Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, εκπρόσωπος στο νέο φορέα διαχείρησης του ΧΥΤΑ Ελληνικού


Μια πρώτη αποτίμηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ιωαννίνων στο Ελληνικό έγινε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιδημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, του αντιπροέδρου του φορέα διαχείρισης Σάκη Βλέτσα, του εργολάβου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Από τις αρχές του χρόνου, στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα του νομού. Με βάσει τις μετρήσεις που έγιναν για τα σκουπίδια που έφτασαν στον ΧΥΤΑ τον μήνα Ιανουάριο, το 71% ήταν του δήμου Ιωαννιτών και το 8% του δήμου Ζίτσας ενώ οι υπόλοιποι δήμοι μεταφέρουν απορρίμματα σε ποσοστό από 3% και κάτω. Παράλληλα οι δήμοι πήραν στα χέρια τους και τον λογαριασμό τον οποίο πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι τέλη Μαρτίου θα λειτουργεί και ο νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων του νομού. Ο ορισμός των εκπροσώπων πρέπει να γίνει μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Σε προχτεσινή του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων, όρισε σαν εκπρόσωπό του στον νέο φορέα, τον Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα όρισε και αυτό τους εκπροσώπους του. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ορίστηκαν οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Νάστος και εκ μέρους της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» της αντιπολίτευσης ο δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Σίντος.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του φορέα θα αποτελείται από 13 άτομα, με εκπροσώπους και των οκτώ δήμων, ενώ η νέα εκτελεστική επιτροπή θα στελεχώνεται από τον πρόεδρο και τέσσερα μέλη.

Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ, η επιφάνεια της μεμβράνης καλύφθηκε με την πρώτη στρώση απορριμμάτων. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δουλέψει και ο οδοντωτός συμπιεστής (ο λεγόμενος κατσικοπόδαρος) ο οποίος μετακόμισε ήδη από τη χωματερή της Δουρούτης.
Ο αντιπρόεδρος του φορέα κ. Βλέτσας μετέφερε πάντως την ικανοποίηση για την πορεία του έργου. «Πιστεύουμε ότι εξαντλούμε κάθε αυστηρότητα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και όποια ατέλεια παρατηρείται προσπαθούμε άμεσα να την διορθώνουμε» είπε. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχουν αστοχίες στο έργο, αλλά μικροπροβλήματα που διορθώνονται. «Είναι πράγματα τριτεύουσας σημασίας. Ακόμη και αυτά όμως θέλουμε να τα επιλύουμε για να μην υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στο περιβάλλον», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου