Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Ο φορέας δεν είναι σύμφωνος με την εγκατάσταση του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου" Η απάντηση του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ & X.  ΑΡΑΧΘΟΥ
Δ/νση: Επιστ. Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου,
Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων Τ.Κ. 451 10,
Τηλ. & Φαξ: 26510 43663
Πληροφορίες : Χ. Μπίσα

Ιωάννινα, 6 – 3 - 2012

Αρ. Πρωτ.: 64   



Προς:
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλεισθένους 15,
105 52, Αθήνα




ΘΕΜΑ: Απάντηση στην με αριθ. 2147/5-3-2012 επιστολή σας

Α ξ ι ό τ ι μ ε   Κ ύ ρ ι ε   Π ρ ό ε δ ρ ε,

Λαμβάνοντας υπόψη την με αριθ., 2147/5-3-2012 δεύτερη διευκρινιστική επιστολή σας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η θέση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου είναι απολύτως ξεκάθαρη και είναι αυτή που εκφράστηκε και στην με αριθ. 26/3-2-2012 επιστολή του Προέδρου προς τον Υπουργό, ότι, δηλαδή, ο Φορέας δεν είναι σύμφωνος με την εγκατάσταση του Φράγματος στον Άγιο Νικόλαο».  
Σε καμία, βέβαια, περίπτωση δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο της από 29-2-2012 πρώτης επιστολής σας.
Υποχρεούμαστε, όμως, μπρος στο δικό σας κάλεσμα για καλή συνεργασία που μας απευθύνετε και το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, να σας γνωρίσουμε τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους του Φορέα, όσον αφορά την ουσία του θέματος που έχει προκύψει με τον Άραχθο.
Ο Φορέας που είναι το θεσμοθετημένο όργανο της πολιτείας για τέτοιου είδους θέματα:
1.       Θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου έως τις 15 Απριλίου και θα καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων που υπάρχουν στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων. Αυτές οι προτάσεις, όπως αναφέρει ο Υπουργός, ελπίζουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Από αρχές του έτους ο Φορέας έχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα εισηγείται στο Δ.Σ.. 
2.       Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μην κατασκευαστεί  Φράγμα στον Άραχθο, αλλά και σε ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους, που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής.
3.       Θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ποταμών στο Εθνικό Πάρκο. Γι’ αυτόν το λόγο μέσω του Τεχνικού Δελτίου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για ερευνητικό εξοπλισμό και θα «στηθεί» αναλυτικό εργαστήριο, ώστε ο Φορέας σε συνεργασία με το Χημείο του Κράτους να παρακολουθεί την ποιότητα των νερών από οποιαδήποτε είδους ρύπανση.
4.        Θα πάρει όλα τα μέτρα για την επόπτευση της αλιείας και της μόλυνσης από οργανικές ουσίες στον Άραχθο ποταμό και θα προσπαθήσει να σταματήσει τη λαθραλιεία και την αμμοληψία.    
5.       Θα προκηρύξει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε συνεργασία με την Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, τη μελέτη Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, στην οποία γίνεται αναφορά και στην με αριθ. 26/3-2-2012 επιστολή του Προέδρου προς τον Υπουργό.
Ελπίζουμε σε αυτά τα θέματα να μας στηρίξετε και να είστε σύμμαχος στην προσπάθειά μας, που είναι μία άμισθη υπηρεσία και προσφορά στα Τζουμέρκα, το Περιστέρι και τη Χαράδρα Αράχθου._
                                                             ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΦΔ                           

Ο Γραμματέας
Ο Πρόεδρος


Αθανάσιος Μπαζούκας
Χρήστος Χασάνης

ΤΑ ΜΕΛΗ
1.       Ιωάννης Καραμπίνας, Αντιπρόεδρος
2.       4. Νικόλαος Τόλιας
3.       Χρήστος Γακόπουλος
4.       Αχιλλέας Σίντος
5.       Χρήστος Χασιάκος
6.       Ιωάννης Κατέρης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ (για ενημέρωση)

1.       Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Ηπείρου
2.       Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων
 Έδρες τους

Ακριβές αντίγραφο
Ιωάννινα, αυθημερόν 2012
Η Συντονίστρια



Χαρίκλεια Μπίσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου