Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Άγνωστοι διέρρηξαν το παγκάρι του Αϊ Γιώργη στο Συρράκο

Παραβίαση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Συρράκο έγινε τις ημέρες που μας πέρασαν, την περασμένη εβδομάδα.  Άγνωστοι διέρρηξαν το παγκάρι του ναού. Μάλλον θα πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται σαν αρχαιοκάπηλοι, μιας και δεν έλειπαν ιερά κειμήλια του ναού. Πάντως γεγονός είναι ότι ειδικά ο Αι Γιώργης δεδομένης της θέσης του μακριά απ’ το χωριό, έχει γίνει κι άλλες φορές στόχος ιερόσυλων με ευτυχώς μικρές ζημιές. Για μια ακόμη φορά όμως, η εκκλησιαστική επιτροπή ήδη φρόντισε να αποκαταστήσει αλλά και να ενισχύσει με επιπρόσθετες σιδεριές τις δύο εισόδους του ναού, ενώ υπέβαλλε και μήνυση κατά αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα Πραμάντων.
Πάντως την πρωτιά στην αρχαιοκαπηλία κατέχει η Ήπειρος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή». Κλοπές ειδικά μοναστηριών, στέρησαν από την περιοχή κειμήλια τεράστιας θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας. Ας Θυμηθούμε την κλοπή που έγινε στην Ιερά Μονή Κηπίνας Καλαρρυτών, κατά την οποία αφαιρέθηκαν απ’ τον ναό κειμήλια τεράστιας θρησκευτικής και οικονομικής αξίας, με τους δράστες να μην έχουν συλληφθεί έως σήμερα.
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η κλοπή εκκλησιαστικών κειμηλίων, γεγονός που εμείς εδώ στην Ήπειρο, αλλά και την Βόρειο Ήπειρο, δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά. Μοναστήρια, εκκλησίες και εξωκλήσια μπαίνουν στο στόχαστρο αρχαιοκάπηλων, με αποτέλεσμα σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια της περιοχής μας να «κάνουν φτερά» και να… κοσμούν ακόμη και ξένους οίκους!!! Την ελλιπή ή την καθόλου φύλαξη απομονωμένων μοναστηριών στα έρημα συνήθως χωριά της Ηπείρου εκμεταλλεύονται σπείρες αρχαιοκαπήλων με διεθνή δράση και λεηλατούν την σημαντική πολιτισμική, εκκλησιαστική μας κληρονομιά.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής» από την Γιώτα Σύκκα, είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιφέρειας δικαιολογημένα ανησυχούν. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά την δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κατέγραψαν τις κλοπές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και όπως προκύπτει πολλές είναι οι άμεσα θιγόμενες περιοχές - με την Ήπειρο να έχει τα περισσότερα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου