Το Συρράκο αποτελεί ένα μνημείο τέχνης. Πολλοί το φωτογράφησαν, πολλοί έγραψαν γι αυτό και για πολλούς έχει καταστεί ένας απ’ τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς.
Και για όλα αυτά βέβαια είχαν φροντίσει οι πρόγονοί μας, αλλά και ο νεοέλληνας Συρρακιώτης, ο οποίος σεβόμενος την αρχιτεκτονική των προγόνων του αλλά και του τοπίου φρόντισε στο να διατηρηθεί, να συντηρηθεί και να ανακατασκευαστεί ο οικισμός, πάντα όμως με γνώμονα τον σεβασμό σε αυτό που κληρονόμησε.
Σαφώς και σε όλη αυτή την προσπάθεια της αναδόμησης, (συνεπεία καταστροφικού σεισμού στο τέλος της δεκαετίας του ΄60), ερήμωσης και εγκατάλειψης απ’ τους Συρρακιώτες που έψαχναν για τα «προς το ζην» και τα οποία δεν μπορούσε να τους τα προσφέρει ο πατρογονικός τόπος, έγιναν και κάμποσα οικοδομικά λάθη.
Ένα απ’ αυτά (ίσως και απ’ τα μεγαλύτερα) είναι και η καμάρα που οικοδομήθηκε στην είσοδο του χωριού περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 απ’ τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Φιλιππιάδας και κάμπου.
Ήταν η περίοδος που οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν την τότε Κοινοτική αρχή, με διάφορα έργα (κατασκευαστικά, φωτισμού κλπ.). Η επιλογή λοιπόν του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου Συνδέσμου, ήταν η κατασκευή της εν λόγω καμάρας, παραπέμποντας σε «Ρωμαϊκούς χρόνους».
Με την ανοχή της τότε Κοινοτικής αρχής κατασκευάστηκε και με την ανοχή των επόμενων διατηρήθηκε αυτό το (ας μου επιτραπεί η έκφραση) …έκτρωμα .
Προφανώς για καθαρά πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κανείς δεν έκανε τίποτε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Συρρακιωτών είναι υπέρ της κατεδάφισης της εν λόγω καμάρας. Η άποψη ότι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου δεν αναιρεί την λανθασμένη επιλογή της τότε διοίκησης του Συνδέσμου Φιλιππιάδας και κάμπου.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα με την καινούργια «Καλλικρατική» αρχή, επιτέλους να κατεδαφιστεί αυτή η καμάρα, που βρίσκεται στο πλέον ακατάλληλο σημείο της κατά τα’ άλλα ανυπέρβλητης ομορφιάς του τοπίου της εισόδου που προϋπήρχε απ’ τους προγόνους μας;
Μήπως ο νέος Αντιδήμαρχος και συγχωριανός μας κος Χρήστος Σκαμνέλος, θα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και ηγούνταν του Συνδέσμου που την κατασκεύασε; Ποια η θέση του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κου Γιάννη Σεντελέ καθώς και του τοπικού πάρεδρου του χωριού κου Νικόλαου Γκίζα;
Το ότι διαπράχθηκε αυτό το ατόπημα κάποτε, δεν σημαίνει και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Εξάλλου να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί Συρρακιώτες αρχιτέκτονες και όχι μόνον , κατά καιρούς έχουν δώσει και λύσεις για την αξιοποίηση της πέτρας που θα συσωρευτεί απ’ την εν λόγω κατεδάφιση!!!
Παρακάτω παραθέτω και ένα πάρα πολύ ωραίο ντοκυμανταίρ που έχει γυριστεί για τα «διαμάντια» των Τζουμέρκων, Συρράκο και Καλαρρύτες.
Άγνωστοι οι συντελεστές το ντοκυμανταίρ με τίτλο «Ήπειρος η Διαχρονική». Την αφήγηση την κάνει ο Χάρης Κατσιμίχας (χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι απ’ τους δημιουργούς του video). Είναι το πρώτο μέρος όπως έχει ανέβει στο you tube. Προσέξτε τον χαρακτηρισμό που δίνει στην καμάρα, όταν φθάνει στην είσοδο του χωριού και εστιάζει την συγκεκριμένη καμάρα περίπου στο 6,20 του χρόνου. Παράλληλα θαυμάστε την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου της εισόδου του χωριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου