Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Νέες αντιπαραθέσεις προκαλεί η διδασκαλία της Βλάχικης γλώσσας...

                                                                                                         Εφημερίδα "Πρωϊνός Λόγος"                                                                                                                    Του Κώστα Αγόρη

 

Φωτιές ανάβει πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

Αντεθνική (!!!) δράση βλέπουν ορισμένοι…

 

 «Φουντώνει» ξανά αυτές τις ημέρες η συζήτηση περί επιχειρούμενης σύστασης εντός των συνόρων βλάχικου «έθνους» ή μειονότητας, σε μια στιγμή μάλιστα που τα βασικά εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Κύριος «άξονας» και της νέας αυτής αντιπαράθεσης, το βλαχικό γλωσσικό ιδίωμα. Μία γλώσσα προφορική στη μορφή της, η καταγραφή και διδασκαλία της οποίας θεωρείται από κάποιους ως ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία εθνικών επιδιώξεων από πλευράς μερίδας Βλάχων.
Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι η καταγραφή του συγκεκριμένου ιδιώματος είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου αυτό να διασωθεί, καθώς φαίνεται πως η χρήση του φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, με κίνδυνο κάποια στιγμή στο μέλλον να ξεχαστεί εντελώς.
Αιτία για τη νέα αντιπαράθεση η πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων της Βέροιας να διδάσκει σε μέλη του την βλάχικη γλώσσα. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν και μέσω του Ίντερνετ, κάνοντας λόγο ακόμη και για… απόπειρα δημιουργίας βλάχικου έθνους!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άμεση υπήρξε η απάντηση του Συλλόγου στις παραπάνω αιτιάσεις. Έτσι από την μία μεριά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μηνύσεις και στέλνοντας εξώδικα προς όσους διέβλεψαν εθνικιστική «συνομωσία» πίσω από την διδασκαλία του βλάχικου ιδιώματος, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε σκοπιμότητα αυτού του είδους.
«Η διδασκαλία της βλάχικης γίνεται με ερασιτεχνικό τρόπο και σε καθαρά πολιτιστικό επίπεδο», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Βλάχων της Βέροιας στην ανακοίνωσή του –υπογράφεται από τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Τσίρη- ενώ παράλληλα, αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σημειώνει ότι επιχειρούν «να κινδυνολογήσουν και να υπονομεύσουν συνειδητά τις προσπάθειες του Συλλόγου για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας».
Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος υπογραμμίζει με έμφαση ότι «είμαστε σφόδρα αντίθετοι με οποιαδήποτε προσπάθεια υποβιβασμού των Βλάχων της Ελλάδας σε δήθεν μειονότητα ή ξεχωριστή εθνότητα».
Θέσεις που αποτυπώνονται, όπως τονίζεται, στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου (Vlahoi.gr) και είναι εκφρασμένες δημόσια σε ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες και επιστολές. Τέλος, αναφερόμενος στις πολιτιστικές ανταλλαγές των εδώ σωματείων με Συλλόγους Βλάχων των Βαλκανίων, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και στη συμμετοχή Ελλήνων Βλάχων σε εκδηλώσεις στα Βαλκάνια και σε συνέδρια που οργανώνουν οι Βλάχοι εκτός Ελλάδας, ο Σύλλογος τονίζει ότι αυτά δεν συνεπάγονται αντεθνική δράση και κάνει λόγο για σκόπιμη στοχοποίησή του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ.Β. κος ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας είχε ταχθεί πρόσφατα με συνέντευξή του στον «ΠΡΩΪΝΌ ΛΟΓΟ» υπέρ της επιστημονικής καταγραφής, μελέτης και διάσωσης του βλάχικου ιδιώματος, σημειώνοντας όμως με έμφαση ότι «τα βλάχικα που ομιλούνται από Έλληνες, δεν είναι ούτε ξένη ούτε μειονοτική γλώσσα. Είναι μια άλλη, προφορική ασφαλώς γλώσσα» και προσθέτοντας ότι οι Βλάχοι της Ελλάδας «ανεκάθεν χρησιμοποιούμε την ελληνική ως γλώσσα γραπτή και για τις ανάγκες μας εκπαιδευτικές, εκκλησιαστικές, διοικητικές ή άλλες εκφραστικές. Δε νοείται στο χώρο μας διαφορετικά».

Σημείωση Συρρακιώτη:
Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι, η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καταγραφής του προφορικού σε γραπτό λόγο της Βλάχικης γλώσσας, διδάσκεται εδώ και τρία - τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.
Στην προσπάθεια του ο Σύλλογος να αποτυπώσει σε γραπτό λόγο την γλώσσα χρησιμοποίησε την λατινική γραφή καθώς η Βλάχικη διάλεκτος είναι Λατινογενής. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή έχουν γίνει και εκδόσεις με λατινικούς χαρακτήρες, μιας και η Βλάχικη διάλεκτος με τα πολλά σύμφωνα, αποτυπώνεται και αποδίδεται καλύτερα στην συγκεκριμένη γραφή.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμιά άλλη διάθεση απ’ τους διοικούντες του Συλλόγου καταγραφής της γλώσσας σαν «μειονοτική» ή οποιαδήποτε άλλη αμφισβήτηση της Ελληνικότητας των Βλάχων.

 

2 σχόλια:

  1. επειδή δέν βρίσκω τόν Πρωινό Λόγο, ας μού επιτραπούν μερικές παρατηρήσεις στό υποβολιμαίο αυτό άρθρο. 1) Ο Σ.Β.Β. δέν κάνει "καταγραφή" τής Βλαχικής! Τήν καταγραφή καί τήν διάσωση τών γλωσσικών στοιχείων τήν κάνουν οί επιστήμονες, όπως οί κ.κ. Κατσάνης, Ντίνας, Προκόβας καί άλλοι. 2.) Ο Σ.Β.Β. "διδάσκει" τήν γλώσσα (τρομάρα τους) καί επικοινωνεί γιά τό θέμα αυτό μέ τόν Perifan, AFA, βραβεύεται ο πρών πρόεδρος του από τούς ρουμανίζοντες. 3). Σκόπιμα διαστρεβλώνονται οί δηλώσεις κ. Μαγειρία΄γιά νά δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στηρίζει τήν "προσπάθεια"! 4). Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στήν αναγνώριση μειονότητος. Οποιος δέν παρακολουθεί τά τεκταινόμενα, όπως ο συντάκτης τού παραπάνω άρθρου, καλυτερα νά σιωπεί καί νά μήν συμβάλλει άθελά ή ηθελημένα στήν ρουμάνικη προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιότιμε κε συντάκτα του άρθρου
    Συνιστά προσπάθεια διατήρησης της βλαχικής γλώσσας η "διδασκαλία-εκμάθηση" του "Πάτερ Ημών" στη βλαχική, όταν είναι παγκοίνως και ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι η Θεία Λειτουργία των Βλάχων γινόταν μόνον και αποκλειστικά στην Ελληνική γλώσσα; Δείτε τις δηλώσεις των Βεροιωτών στην ΕΡΤ 3. Προφανώς «Η διδασκαλία της βλάχικης γίνεται με ερασιτεχνικό τρόπο και σε καθαρά πολιτιστικό επίπεδο», κατά δήλωσή τους. Είναι πολιτιστικό το επίπεδο αλλοίωσης της γλώσσας της Θείας Λειτουργίας; Εσείς; Πώς το ερμηνεύετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή