Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Βλάχοι τιμούν τους Εθνικούς Ευεργέτες - Ζάππειο Μέγαρο, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Tο 1856 ο βαθύπλουτος πατριώτης, Βλάχικης καταγωγής, Ευάγγελος Ζάππας έστειλε στο βασιλιά Όθωνα ένα γράμμα με το οποίο πρόσφερε 400 μετοχές της ατμοπλοϊκής του εταιρείας για να γίνονται, με τα κέρδη από τους τόκους, κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Aγώνες (ποιος Κουμπερτέν;) στην Αθήνα.
Η πρόταση του υλοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα, με τα εγκαίνια των Ά Ολυμπίων. Δεν υλοποιήθηκε όμως η αρχική του ιδέα για «γνήσια και απαράλλακτο» αναβίωση, αφού στα Ολύμπια οι αγώνες είναι μόνο συνοδευτικό θέμα βιομηχανικών εκθέσεων.
Τα Ολύμπια περιλάμβαναν βραβεία «διανοητικών» αγωνισμάτων, δηλαδή δημοσιευθέντων συγγραμμάτων, ιπποδρόμια ίππων και γυμνικούς αγώνες κατά το πρότυπο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, θεατρικές παραστάσεις νέων έργων και εκτέλεση μουσικών συμφωνιών ελληνικής συνθέσεως.
Με το «Περί συστάσεως των Ολυμπίων» Βασιλικό Διάταγμα της 19ης Αυγούστου 1858 «Καθιστώναι εν Αθήναις γενικοί διαγωνισμοί κατά τετραετίαν τελούμενοι υπο την επωνυμίαν «Ολύμπια» εις ους θέλουσι παρίστασθαι πάντα τα προϊόντα της ελληνικής ενέργειας και ιδίως τα της Βιομηχανίας, της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» (άρθρο 1).

Στις 20 Ιανουαρίου 1874 έγινε η τελετή του θεμέλιου λίθου στο Ζάππειο Μέγαρο. Στις 20 Οκτωβρίου 1888 εγκαινιάστηκε  πανηγυρικά το κτίριο σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν, παρουσία των βασιλέων Γεωργίου και Όλγας, του πρωθυπουργού Χ. Τρικούπη και του γέροντος πλέον Κ. Ζάππα, ξάδερφο του Ευάγγελου.
Ο τελευταίος παρέδωσε το Ζάππειο στον Ελληνικό λαό λέγοντας: «Ο αρχηγέτης της οικογένειας μου, αοίδιμος Ευαγγέλης, αποφάσησεν εξ εμπνεύσεως κλασικής να επαναφέρει εις την Ελλάδα τους αρχαίου χρόνους των Ολυμπιακών Αγώνων… Παραδίδω το συντελεσθέν έργο στο Έθνος ευχόμενος αυτώ τα κράτιστα.»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Πρόσκληση






Οι Βλάχοι τιμούν τους Εθνικούς Ευεργέτες

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην ΑΘΗΝΑ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 μ.μ.  
(Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή των χορευ­τικών συγκροτημάτων Βλάχικων Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας μας)
Συνδιοργάνωση:  Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ
              Μιχάλης  Μαγειρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου