Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Το "αρχιτεκτoνικό θαύμα" της πρώην Κοινοτικής αρχής του Συρράκου, εξακολουθεί να υπάρχει. Το κλουβί έκτρωμα...Η ... αισθητική σε όλο της το ....μεγαλείο
 Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής, το "κλουβί έκτρωμα" υπάρχει ακόμη στο Συρράκο μετά απο τρία χρόνια
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε απ’ το Πρεβεζιάνικο blog "sardelanews.gr",  ένα άρθρο του Συρρακιώτη Δημήτρη Γάτσιου που αφορά την γνωστή υπόθεση του «εκτρώματος» που υπάρχει στο κέντρο του Συρράκου.
Παραδοσιακός οικισμός το Συρράκο και στο κέντρο του χωριού η τελευταία Κοινοτική αρχή είχε την ατυχή …έμπνευση να δημιουργήσει σε κεντρική πλατεία, χώρο αθλοπαιδιών, υψώνοντας ένα τεράστιο πλέγμα λόγω του κεκλιμένου εδάφους του χωριού, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται όλη η αισθητική ομοιομορφία του οικισμού.
Κι ενώ υπήρχε σαφέστατη άποψη προεκλογικά για την κατάργηση του πλέγματος αυτού απ’ την νυν Δημοτική αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων , πέρασαν τρία χρόνια και τίποτε δεν έχει γίνει ακόμη.
       Στο βάθος ο κήπος των Ηρώων.  Αυτό αντικρίζει ο Κρυστάλλης που έγραψε το περίφημο                  "Ω, που με φέρεις μάγισσα, και ...πλάνα φαντασία". Σίγουρα δεν εννοούσε αυτό το έκτρωμα

Το sirrakiotis blogspot είχε κάνει σχετική ανάρτηση για το θέμα, με τίτλο «Το "αρχιτεκτονικό θαύμα" της πρώην Κοινοτικής Αρχής του Συρράκου» το οποίο αναρτήθηκε πριν από δύο χρόνια ( χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι από τότε).

Ολόκληρη την ανάρτηση καθώς και σχετικές φωτογραφίες  μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ στο : http://sirrakiotis.blogspot.gr/2011/05/blog-post_15.html

 Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του συμπατριώτη μας Δημήτρη Γάτσιου ...


Το κλουβί-έκτρωμα στο Συρράκο...

  Αποτελεί από όταν δημιουργήθηκε επίκεντρο στις συζητήσεις αρκετών συγχωριανών μας αλλά και πολλών τουριστών και επισκεπτών του Συρράκου. Φυσικά αναφέρομαι στο "κλουβί" από σιδεριές και σύρματα στο κέντρο του χωριού, λίγο πιο ψηλά από την κεντρική πλατεία.

Και απέναντι ακριβώς (δίπλα απ' το δένδρο) το λαογραφικό μουσείο "Κ. Αυδίκου"
Η ιδέα ήταν να γεννηθεί ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούν να απασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες οι πιτσιρικάδες και μάλιστα κάπου εκτός πλατείας ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στους καταστηματάρχες ενοχλώντας τους τουρίστες. Σαν ιδέα την βρίσκω ορθή. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει κάπου εδώ.
Από την μία προσπαθούμε να διατηρούμε το χωριό όσο πιο γραφικό και παραδοσιακό μπορούμε, συνεχίζοντας να χτίζουμε πέτρινα σπίτια και σοκάκια και από την άλλη δημιουργούμε ένα έκτρωμα και μάλιστα στη μέση του χωριού που μόνο αρνητική εντύπωση προκαλεί.
Κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού
Επαναλαμβάνω, ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος όπου θα μπορούν οι νέοι να περνούν την ώρα τους, αλλά φυσικά ήταν υποχρέωση να συνάδει με την γενική εικόνα, αισθητική και αρχιτεκτονική του χωριού συνολικά. Αν ο υπεύθυνος μηχανικός θεωρεί ότι η ασφάλεια των νέων στο χώρο αυτό επιτυγχάνεται μόνο με το ψηλό σιδερένιο κλουβί, τότε η μόνη λύση θα έπρεπε να ήταν να δημιουργηθεί αυτό σε μία άκρη του χωριού , μη ορατή από μακριά, ώστε να μην χαλάει η εικόνα του τόσο όμορφου γραφικού παραδοσιακού χωριού, που τόσο πολύ υπερηφανευόμαστε όλοι οι Συρρακιώτες για αυτή.
Άποψη μου είναι ότι άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί αυτό το "πράγμα" από εκεί και αν υπάρχει η επιθυμία, να μεταφερθεί σε κάποια άκρη του χωριού, εύκολα προσβάσιμη από τους νέους αλλά και μη ικανή να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του χωριού.
Δημήτριος Χαρ. Γάτσιος

Το άρθρο μπορείτε να το δείτε όπως δημοσιεύτηκε και στο: http://sardela-news.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου