Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Φωτογραφικός προορισμός τα Γιάννενα

Εννιά εκθέσεις σε οκτώ εκθεσιακούς χώρους. 96 φωτογράφοι και 419 συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα. Επίκεντρο τα Γιάννενα, αλλά και ταξίδι σε έξι ακόμη ελληνικές πόλεις και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους αριθμούς που συνθέτουν το φετινό Φεστιβάλ Photometria, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στον Πολιτιστικό Δημοτικό Πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία την Τετάρτη 4 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με την Έκθεση των 25 καλύτερων Φωτογραφιών του Διαδικτυακού Διαγωνισμού 2014 με τίτλο «Αντανάκλαση».
Στόχος των διοργανωτών του φεστιβάλ, που έφτασε αισίως στην 6η χρονιά, είναι να καταστούν τα Γιάννενα ένας φωτογραφικός προορισμός εντός και εκτός συνόρων, με τον Παναγιώτη Παπουτση να καλεί όλους τους Γιαννιώτες σε ένα φεστιβάλ γεμάτο δημιουργικότητα και φωτογραφικές περιπλανήσεις. 
Στην επιλογή των εκθέσεων και των φωτογράφων με τους οποίους συνεργάζεται η 6η  Photometria, εστίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ιάσων Δήμου, εξηγώντας πως στη σκέψη όλων είναι η ανάδειξη των καλύτερων της ελληνικής φωτογραφίας, όχι αποκλειστικά από Έλληνες φωτογράφους.
Οι εκθέσεις
Πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα των εκθέσεων, που θα φιλοξενηθούν σε αρκετούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος είναι δωρεάν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής: ...

Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων
Έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαδικτυακού διαγωνισμού φωτογραφίας "Αντανάκλαση/Reflection". Διάρκεια: 4-15.6.2014
Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Έκθεση του Διεθνούς φήμης φωτογράφου Κωνσταντίνου Μάνου, με τίτλο «The Greek portfolio». Διάρκεια: 5-30.6.2014
Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων
Frames of European Common Life, Διάρκεια: 7-15.6.2014
Έκθεση φωτογραφίας των συμμετεχόντων του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος GRUNDTVIG - Εκπαιδευτικές Συμπράξεις με θέμα ‘ Frames of European Common Life’ (Καρέ της Ευρωπαϊκής κοινής ζωής).
Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
1ος όροφος: Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη με τίτλο «Land Ends», Διάρκεια: 6-15.6.2014
Iσόγειο: Έκθεση φωτογραφίας του Jonnek Jonneksson, Διάρκεια: 6-15.6.2014
Ιτς Καλέ Ιωαννίνων
Έκθεση φωτογραφίας της Nelly’s “Χορός & Αρχαιότητα», Διάρκεια: 5-15.6.2014
Γκαλερί Τεχνοχώρος
Έκθεση φωτογραφίας του Herbet List “Ελλάς”. Διάρκεια: 6-15.6.2014
Φωτογραφείο Μουσελίμης & Θυμωμένο Πορτραίτο
Παράλληλες Φωνές/Parallel Voices: 6 νέοι φωτογράφοι εκθέτουν στα Ιωάννινα στα πλαίσια διοργάνωσης του Photometria Festival 2014. Πρόκειται για μια νέα δράση η οποία ξεκινά φέτος δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ταλαντούχους φωτογράφους να παρουσιάσουν το φωτογραφικό τους έργο. Οι φωτογράφοι θα ανακοινωθούν σύντομα. Διάρκεια: 4-15.6.2014
Οι υπόλοιπες δράσεις
Photographic Village 
27-28-29.6.2014: 3ήμερο φωτογραφικών σεμιναρίων στο Πάπιγκο Ζαγορίου με τους William Abranowicz, Χάρη Κακαρούχα & Παύλο Φυσάκη.
Photometria Walk
Δημοτικό θέατρο Παλαιών σφαγείων: 8/6/2014, 11:00-15:00 Διαγωνισμός φωτογραφίας διάρκειας 3 ωρών. Αφετηρία τα Παλαιά σφαγεία Ιωαννίνων, με σημαντικά βραβεία για τους νικητές.
Photometria Enteyxis
Δημοτικό θέατρο Παλαιών σφαγείων: 15/6/2014, 19:00-21:00 (Hμερίδα) 5 πόλεις (Πρέβεζα, Ιωάνννινα, Φιλιππιάδα, Κέρκυρα, Λευκάδα), 5 πολιτιστικοί φορείς συναντώνται για τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών με σκοπό την περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας, με κεντρικό άξονα την Φωτογραφία.
Photometria Screenings
Δημοτικό θέατρο Παλαιών σφαγείων: Προβολές ταινιών μικρού μήκους και Video Art σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας και μεμονωμένους καλλιτέχνες.
Photometria Academy
Δημοτικό θέατρο Παλαιών σφαγείων: 7, 8, 9, 11, 14, 15.6.2014: Διαλέξεις και σεμινάρια φωτογραφίας από τους Γιάννη Κόντο, Μηνά Παπαδόπουλο, Παύλο Φuσάκη, Καμίλο Νόλλα, Αlberto Polonara, Jonnek Jonneksson, Ιάσων Δήμου, Αλίκη Τσίργιαλου, Γιώργο Δρίβα και τους εκπαιδευτές των συνεργαζόμενων εταίρων του Προγράμματος Frames of European Common Life (Δανία, Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία).
Photometria Schoolaroid
Παλαιά σφαγεία Ιωαννίνων 15/6/2014 11:00-13:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής ενασχόλησης μαθητών του δημοτικού και η πρώτη τους επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας. (Η παρουσία των γονέων είναι υποχρεωτική καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος).
Διαλέξεις και σεμινάρια
Με διαλέξεις και σεμινάρια θα πλαισιωθεί το Photometria Festival 2014, φιλοξενώντας μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους φωτογράφους, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τριήμερο σεμινάριο φωτογραφίας στο Πάπιγκο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
7 Ιουνίου, 17:00-20:00 - Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής"
Διαλέξεις από τους:  Μηνά Παπαδόπουλο (Ξαναγράφοντας τη φωτογραφία), Alberto Polonara ("factory of light," &"Circumstances creative"), Χάρη Κακαρούχα  και τους εκπαιδευτές των συνεργαζόμενων εταίρων του Προγράμματος Frames of European Common Life (Δανία, Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία).
Είσοδος δωρεάν.
8 Ιουνίου, 18:00-21:00 - Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής"
Διαλέξεις από τους: Παύλο Φυσάκη, Καμίλο Νόλλα, Jonnek Jonneksson, Ιάσων Δήμου, Αλίκη Τσίργιαλου.
Είσοδος δωρεάν.
9 Ιουνίου, 12:00-18:00 - Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής"
Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Jonnek Jonneksson.
Κόστος: Δωρεάν
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 
15 Ιουνίου, 14:00-19:00
Portfolio Reviews από τον Καμίλο Νόλλα 
Κόστος: 30 ευρώ
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20  
Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής" 
14 & 15.6.2014, 10:00-14:00 - Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής"
Σεμινάριο Φωτογραφίας Ντοκουμέντου από τον Γιάννη Κόντο
Κόστος: 60 ευρώ
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15
14 Ιουνίου, 17:00-20:00 - Δημοτικό Θέατρο παλαιών Σφαγείων "Δημήτριος Χατζής"
Σεμινάριο βίντεο από τον Σκηνοθέτη Γιώργο Δρίβα
Κόστος: Δωρεάν
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 50
Δηλώσεις συμμετοχής για όλα τα σεμινάρια στο info@photometria.gr

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ NEWS.GR Αποστόλης Τζελέτας

1 σχόλιο:

  1. Ιωάννινα, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Πραγματικά μια υπέροχη διοργάνωση που όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε, να υποστηρίξουμε και να επισκεφτούμε με τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή