Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Ρουμανία με μεθοδεύσεις θέλει τους Βλάχους δικούς της!




Με νέο νόμο τους «βαφτίζει» Ρουμάνους  

Σκληρή απάντηση δίνει ο Μιχ. Μαγειρίας μέσω του «Π.Λ.»






Οι Βλάχοι που ζουν στην χώρα μας, με ιστορική κοιτίδα την οροσειρά της Πίνδου, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς Βλάχοι που είναι διασκορπισμένοι στα Βαλκάνια ή την διασπορά είναι Έλληνες, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού Έθνους και έχουν ξεκάθαρη συνείδηση της ελληνικότητάς τους.
Καμία λοιπόν μεθόδευση και καμία αυθαίρετη προπαγάνδα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, αφού η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι υπάρχουν στις μέρες μας «κέντρα», που θέλουν να… οικειοποιηθούν τους Βλάχους και επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να αλλάξουν την εθνικότητά τους. Η απαράδεκτη αυτή προπαγάνδα πηγάζει κατά βάση απ’ την Ρουμανία, όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», η οποία αυτή την φορά «βαφτίζει» τους Βλάχους… Ρουμάνους, με επιχείρημα το ιδίωμα που εκείνοι μιλούν.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο που συμπεριελήφθη σε νέο Ρουμανικό νόμο, αναφέρεται ότι «το σύνολο των εκτός Ρουμανίας βλαχόφωνων πληθυσμών θεωρούνται Ρουμάνοι»! Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται Αρμάνοι, Αρουμάνοι, Μακεδορομάνοι, αλλά και «Vlaxi», δηλαδή οι Έλληνες Βλάχοι κ.λ.π.!

Ο Μιχάλης Μαγειρίας ...

Άμεση ήταν η αντίδραση στη νέα αυτή απόπειρα οικειοποίησης των Ελλήνων Βλάχων από πλευράς του Μιχάλη Μαγειρία, Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, που αποτελεί και το ανώτερο αιρετό συλλογικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί τις ανά την υφήλιο ενώσεις και συλλόγους των Ελλήνων Βλάχων και ελληνικής καταγωγής βλαχόφωνων της διασποράς. Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο κ. Μαγειρίας είναι κατηγορηματικός. Όπως τονίζει, «για μας ο νόμος είναι απαράδεκτος και συνιστά πολιτική επιλογή επαναδραστηριοποίησης της Ρουμανικής προπαγάνδας»!

Απάντηση στη Ρουμανία
Ξεκάθαρη και αυστηρή απάντηση στη νέα Ρουμανική προπαγάνδα δίνει η Παγκ. Βλαχική Αμφικτιονία με επιστολή της προς τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Αθήνα –την υπογράφουν ο Πρόεδρός της Μιχάλης Μαγειρίας και ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Ιλιέφσκι- που κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρος της Βουλής και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η Αμφικτιονία διαμαρτύρεται έντονα για τα όσα αναφέρονται στο νέο Ρουμανικό νόμο και διευκρινίζει με κάθετο τρόπο ότι οι Έλληνες Βλάχοι δεν διαπραγματεύονται την εθνικότητα και τη συνείδησή τους!

«Δεν είμαστε Ρουμάνοι…»
«Προφανώς δεν ήμασταν κι ούτε είμαστε όλοι ίδιοι. Η βλαχική γλώσσα (σύνολο προφορικών διαλέκτων μιας μη κωδικοποιημένης μεσαιωνικής γλώσσας), η βλάχικη κουλτούρα και παράδοση δεν είναι παράμετροι του ρουμανικού πολιτισμού, με τον οποίο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική σχέση», υπογραμμίζει η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία στην επιστολή της προς τον Πρέσβη της Ρουμανίας.
Όπως επισημαίνει, οι Έλληνες Βλάχοι και οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς Βλάχοι, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία διαβιούν στα Βαλκάνια και τη Διασπορά (Ελλάδα, Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία), είτε ονομάζονται Αρμάνοι ή Αρωμούνοι είτε Βλάχοι ή Μογλενίτες ή Μεγλενίτες ή Φρασεριότες και Ρεμένοι, τυγχάνει να ομιλούν ιστορικώς διαμορφωμένα ρομανικά ιδιώματα της δημώδους βαλκανικής λατινικής, δεν είναι όμως Ρουμάνοι, όπως δεν είναι ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Γάλλοι ούτε κι οι Ελβετοί Ραιτορομάνοι.

Κοιτίδα η Ελλάδα
Σύμφωνα με την Αμφικτιονία, «η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του μεσαιωνικού ελληνισμού και σύγχρονου ελληνικού έθνους».      

Η ιστορία βρίθει…
Ουδείς δικαιούται, συνεπώς, συνεχίζει στο έγγραφό της η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία «να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως «μειονότητα» μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα Μεγάλων Βλάχων Εθνικών Ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού».

Απαράδεκτες αναφορές
Η Βλαχική Αμφικτιονία καταλήγει στην επιστολή της χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες, ανεδαφικές και τουλάχιστον ατυχείς τις αναφορές του νέου άρθρου  του ρουμανικού νόμου, οι οποίες επιχειρούν να ταυτίσουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «οι απαράδεκτες αυτές αναφορές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη Διασπορά».

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων

1 σχόλιο:

  1. Από πότε οι Δωριείς κατάγονται από την Ρουμανία; Επιμένουν οι Ρουμάνοι, αλλά αυτά ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, αλλιώς όνειρα θερινής νυκτός... http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή