Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: Η δοκιμαστική λειτουργία απέτυχε. Ο ΧΥΤΑ ρυπαίνει


Θα συνεχιστεί η ενημέρωση του κόσμου, με σκοπό να ασκηθεί πίεση για αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις 


Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και κομμάτων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ευρεία σύσκεψη που είχε καλέσει ο δήμος Β. Τζουμέρκων με θέμα τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Σκοπός της ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό από τη σκοπιά που το έχει προσεγγίσει ο δήμος, ο οποίος είναι γνωστό ότι ζητά να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που προτείνει άλλωστε και η επιστημονική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου με το πόρισμά της.
Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συσκέψεις ή να γίνουν ακόμα και ομιλίες σε κατοίκους και φορείς όλου του λεκανοπεδίου με στόχο να υπάρξει μια συνολικότερη ενημέρωση με την ελπίδα να δημιουργηθεί κοινωνική πίεση σε όσους αντιτίθενται στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι η λειτουργία να είναι η προβλεπόμενη και να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.
 Παράλληλα ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές απάντησε και στην ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών που τον κατηγορούσε για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του λέγοντας ότι πως ήταν ενήμερος για τη συνάντηση με φαξ που του στάλθηκε στις 25 Μαΐου από το δημαρχείο Ιωαννίνων.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον κ. Σεντελέ να τονίζει πως «η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό απέτυχε. Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Κάθε μέρα που
περνά η Λίμνη, ο Άραχθος κι ότι ζει γύρω από αυτά επιβαρύνονται απ' τα μολυσμένα νερά του ΧΥΤΑ. Κι όσο το πρόβλημα αποσιωπάται τόσο διογκώνεται. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους του Ελληνικού και του Δήμου Β. Τζουμέρκων. Ευθύνη έχουμε όλοι μας και κυρίως όσοι ζουν στο Λεκανοπέδιο».
Ο κ. Σεντελές ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη θέση του Δήμου απέναντι στο θέμα του ΧΥΤΑ λέγοντας πως εφόσον η δοκιμαστική του λειτουργία απέτυχε δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, πως η μόλυνση γύρω από την περιοχή του ΧΥΤΑ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία και τη λειτουργία του και πως το πόρισμα της επιτροπής της Περιφέρειας μιλάει ξεκάθαρα για ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν από την δικαιοσύνη.
«Εμείς ζητάμε την άμεση αναστολή της λειτουργίας μέχρι να επιδιορθωθεί το έργο και αναλαμβάνουμε από εδώ και στο εξής να ενημερώσουμε τους κατοίκους, όχι μόνο του ελληνικού αλλά όλου του νομού Ιωαννίνων, για το τι έχει συμβεί και από τις συναντήσεις μας αυτές ίσως προκύψουν και νέες κινήσεις Το σίγουρο πάντως είναι πως η θέση μας ότι μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας στερών αποβλήτων έπρεπε να χωροθετηθεί κι ένας ΧΥΤΥ για το νομό ή ακόμα και για όλη την Ήπειρο ήταν πέρα για πέρα σωστή», είπε ο κ. Σεντελές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Αργύρης, σημείωσε πως η δουλειά της επιστημονικής επιτροπής ήταν τεκμηριωμένη εκτός από το σημείο στο οποίο χαρακτηρίζει ως καταστροφικό το ενδεχόμενο να κλείσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να επιδιορθωθούν οι αστοχίες, προσθέτοντας πως η οικολογική ρύπανση που αποδεδειγμένα έχει συμβεί δεν έχει σύνορα και σύντομα η λίμνη θα είναι αυτή που θα επιβαρυνθεί από τα λύματα του ΧΥΤΑ με άγνωστες για το οικοσύστημά της συνέπειες.

Τέλος ο Γιάννης Σταύρου επισήμανε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το έργο του ΧΥΤΑ δεν πρέπει να παραληφθεί αφού βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υποστηρίζοντας «πως τη λύση πρέπει να τη δώσει ο κυρίαρχος λαός τον οποίο και ο δήμος θα αναλάβει να τον ενημερώσει».
Μέσα από τη συζήτηση, η οποία διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες, προέκυψε η ανάγκη να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε φορείς, συλλόγους και κατοίκους του λεκανοπεδίου και όχι μόνο του δήμου Β. Τζουμέρκων.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μάλιστα και μια Επιτροπή στήριξης από όσους συμμετείχαν στην προχθεσινή κουβέντα αφού οι περισσότεροι τάχθηκαν στο πλευρό του δήμου, υπέρ δηλαδή του κλεισίματος του ΧΥΤΑ.
«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία γύρω από το θέμα και να δημιουργηθεί έτσι μια κοινωνική πίεση για να ανασταλεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι να ολοκληρωθούν οι βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ελπίζοντας ότι μέσω της πίεσης αυτής θα καταλάβουν και όσοι αντιδρούν στο κλείσιμο ότι ο κόσμος ανησυχεί», είπε ο κ. Σεντελές.
Σε ...εμπόλεμη κατάσταση Σεντελές και Φίλιος

Έλλειψη ψυχραιμίας η αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη και την ανακοίνωση του δήμου Ιωαννίτων περί "ωμής παρέμβασης" στα εσωτερικά του με αφορμή την πρόσκληση δύο προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Μπιζανίου και Παμβώτιδας στη σύσκεψη αυτή.
Έτσι τόνισε πως όχι μόνο ο δήμος Ιωαννιτών ήταν ενήμερος για τη συνάντηση, αλλά και πως ουδέποτε εστάλησαν προσωπικές προσκλήσεις σε τοπικά συμβούλια, λέγοντας μάλιστα πως η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας.
«Στις 25 Μαΐου ώρα 13.36 έφυγε φαξ από τον δήμο μας προς όλους τους δήμους για να ενημερωθούν για την σύσκεψη. Δεν εστάλησαν ποτέ προσκλήσεις αλλά η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσε φορείς, συλλόγους και τοπικά συμβούλια, τηλεφωνικώς. Η αντίδραση του δήμου Ιωαννιτών δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας», είπε ο κ. Σεντελές.
ΠΗΓΗ: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου