Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη των διοργανωτών του Photometria Festival Παναγιώτη Παπουτσή και Αχιλλέα Τζιάκου


Ο Συρρακιώτης Παναγιώτης Παπουτσής (αριστερά) και ο Αχιλλέας Τζιάκος (δεξιά)
Οι διοργανωτές του Photometria Festival,  Παναγιώτης Παπουτσής και Αχιλλέας Τζιάκοςμιλούν στον «Π.Λ.» (Κώστα Αγόρη) για το Φεστιβάλ, τον πολιτισμό και την τέχνη σε εποχή κρίσης…

Παν. Παπουτσής – Αχιλλέας Τζιάκος:
Θα κάνουμε τα Γιάννινα «πόλη της φωτογραφίας»!
Οι διοργανωτές της Φωτομετρίας μιλούν στον «Π.Λ.» για το Φεστιβάλ, τον πολιτισμό και την τέχνη σε εποχή κρίσης…
Τελικά τα Γιάννινα του σήμερα παράγουν τέχνη; Είναι μια πόλη που δημιουργεί πολιτισμό; Η απάντηση είναι θετική. Και αυτό θα συμβαίνει όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι σ’ αυτό τον τόπο με όραμα, μεράκι και διάθεση να κάνουν πράγματα και εφόσον φυσικά τους δίνεται η ευκαιρία αλλά και η απαιτούμενη υποστήριξη.
Τέτοιοι νέοι άνθρωποι είναι ο Παναγιώτης Παπουτσής και ο Αχιλλέας Τζιάκος, οι διοργανωτές της Φωτομετρίας. Του Φεστιβάλ φωτογραφίας που «γεννήθηκε» πριν από τέσσερα χρόνια στα Γιάννινα και ήδη έχει ανοίξει για τα καλά τα ...φτερά του, ξεπερνώντας τα «σύνορα» της πόλης μας. Ποιο είναι το όνειρό τους; Όπως λένε στον «Π.Λ.», να κάνουν τα Γιάννινα πολιτιστικό προορισμό, μετατρέποντάς τα σε «πόλη της φωτογραφίας»
Με αφορμή την ολοκλήρωση πριν από λίγες ημέρες της φετινής ιδιαίτερα επιτυχημένης Φωτομετρίας, ο Παναγιώτης και ο Αχιλλέας μιλούν για το Φεστιβάλ, τις χαρές και τις δυσκολίες που συνάντησαν στο δρόμο τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και για την τέχνη σε περίοδο κρίσης.

Η συνέντευξη
• Άλλο ένα Φεστιβάλ «Φωτομετρία» ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. Τελικά το ίδιο έχει… σύνορα;
- Πιστεύουμε πως όχι, διότι από την αρχή μας χαρακτήριζε η εξωστρέφεια. Στη φιλοσοφία του Φεστιβάλ ανήκει η καλλιέργεια συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους και...
φεστιβάλ άλλων πόλεων και χωρών. Ας μην λησμονούμε ότι η φωτομετρία ταξιδεύει αυτή την χρονιά σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα, Βέροια και Κοζάνη.
• Ας κάνουμε έναν μικρό απολογισμό. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοργάνωσης μέχρι σήμερα;
- Αναμφίβολα ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι παρακινήσαμε όσους ασχολούνται με την φωτογραφία, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, να αναλάβουν την φωτογραφική τους μηχανή, να σκεφτούν και να δημιουργήσουν την δική τους φωτογραφία, ανάλογα με το θέμα κάθε φορά του διαγωνισμού.
• Yπάρχει κάτι που το προσπαθήσατε και δεν έγινε ή κάτι που έγινε αλλά  μετανιώσατε γι’ αυτό;
- Από την αρχή του Φεστιβάλ ό,τι στόχους και να θέσαμε τους πραγματοποιήσαμε και με το παραπάνω μάλιστα. Ίσως το γεγονός ότι έχουμε ανεβάσει  πολύ τον πήχη να μας δημιουργεί περισσότερες ευθύνες, αλλά αυτό εκτονώνεται σε δημιουργικότητα και αντιμετωπίζεται. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες δάνεισαν τα έργα τους στη Φωτομετρία, μαρτυράει πως δεν το μετάνιωσαν ούτε και οι ίδιοι.
• Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να κάνετε το Φωτομετρία;
- Να βρούμε ανθρώπους και επιχειρήσεις να εμπιστευτούν και να χρηματοδοτήσουν το Φεστιβάλ. Κάποιοι πίστεψαν σε μας, στην προσπάθεια και μας στηρίζουν από την γέννηση του. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύαμε ότι μετά από τέσσερα χρόνια διοργάνωσης ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης θα ήταν πιο θετικός στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μην ξεχνάτε ότι το Φεστιβάλ έχει πανελλαδική εμβέλεια και τα οφέλη για την πόλη είναι πολλαπλάσια.
• Γιατί δύο νέοι άνθρωποι, όπως εσείς, αφήνουν τις δουλειές τους, «σπαταλούν» τον ελεύθερο χρόνο τους και μπαίνουν σε… περιπέτειες, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ;
- Η απάντηση είναι απλή: διότι δεν θέλουμε να καθόμαστε στον καναπέ και να… μοιρολογούμε! Έχουμε αποδείξει ότι αν θέλεις να πραγματοποιήσεις μια ιδέα, δεν είναι απαραίτητο να έχεις χρήματα Αρκούν καλή διάθεση, μεράκι, άριστοι συνεργάτες και όλα γίνονται. Πριν χρόνια βρισκόμασταν σε μια παρέα και όλοι, μα όλοι έκαναν την ίδια διαπίστωση, «...αυτή η πόλη μας βαλτώνει δεν γίνεται τίποτα σε αυτή την πόλη...». Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Αν όλοι ενεργοποιηθούμε μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα!
Ο κος Παπαουτσής στην συνέντευξη τύπου για το festival
• Δηλαδή η πόλη μας τελικά παράγει πολιτισμό; Αξίζει να παλεύει κανείς για να γίνονται σ’ αυτήν ωραία πράγματα όπως η Φωτομετρία;
- Έχουν γίνει προσπάθειες στην πόλη προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν, αλλά αυτό που έλειπε ήταν ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Θεωρούμε ότι αξίζει η προσπάθειά μας και ότι βοηθούμε πολύ στην πολιτιστική εξωστρέφεια των Ιωαννίνων. Αυτός είναι και ένας παραπάνω λόγος να ζούμε εδώ, δημιουργώντας στην πόλη που αγαπάμε.
• Πάντως, πέρα από την χαρά της επιτυχίας, οικονομικό κέρδος μάλλον δεν βγαίνει από τέτοιου είδους ενασχολήσεις, έτσι δεν είναι;
- Οικονομικό κέρδος; Το ηθικό κέρδος, η γνωριμία με τους συμμετέχοντες, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες με τους συνεργάτες, η πίεση χρόνου για να τα προλάβεις όλα, τα μικροπροβλήματα της τελευταίας στιγμής, με σκοπό να παράγουμε πολιτισμό είναι ανεκτίμητα.
• Πόσο δύσκολο είναι να έρθουν στα Γιάννινα καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι για να δείξουν τη δουλειά τους ή να κάνουν σεμινάρια;
- Η δυσκολία υπόκειται στο να χτίσεις ένα όνομα σοβαρού φεστιβάλ με υπομονή και επιμονή, που σέβεται την δουλειά των φωτογράφων. Όταν το αποκτήσεις αυτό, τότε είναι πολύ εύκολο να έρθουν καταξιωμένοι φωτογράφοι στην πόλη μας για να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
• Σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή υπάρχει περιθώριο να ασχολείται κανείς με την τέχνη, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία;
- Υπάρχει περιθώριο για δημιουργία, διότι η τέχνη της φωτογραφίας και η ζωή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η μία δίνει ζωή και ανατροφοδοτεί την άλλη…
• Χώροι τέχνης όπως οι γκαλερί θα τη… βγάλουν καθαρή μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες; Θα επιβιώσουν;
- Η μόνη απάντηση για τις γκαλερί στην οικονομική κρίση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, είναι η «εξωστρέφεια» και η ανάπτυξη συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και η πώληση έργων τέχνης ως «διαδικτυακές γκαλερί».
• Oι Γιαννιώτες ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις όπως τη Φωτομετρία. Ο Δήμος βοηθάει; Στηρίζει τέτοιες προσπάθειες;
- Οι Γιαννιώτες εκ φύσεως είναι διστακτικοί στο να πειστούν για την ποιότητα μιας Γιαννιώτικης διοργάνωσης. Με την Φωτομετρία αντιλήφθηκαν ότι δημιουργείται κάτι σημαντικό για την πόλη και η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική φέτος. Ο Δήμος Ιωαννιτών μας στηρίζει κάθε χρόνο και περισσότερο. Το Φεστιβάλ Φωτομετρία έχει όραμα και δεν έχει να ζηλέψει αντίστοιχες θεματικές διοργανώσεις του εξωτερικού.
• Τι να περιμένουμε την επόμενη χρονιά από το Φεστιβάλ;
- Ο στόχος της επόμενης χρονιάς είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα των φωτογράφων που θα εκθέσουν στην πόλη μας, να αναπτύξουμε το δίκτυο με τους πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την χώρα, καθώς και μία μητρόπολη της Ευρώπης, με απώτερο σκοπό να καταστούν τα Γιάννινα πολιτιστικός προορισμός ως η «πόλη της φωτογραφίας».

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες των Παναγιώτη Παπουτσή και Αχιλλέα Τζιάκου που συνοδεύουν τη συνέντευξή τους στον «Π.Λ.» είναι από την προετοιμασία της έκθεσης του Γιάννη Δήμου στην Δημοτική Πινακοθήκη. Δημιουργός τους η  Κατερίνα - Μαρία Κωνσταντινίδου.
ΠΗΓΗ: Πρωϊνός Λόγος

Περισσότερα για το festival καθώς και τις φωτογραφίες που απέσπασαν τα βραβεία, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου