Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τα Τζουμερκιώτικα "ΧΡΟΝΙΚΑ" με αναφορά στους Συρρακιώτες Τυροκόμους

Της Όλγας Τριάντου, Γενικής Γραμματέα της ΙΛΕΤ

Κρατάω στα χέρια μου το δωδέκατο Δελτίο των "Τζουμερικώτικών Χρονικών", άρτει αφιχθέν από το τυπογραφείο.
Τα Χρονικά είναι το "καμάρι" της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων. Εκδίδεται μια φορά το χρόνο και έννοια της Εταιρείας είναι να εξακολουθεί, κάθε χρόνο, να γίνεται  ο καθρέφτης της. 
Το Δελτίο, στα δώδεκα αυτά χρόνια, στήθηκε με κόπο, αγωνία, μεράκι, αγάπη και...πάθος - υλικά αγνά και εκλεκτά.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στον πρώτο Πρόεδρο της Εταιρείας και μέλος της συντακτικής επιτροπής μέχρι σήμερα, τον Νίκο τον Μπριασούλη.
Το στίγμα, ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων και ο πήχυς ψηλά είναι ο καθρεφτισμός της δικής του Ποιότητας.
Για το καινούργιο Δελτίο μας από που να ξεκινήσω; Ιστορικά, Λαογραφικά, Τοπικά Γλωσσικά Ιδιώματα, Αφηγήσεις, Τέχνη- Παράδοση- Πολιτισμός- Πορτραίτα διαπρεψάντων Τζουμερκιωτών - Βιβλιοπαρουσίαση- Τζουμερκιωτική Μούσα κ.λ.π.
Ειδικά: Ο Ξυλοφωτιές, Συρρακιώτες Τυροκόμοι, Τζουμερικώτες Μάστοροι και η γλώσσα τους, Από τις περιηγήσεις στην Ήπειρο του Ληκ...
Ο "ορεινός" πόλεμος στην Μεσαιωνική Ήπειρο (Πίνδος), οι βρετανικές μυστικές αποστολές στα Τζουμέρκα, Το ολοκαύτωμα του Αθαμανίου, Γώγος Μπακόλας: υπό το πρίσμα των πηγών της ιστορίας, η γενεαλογία των Μακρυγιανναίων.
Επίσης: Γνωριμία με το αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας, Ο παραδοσιακός οικοσμός Βατάτσι, Η Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας κ.λ.π.

Σας άπλωσα την "πραμάτεια" μας, σαν την πρόσφερα για να σας ανοίξω την όρεξη.
Όσοι νιώθουν εραστές των Τζουμέρκων και του πολιτισμού τους (παρελθόντος και μέλλοντος) είναι καλοδεχούμενοι σαν μέλη μας. Θα μας συναντήσουν στο Βουργαρέλι, στις 7 Αυγούστου το πρωί στο Δημαρχείο, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών μας.
Με τα λόγια του προέδρου μας του Κώστα του Μαργώνη, θα σας ευχηθώ καλή αντάμωση:
"Σε μια εποχή γενικής δυσπραγίας και δυσθυμίας, όπου οι κακές ειδήσεις πληθαίνουν κι ο ουρανός είναι φορτωμένος με βαριά, μαύρα σύννεφα, εμείς εκεί πάνω στα Τζουμέρκα έχουμε το τζάκι αναμμένο και το σπίτι της ΙΛΕΤ ζεστό με όνειρα και ελπίδες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου