Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το Χ.Υ.Τ.Υ. εκτός του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ήπειρο καθώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης(31/5/11) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τα μέλη της Επιτροπής μετά από ομόφωνες αποφάσεις ζήτησαν από τον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας.
Έτσι όλα δείχνουν ότι το ΧΥΤΑ του Ελληνικού που βρίσκεται στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, θα λειτουργήσει τελικά για τρία χρόνια, όπως είχε προαποφασιστεί. Με αυτή την εξέλιξη, φαίνεται να αποκαθίσταται η τάξη και να δικαιώνονται μερικώς οι τοπικοί παράγοντες αλλά και οι επιτροπές αγώνα που είχαν συσταθεί στον νεοσύστατο Δήμο. Γιατί ουσιαστικά το ΧΥΤΑ είχε κατασκευαστεί και δεν μπορούσε να αποφευχθεί η λειτουργία του και ουσιαστικά ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής ήταν τουλάχιστον να μην «κατοχυρωθεί» η θέση αυτή για την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
Τα κριτήρια αξιολόγησης βασίστηκαν σε εξειδικεύσεις των κριτηρίων συγκριτικής αξιολόγησης για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων που περιγράφονται στην ΚΥΑ 114218/1997, αλλά και στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και αποτελούν τέσσερις διακριτές ομάδες οι οποίες είναι: γεωλογικά , περιβαλλοντικά, χωροταξικά και οικονομικά - λειτουργικά κριτήρια
Σύμφωνα με την τεχνική εισήγηση του μελετητή προς τα μέλη της Επιτροπής, η εφαρμογή των κριτηρίων στο πλαίσιο της πολυκριτηριακής ανάλυσης και αξιολόγησης ως προς την καταλληλότερη θέση για την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, κατέληξε στην ακόλουθη κατάταξη: Πρώτη θέση το Λατομείο Εγνατίας που βρίσκεται στον Δήμο Δωδώνης, δεύτερη η Μέγα Τσούκα (Δήμος Ιωαννιτών), ενώ στη τρίτη θέση κατατάσσεται η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.
Έτσι, καταλήγοντας τα μέλη της επιτροπής έδωσαν εντολή στον ανάδοχο μελετητή, εντός των επόμενων 15 ημερών, να ολοκληρώσει το φάκελο της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας.
Το προτεινόμενο Γήπεδο καταλαμβάνει έκταση περίπου 140 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο νέο Δήμο Δωδώνης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι, ενώ απέχει από τον κόμβο «Τύρια» περίπου 3 Km . Το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 515 m έως 560 m. Από το προτεινόμενο γήπεδο κατά την ανάπτυξη της μονάδας θα εξαιρεθούν περίπου 30 στρ., γιατί σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση του Δασαρχείου είναι δάσος.
Εν τω μεταξύ ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χωροθέτηση του εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου στο Λατομείο Εγνατίας στο Δήμο Δωδώνης, δεν εξέφρασε διαφωνία, όμως δήλωσε ότι μαζί με το Καρβουνάρι και τη Βλαχέρνα πρέπει και ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ, παρά την πολιτική δέσμευση για το αντίθετο, για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των περιοχών της Ηπείρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου