Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Εγκαινιάστηκε ο ορεινός δρόμος Ανθούσα-Μπάρος -Καλαρρύτες





Παραδόθηκε το Σάββατο το πρωί   (6 Ιουλίου 2013) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο «Βελτίωση και ασφαλτόστρωση οδού Ανθούσα - Μπάρος (όρια Νομού Τρικάλων - Σύνδεση με Καλλαρύτες)» προϋπολογισμού... 960.000 ευρώ.
  

«Έχουν δικαίωμα και οι άνθρωποι στα 2.000 μέτρα υψόμετρο να έχουν ασφαλή μετακίνηση και επικοινωνία» τόνισε κατά την τελετή της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε πως «Παραδίδουμε στην κυκλοφορία ένα σημαντικό έργο που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο και διευκολύνει την επικοινωνία στις ανθρώπινες κοινότητες. Παραδίδονται σε κυκλοφορία 10 χιλιόμετρα οδικού δικτύου με τα λοιπά τεχνικά έργα.

Πλέον, παραδίδεται ακόμη μια διέξοδος προς την Ήπειρο και το Μέτσοβο, ένας δρόμος με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των κατοίκων και των ανθρώπων που μετακινούνται στην περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται από προηγούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και το οποίο καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε από Εθνικούς πόρους ώστε να μην χρειαστεί να επιστραφούν τα κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μέσω του έργου αυτού αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην Θεσσαλία, η Πολιτεία έχει συνέχεια και συνέπεια και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά στο κοινωνικό σύνολο. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό, υλοποιεί και παραδίδει προς χρήση έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα που δημιουργούν μόχλευση στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας. Είναι ο μοναδικός δρόμος που κατασκευάζεται σε...
υψόμετρο 2.000 μέτρων υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες».

Ο κ. Αγοραστός, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου, τον πρώην Νομάρχη Τρικάλων και νυν βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, τους πρώην Κοινοτάρχες και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ματσουκιωτών και Καλαρρυτών, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε Τρικάλων και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 26 Ιουνίου 2012 και εξυπηρετεί τους κατοίκους της Π.Ε Ιωαννίνων και Π.Ε Τρικάλων και συνδέει τους οικισμούς Ανθούσα και Χαλίκι στα όρια της Π.Ε. Τρικάλων με τους οικισμούς Ματσούκι και Καλλαρύτες στα όρια της Π.Ε. Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, διασχίζοντας τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και εξυπηρετώντας παράλληλα τον τουρισμό της περιοχής.

Οι Κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου καθώς όπως δήλωσαν μια ολόκληρη επαρχία της ορεινής Θεσσαλίας βγαίνει από την απομόνωση.

Κατά την τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ακόμη ο κ. Βλαχογιάννης, ο κ. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο πρώην Κοινοτάρχης Ασπροποτάμου Δημήτρης Βουρλίτσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλαμπάκας, Εκπρόσωποι Φορέων και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.


Η αρχική διάνοιξη της οδού από την διασταύρωση των οδών προς Χαλίκι (αρ. 14 επαρχιακή οδός) και Ανθούσα μέχρι τα όρια του νομού Τρικάλων με τον νομό Ιωαννίνων στη θέση «Μπάρος» έγινε με μηχανήματα της Μ.Ο.Μ.Α. και εργολαβίες της Νομαρχίας Τρικάλων κατά την δεκαετία 1980-1990. Το έργο με βάση την μελέτη, η οποία συντάχθηκε κατ’ αρχήν από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων και ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν. Α. Τρικάλων, είχε προϋπολογισμό 3,4 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το πρόγραμμα «Πίνδος», ενώ κατά την εξέλιξη των εργασιών του έργου, διακόπηκε η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό και συνεχίστηκε από το Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006.

Εν συνεχεία το έργο δημοπρατήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2005 από την Ν.Α. Τρικάλων και με την εργολαβία αυτή έγινε η βελτίωση και διαπλάτυνση της οδού και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χωματουργικών, τεχνικών και οδοστρωσίας σε όλο το μήκος της οδού και κατασκευάστηκε ασφαλτοτάπητας σε συνολικό μήκος 2 km. Επειδή δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του έργου αυτό εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συντάχθηκε η μελέτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προϋπολογισμό για την ολοκλήρωσή του 960.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου