Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Στην Κορυτσά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Βλάχων


Το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012, ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ  ΒΛΑΧΩΝ  κ. Μιχάλης Μαγειρίας και με την ιδιότητά του ως προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτυονίας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά, παραβρέθηκε στις εκεί... εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Η Δοξολογία, έλαβε χώρα στην Παλαιά Μητρόπολη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά, κ. Ιωάννη Πεδιώτη και των αρχών της πόλης, με επικεφαλής το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Κορυτσάς κ. Ανδρέα Μάνο. Παρόντες ήταν επίσης ομογενειακοί παράγοντες - πλείστοι εκ των οποίων είναι βλαχόφωνης καταγωγής, προερχόμενοι από τα ιστορικά βλαχόφωνα οικιστικά κέντρα της περιοχής, όπως η Σίπισχα, η Μοσχόπολη, το Βυθκούκι κι η Μπομποστίτσα. Το παρόν έδωσαν ακόμη ευάριθμα τοπικά σωματεία, καθώς και προσκεκλημένοι από την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στους χώρους του συγκροτήματος των ελληνικών Εκπαιδευτηρίων «ΟΜΗΡΟΣ», στα οποία φοιτούν περίπου χίλιοι μαθητές και ολοκληρώθηκαν με δεξίωση του Γενικού Προξένου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Η διαχρονική και δημιουργική παρουσία των βλαχόφωνων ομογενών στην Κορυτσά δεν έχει μόνο συμβάλλει στην καλλιέργεια και διάδοση της «ελληνομάθειας» - όπως την όρισαν τρεις αιώνες πριν οι Μοσχοπολίτες λόγιοι πρόγονοί τους, Δανιήλ και Καβαλλιώτης και συνέχισε αργότερα ο Κορυτσαίος Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Μιχ. Μπάγκας, ιδρύοντας τα πάλε ποτέ ομώνυμα ελληνικά εκπαιδευτήρια της πόλης – αλλά έχει επίσης διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο στη γενικότερη πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και στη συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων της, ενισχύοντας περαιτέρω τις γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου