.Θεόδωρος Ρίγος 1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ "Age and Disability"
3.Γιάννης Βάκρινος 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ " Crossing borders"
4.Δημήτρης Ντάρας  3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ  "Μαθητευόμενη στη φειδώ της λήθης"
5.Απόστολος Στράντζαλης
6.Λεωνίδας Μπακόλας 
7.Διαμάντης Θέμος
8.Γιώργος Παράς
9.Τάσος Χίος
10.Πηνελόπη Χριστοδουλίδη
11.Αχιλλέας Φίλιος
12.Βαγγέλης Γιωτόπουλος
13.Βασίλης Ντόβας
14.Ελένη Μαχαίρα
15.Σάκης Δαζάνης
16.Νίκος Παπαδάκος 
17.Ιωάννης Στεφανίδης
18.Μαρία Καππάτου
19.Σπύρος Ζερβουδάκης
20.Χάρης Παναγιωτακόπουλος
21.Σταύρος Σταματίου
22.Γιώργος Γιαννόπουλος
23.Βασίλης Πρωτόπαππας 
24.Αλέξανδρος Δάλκος
25.Γρηγόρης Δάλλης

Με αφορμή την έκθεση των 25 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ το Photometria Festival & H Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας διοργανώνουν διάλεξη του Μηνά Παπαδόπουλου με τον τίτλο ΕΙΚΟΝΑ.ΛΟΓΟΣ στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (ΟΑΣΗ) το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ.
Στη συζήτηση εξετάζεται ο τρόπος που οι λειτουργίες του κειμένου και της εικόνας μεταφέρουν νόημα. Στην περίπτωση της φωτογραφίας, η σύμπραξη κειμένου και εικόνας είναι το βασικό ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Αναζητούνται παραδείγματα από τις διαφορετικές εκφράσεις της συνεργασίας των δομών του λόγου και της εικόνας. Η συζήτηση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, όχι μόνο για αυτούς που ασχολούνται δημιουργικά με τη μία ή και τις δύο δομές έκφρασης -λόγου και εικόνας- αλλά και για τους αποδέκτες-αναγνώστες αυτού του έργου. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρηθεί το πλήθος των αναφορών και σημαινόμενων που προκύπτουν από τη δημιουργική χρήση του κειμένου και της εικόνας, καθώς το «πάντρεμα» αυτό είναι κάτι που περιβάλλει την καθημερινότητά μας.

Ο Μηνάς Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών και δουλεύει ως αναπληρωτής καθηγητής τα τελευταία 6 χρόνια. Παρακολούθησε το τμήμα φωτογραφίας του Πολιτιστικού ΙΕΚ Θεσσαλονίκης το 2002 και έκτοτε συνθέτει ένα σώμα φωτογραφικού υλικού που εξελίσσεται. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο WorkInProgress (wip.gr), σε διεθνείς εκδόσεις (Plateform Magazine, El Photographico, Kaltblut, κ.α.). Διακρίθηκε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Imagine a New World το 2010. Ατομική έκθεση στο φωτογραφικό Φεστιβάλ Photometria το 2011.

Αμέσως μετά τη διάλεξη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας.
Πληροφορίες: Κορωναίου Κατερίνα     τηλ. 6936.565270
                       Βλαχοπούλου Άννυ    τηλ. 6979.447006

Το Photometria Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής, μη κερδοσκοπικής «Έντευξις». Διοργανώνεται για 4η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας.
H ΕΦΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ αποτελεί παράρτημα της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (έτος ίδρυσης 1952), που υπήρξε ο μοναδικός πόλος έλξης των δημιουργών φωτογράφων του ΄50 του ΄60 και του ΄70 διοργανώνοντας  διαλέξεις και Πανελλήνιους διαγωνισμούς και δίνοντας κίνητρα για την διατήρηση της ευγενούς άμιλλας και την καθιέρωση της φωτογραφίας στη χώρα μας. Βασικό σκοπό της έχει τη διάδοση της φωτογραφίας, την ενεργή συμμετοχή στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας και την προαγωγή της σε διεθνές επίπεδο με Biennales και άλλες διεθνείς εκθέσεις.
Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στην Πρέβεζα, ύστερα από την προτροπή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με μεγάλη αγάπη και μεράκι για τη φωτογραφία. Συναντήσεις, σεμινάρια και προβολές γύρω από τη φωτογραφία πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 7-9 μ.μ. για ενήλικες και κάθε Σάββατο στις 10:00 π.μ. για παιδιά, στην αίθουσα της Ε.Φ.Ε στο Κάστρο του Αγ. Ανδρέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου