Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών η εκδήλωση για τον Πλατανουσιώτη ποιητή Γιώργου Κοντζιούλα στην Αθήνα


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τίμησε με την παρουσία του, το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου Ηπειρώτη λογοτέχνη και ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα, σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάσε τα βιβλία του Γιώργου Κοτζιούλα, ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας», και το χειροποίητο ''Ποιήματα'', των εκδόσεων «Μίμνερμος», μέ χαρακτικά του ζωγράφου Ἀλέκου Φασιανοῦ, στο Πολιτιστικό της Κέντρο, Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρούφ, την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014, στις 19.00' το απόγευμα.

"Έρχομαι από τον Καθεδρικό της Ανάστασης σε έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού, έναν χώρο που συνιστά πέρασμα σε μιαν άλλη, πιο ουσιαστική ζωή" σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μετά το ταξίδι που ...πραγματοποίησε στα Τίρανα, είναι βαθιά εντυπωσιασμένος από την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και το έργο που επιτελεί όλα αυτά χρόνια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

"Εξίσου αθόρυβα λειτουργεί το πνευματικό μας κέντρο, αλλά στο λιγοστό χρόνο ζωής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για έναν "εκσκαφέα ψυχής, που αφυπνίζει, αλλά και αναπαύει".

Ο Αρχιεπίσκοπος, που κατέφτασε στην εκδήλωση αμέσως μετά
Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση
την άφιξή του στην Αθήνα, αφού αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Κοτζιούλα, ένος ένθεου αριστερού λογοτέχνη και ποιητή, του ανθρώπου που δημιούργησε το ''Θέατρο του Βουνού'', την περίοδο της Κατοχής και προσέφερε έτσι σημαντικό και πλούσιο έργο στην Αντίσταση του Λαού μας καιτα των Γερμανοιταλών κατακτητών, ευχαρίστησε τον κ. Φασιανό για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και δέχτηκε από τον σημαντικό δημιουργό ένα χειροποίητο βιβλίο με χαρακτικά του έργα σε ποίηση Γιώργου Κοτζιούλα.

Για τον ζωγράφο μίλησε στην εκδήλωση ο π. Σταμάτης Σκλήρης, ξεδιπλώνοντας τη συνολική πορεία του στην τέχνη και την ουσιαστική σχέση του με την αρχαία ελληνική ζωγραφική.

Για τον ποιητή Γ. Κοτζιούλα, σημαντικό δημιουργό της γενιάς του '30, μίλησε ο Υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων κ. Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, όπου φώτισε πτυχές του πλούσιου έργου του, μεταφέροντας στο κοινό το κλίμα και την τραγικότητα του εθνικού αγώνα, αλλά και του εθνικού σπαραγμού.

Με συγκίνηση εκφράστηκε για τον Ηπειρώτη ποιητή, ο Ηπειρώτης γλύπτης και Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, που έχει φιλοτεχνήσει δύο προτομές του σε Άρτα και Τζουμέρκα, ενώ διαβάστηκαν πεζά, αλλά και ποιήματα του Ηπειρώτη δημιουργού από τους φιλολόγους Κώστα Κοτζιούλα και Σωτηρία Μελετίου.

Εκτός από τον Μακαριώτατο, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος στην Αρχιεπισκοπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου.

Αλλά και πλήθος Ηπειρωτών. από την ιδιαίτερη πατρίδα του
ποιητή, την Πλατανούσα Ιωαννίνων, τα Τζουμέρκα και όλη την Ήπειρο, τίμησαν με την παρουσία τους τον Γ. Κοτζιούλα και το τεράστιο έργο του.

Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος του Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ Γιάννης Νάκης και τα μέλη Τάσος Χατζής, Ζαχαρίας Καψάλης, Μαρίνα Τζάκου, Μέναι Βαζούκη, Διονύσης Τσούτσης, Σταματία Δάλλα, Ελένη Ντάσιου και Χριστόφορος Ευθυμίου. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων της Ηπειρώτικης αποδημίας.

Ακούραστος εργάτης της συνολικής παρουσίασης της εκδήλωσης, ο ακατάβλητος Κώστας Μπατσής.

Στους παρευρισκόμενους διενεμήθει δωρεάν το βιβλίο του Γ. Κοτζιούλα ''Πικρή ζωή'' των εκδόσεων «Νηρέας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου