Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

"Τίτλοι τέλους" για φέτος, στο festival fotometria στα Γιάννενα. Οι φωτογραφίες που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία

Με την ανακοίνωση των βραβείων του Διαδικτυακού Διαγωνισμού 2014 με τίτλο «Αντανάκλαση» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το φετινό Φεστιβάλ Photometria, το έκτο κατά σειρά.

Για την ακρίβεια ολοκληρώθηκε η παρουσία του στα Γιάννενα, καθώς ακολουθεί ένα μεγάλο ταξίδι σε έξι ακόμη ελληνικές πόλεις και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Από τις 4 έως 15 Ιουνίου το κοινό μπορούσε να ψηφίζει για την καλύτερη φωτογραφία κοινού εκ των 25 καλύτερων που είχαν επιλέξει οι Ιάσων Δήμου, Κωστής Εμμανουηλίδης, Φωτεινή Παπαχατζή, Κωνσταντίνος Βάσσης και Κωστής Μουσελίμης, η πενταμελής κριτική επιτροπή δηλαδή που είχε και την ευθύνη για την επιλογή των άλλων τριών φωτογραφιών.

Ο Συρρακιώτης Παναγιώτης Παπουτσής σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε γνωστό διαδικτυακό τόπο, ανάρτησε ένα κείμενο της Σοφίας Κούκα , «αποχαιρετώντας» με αυτό τον τρόπο το φετινό φεστιβάλ στα Γιάννενα, μιας και ο ίδιος είναι απ’ τους κύριους οργανωτές του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος. Διαβάστε παρακάτω πώς….


«Κράτησα για το τέλος το καλύτερο μου...ένα κομμάτι από τον
Παναγιώτης Παπουτσής
εαυτό μου....

το έκρυψα στους χώρους που σε συνάντησα...χάζευες τις φωτογραφίες όταν σε γνώρισα...
φορούσες το ίδιο ρούχο που φορούν όσοι λατρεύουν να κοιτούν...
το αόρατο χαμογελό σου...στα χέρια σου αγκάλιαζες μια μηχανή...φυλαχτό ή εισιτήριο σου;
δεν έχεις όνομα, είσαι εσύ, εγώ, εμείς, όλοι όσοι γιορτάσαμε τη photometria...
οι φωτογράφοι, οι επισκέπτες, το χαμόγελο, η γλυκιά προσμονή, η αναγνώριση...η επιτυχία..
θα επιστρέψω του χρόνου να σε βρω..κομμάτι μου, αναμνησή μου...λατρεμένη νοσταλγία...
η καλύτερη φωτογραφία σου καλέ μου ήσουν εσύ και γω μαζί... η ίδια η photometria....
...ένα φεστιβάλ, μια κοινή αγάπη, αναρριχώμενα όνειρα οδηγοί σε μια ελπιδοφόρα πορεία...
η φωτογραφία γεννά και πλάθει ζωή, δοξάζει τη στιγμή που κάνεις το 'κλικ' και γράφεις ιστορία.."

Η Θεματική του φετινού φεστιβάλ ήταν η «Αντανάκλαση» (Photometria Awards 2014)

Κυριολεκτικά ο όρος περιγράφει το φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ακτίνα φωτός ή ήχος προσκρούει στην διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφορετικών υλικών και επιστρέφει στο αρχικό μέσο διάδοσης. Είναι συνάμα και η αυτόματη αντίδραση του οργανισμού σε οποιοδήποτε ερέθισμα, που συνήθως συνοδεύεται από κινητικές αντιδράσεις. Μεταφορικά, ωστόσο ως αντανάκλαση νοείται και η απήχηση, η επιρροή του συναισθήματος, του πνεύματος της τέχνης, η ενός πολιτισμού!


Η φωτο του Γιάννη Μπενέκου


Το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής, που αντιστοιχούσε σε ένα ταξίδι στην Φλωρεντία για 4 ημέρες προσφορά του Ταξιδιωτικού γραφείου PassPantou και μία συμμετοχή στο Photographic Village, κέρδισε ο Πρόεδρος της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Ιωαννίνων «Φωτόραση» και συμπατριώτης μας απ’ τους Χουλιαράδες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Μπενέκος.

Σπύρος Ζερβουδάκης

Το δεύτερο βραβείο ( Μία DSLR ψηφιακή φωτογραφική μηχανή προσφορά του galaiosphoto.gr) κέρδισε η φωτογραφία του Σπύρου Ζερβουδάκη και το τρίτο (Δωροεπιταγή αξίας 150 ευρώ για φωτογραφικά σεμινάρια προσφορά του photobookstore.gr) αυτή του Αντρέα Νικολαράκη.


Βραβείο Κοινού ΔΩΔΩΝΗ
Το Βραβείο Κοινού ΔΩΔΩΝΗ (Δωροεπιταγή 1000 ευρώ από την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και ένα 3ήμερο στo Ζαγόρι) κέρδισε για τη φωτογραφία της η Αφροδίτη Αγγελετοπούλου.
Κλείνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων του φετινού Photometria Festival στα Γιάννενα, ο Παναγιώτης Παπουτσής επανέλαβε πως στόχος είναι να καταστούν τα Γιάννενα ένας φωτογραφικός προορισμός εντός και εκτός συνόρων και κάλεσε συμμετέχοντες και εθελοντές να εργαστούν γι’ αυτό, λέγοντας πως η «Φωτομετρία» είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα Φεστιβάλ της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου