Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών με συμμετοχή Συρράκου και Καλαρρυτών



Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Πολιτιστικός, Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες»

 Χορευτικός Όμιλος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος»

Συμμετοχή σήμερα το βράδυ στο 2ο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών

Το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ στην Πλατεία Μαβίλη του Μώλου Ιωαννίνων.

            Μετά τους εννιά συλλόγους που συνεργάστηκαν το 2012 στην πρώτη πολιτιστική συνάντηση του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών, φέτος θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της Ηπείρου περίπου 250 χορευτές από τους φορείς: Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες», Χορευτικός Όμιλος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Όμιλος Αδελφότητας Μεγάλου Περιστερίου «Λάκμος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Ιωαννίνων, Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεοχωροπούλου «Δουρούτη», Μορφωτικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού, Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.

            Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η συνέχιση της ανάδειξης της ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής κληρονομιάς μέσω των καταγραφών από τους συλλόγους και της ...
δημόσιας παρουσίασης των αποτελεσμάτων τους, αλλά και η προσφορά μιας ουσιαστικής στιγμής Πολιτισμού σε δημότες και επισκέπτες της πόλης των Ιωαννίνων σε ένα όμορφο, ιστορικό σημείο των Ιωαννίνων.

            Η πρόθεση των διοργανωτών είναι την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος με Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του νέου Δήμου Ιωαννιτών.

            Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν οι χοροδιδάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών, καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των συνεργασιών με φορείς της Ηπείρου και της Ελλάδας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό στόχο της πολυσχιδούς δραστηριότητας του Συγκροτήματος του ΠΚΔΙ, περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις: «1η μουσικοχορευτική συνάντηση Κ.Α.Π.Η. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» 16/2/2002, «1η Συνάντηση Παιδικών Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών Ιωαννίνων» 18/1/2003, «7 Σύλλογοι για τα Γιάννινα» 19/2/2006, « Από την Παράδοση Ακριτών του Ελληνισμού» 23/2/2008, «Παραδομένα Ηπειρώτικα και Κρητικά βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων» (21/2/2009), «25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2009- Χορεύουμε και Τραγουδάμε για την Εθνική Παλιγγενεσία» (25/3/2009), «Ίχνη και Ήχοι της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων» (4/3/2013). Επίσης έχει διοργανώσει 15 θεματικές μουσικοχορευτικές  παραγωγές, 6 σεμινάρια παραδοσιακών χορών,  5 συναυλίες με ειδική θεματολογία και πολλές «παράλληλες εκδηλώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου