Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Σε τέσσερα νέα έργα του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013», συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου


Πιλοτικές δράσεις στα λιβάδια της περιοχής των Τζουμέρκων  με σκοπό, την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας



H Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, κ. Τατιάνα Καλογιάννη εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ηπείρου, στις εργασίες της 3ης Επιτροπής Αξιολόγησης Έργων και της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013», καθώς και στην 2η Κοινή Επιτροπή Προγραμματισμού του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας στις 15-16 Ιουλίου 2013 και βασικός σκοπός της ήταν η έγκριση των προτάσεων στρατηγικού χαρακτήρα. 
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβλήθηκαν συνολικά 10 προτάσεις, εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση οι 5, εκ των οποίων η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στις παρακάτω 4, οι οποίες...
αντιπροσωπεύουν το 20% περίπου του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος.

B.I.G: Improving governance, management and sustainability of rural and coastal areas and contributing to the implementation of the Natura 2000 provisions in IT and GR
Στο πλαίσιο του έργου που σκοπό έχει την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας θα υλοποιηθούν πιλοτικές δράσεις στα λιβάδια της περιοχής των Τζουμέρκων που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της βόσκησης των αγροτικών ζώων, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

FOODING: Valorization of Traditional Food Products fro Competitiveness and Innovation of Italian and Greek SMEs.
Στο πλαίσιο του έργου η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων από το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» μέσω της συστηματικής μελέτης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους γνωρισμάτων και της υλοποίησης δέσμης δράσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων αυτών.

I.C.E: Innovation, culture and Creativity for a new economy
Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη και την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου και για την επίτευξη αυτού των στόχων του η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει στην αναστήλωση μνημείων.

ARGES: Passenger and Logistic information Exchange System.
Σκοπός του έργου είναι η υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των παραγόντων του ναυτιλιακού τομέα και την μείωση των διατυπώσεων και της χρονικής διάρκειας των διαδικασιών παροχής εξουσιοδοτήσεων κατά την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων, εφαρμόζοντας έτσι την Οδηγία 65/2010. Επιπλέον, θα δοκιμασθεί η σύνδεση των λιμενικών πληροφοριακών συστημάτων με τα γύρω οδικά συστήματα δημιουργώντας υπηρεσίες υποστήριξης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κατά μήκος των κεντρικών οδικών αρτηριών με σκοπό την υπόδειξη εναλλακτικών διαδρομών σε περίπτωση που οι συνθήκες της αστικής κυκλοφορίας καθιστούν δύσκολη την προσέγγιση στα λιμάνια. Ένα περαιτέρω αξιόλογο εργαλείο που θα εμπλουτίσει την παροχή των λιμενικών PCS θα είναι αυτό που δημιουργήθηκε από το CMCC Ευρωμεσογειακό Κέντρο για τις Κλιματικές Αλλαγές του Λέτσε για την παροχή μετεωρολογικών προγνώσεων και για την παραγωγή λεπτομερών ωκεανογραφικών προγνώσεων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου