Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΘΕ.Ο.ΡΑ. Θεατρική Ομάδα Ραφταναίων

Οι παραστάσεις για το "6ο Πάτωμα" στα τέλη του Μάρτη
Η ιστορία της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Αδελφότητας Ραφτανιτών (τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων), ξεκινά το 2006, όταν κάποια από τα μέλη της Αδελφότητας με μια ομάδα συγχωριανών και μη (15 περίπου άτομα), με τη συμπαράσταση του κ. Γιάννη Σεντελέ και τη σκηνοθετική επιμέλεια και καθοδήγηση του κ. Νίκου Σφαιρόπουλου, μετά από επίπονη προσπάθεια, παρουσιάζει την Αττική κωμωδία "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη.
Σ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τα μέλη της ομάδας εξασκήθηκαν εντατικά και έμαθαν με απίστευτο ρυθμό κάτω από την υπομονή και επιμονή του σκηνοθέτη.
Η παράσταση ανέβηκε τον Ιούνιο του 2007 στο χώρο του υπαίθριου θεάτρου της ΕΗΜ (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο Καμπέρειο θέατρο Ιωαννίνων, στο Πνευματικό Κέντρο του πρώην Δήμου Ανατολής και σε δύο άλλους δήμους της περιοχής μας. Την παρακολούθησαν συνολικά 4000 περίπου θεατές και η όλη προσπάθεια γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από το Γιαννιώτικο κοινό και αποτελεί την αφετηρία για την ίδρυση της θεατρικής ομάδας.
Αυτή η χρονιά λοιπόν, το 2006, αποτέλεσε και το έτος ίδρυσης της ομάδας.

Τον επόμενο χρόνο (2008-2009) η ομάδα παρουσιάζει τη Γαλλική κωμωδία "Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, δύο φορές στο Πν. Κ. του Δ. Ιωαννιτών, στο Πν. Κ. του Δ. Ανατολής και σε τρεις δήμους της περιοχής μας. Εξίσου επιτυχημένη και αυτή η παράσταση και με περισσότερους θεατές.
Το σπουδαιότερο όμως σημείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι μετά από όλη αυτή τη διαδικασία και το αποτέλεσμά της, που έγινε δυνατό με προσωπικό μεράκι, το άγχος και την ανασφάλεια για την κάλυψη των εξόδων, με χρήματα των ίδιων των μελών αλλά και φιλότιμη στήριξη από φίλους χορηγούς , το ΔΣ της Αδελφότητας Ραφτανιτών τελικά ευαισθητοποιήθηκε για να στηρίξει τη θεατρική ομάδα, μιας και είχε μπει η βάση από τα ίδια τα μέλη για να γίνει θεσμός η ύπαρξη και η λειτουργία της, με σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα των Ιωαννίνων.


 
Η επιτυχία συνεχίζεται και την τρίτη χρονιά (2009-2010) που η ομάδα παρουσιάζει τη σύγχρονη κωμωδία "Ξύπνα Βασίλη" του Δ. Ψαθά. Ξανά στο θέατρο της ΕΗΜ, στο Πν. Κ. του Δ. Ιωαννιτών και σε πέντε δήμους της περιοχής μας.



Mε τη θεατρική παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» η ΘΕ.Ο.ΡΑ συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του 26ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, τον Μάρτιο του 2010, μαζί με άλλες 7 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και απέσπασε 2 βραβεία. Το βραβείο κοινού και το βραβείο β γυναικείου ρόλου.

Στη σκηνή συμμετέχουν 17 άτομα όπου συνεχίζουν να καταθέτουν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για το θέατρο, έτσι ώστε αυτή η ομάδα να συνεχίσει το δυναμικό και δημιουργικό ταξίδι της στο χρόνο.


 Το 2011, η ομάδα παρουσίασε ένα διαφορετικό έργο. "Η μικρή μας πόλη" του Thorton Wilder, ένα έργο -στοίχημα ακόμα και για επαγγελματίες!
Η συγκίνηση, τα μηνύματα και η "γεύση" που άφησαν σε κοινό και συμμετέχοντες ήταν έντονα.
Πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι ένα τόσο δυνατό και δύσκολο έργο θα μπορούσε να αποδοθεί με τόση επιτυχία από μια ερασιτεχνική ομάδα!
Το έργο αυτό είναι καθοριστικό για την  εξέλιξη της ομάδας, καθώς αποτέλεσε μια δοκιμασία για όλους όσους συμμετείχαν. Μία δοκιμασία που οδήγησε σε επιτυχία χάρη στον σκηνοθέτη και την επιμονή των μελών!




Το 2012 τους βρίσκει στην ετοιμασία μιας διαφορετικής παράστασης με ρεκόρ εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο. Η μουσική κωμωδία του Αlfred Zeri "το 6ο πάτωμα", δείχνει να είναι μία διασκεδαστική και ευχάριστη, όλο απρόοπτα, παράσταση.
Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο έργο με γρήγορες εναλλαγές και ανεβασμένους ρυθμούς. Μουσική, χορός, περιστατικά που μπορεί να συμβαίνουν, μπορεί και όχι, ανατρεπτική πλοκή και ...παράξενους ανθρώπους. Αλλά"...μήπως η ζωή είναι διαφορετική? όλα είναι θέμα τύχης, τίποτα περισσότερο. Μια λοταρία είναι, που ο ίδιος αριθμός σπάνια ξαναβγαίνει. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι..." όπως λέει για τους ανθρώπους ένας από τους πρωταγωνιστές του έργου!

Τα μέλη
«Είμαστε ερασιτέχνες που αγαπάμε εν πρώτοις το θέατρο αλλά και κάθε άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Σχεδιάζουμε τα βήματά μας προσεκτικά έχοντας πάντα κατά νου το περιορισμένο εύρος των δυνατοτήτων μας αλλά και το ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι που συγχωρεί το έγκλημα της κακοποίησης της αισθητικής των θεατών. Στο ερώτημα τι κέρδος αποκομίζουμε εμείς που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με το θέατρο, δίνουμε αυτή την ειλικρινή απάντηση: αυτόν τον τρόπο βρήκαμε για να καταπολεμήσουμε μερικές από τις "ασθένειες" του καιρού μας, όπως είναι η απομόνωση, ο ατομισμός, η αποτίμηση των πάντων με κριτήριο το χρήμα.
Ο κ. Ν. Σφαιρόπουλος εκτός από τη σκηνοθετική επιμέλεια και των τριών παραστάσεων, είναι και ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα μας, που μας μεταδίδει όσα περισσότερα μπορεί, που μας μαθαίνει να διαβάζουμε πρώτα και να αναλύουμε όποιο θεατρικό κείμενο το οποίο θεωρείται προσιτό να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό.
Σε όλες τις παραστάσεις το φωτισμό και τη μουσική επιμελούνται, εθελοντικά, ο κ. Ν. Γούλας και η κ. Ν, Λαμπράκη αντίστοιχα.
Όσο για τα σκηνικά της κάθε παράστασης τα δημιουργούν τα ίδια τα μέλη της ομάδας. Φέτος μάλιστα κατάφερε η ομάδα και απέκτησε τα δικά της σκηνικά. Οικονομική βοήθεια έχει προσφερθεί από την Αδελφότητα Ραφτανιτών, από την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και ελάχιστη από το Πν. Κέντρο Ιωαννιτών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Μικρή αλλά σημαντική είναι η ενίσχυση από μερικούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες της πόλης μας.
Πέντε χρόνια μπορεί να πέρασαν, μερικά πρόσωπα άλλαξαν, όμως αυτή η ομάδα, ένα παζλ χαρακτήρων και ηλικιών με αγάπη και μεράκι για το θέατρο, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυρήνα».


Σκοποί της ομάδας είναι:
- η ανάπτυξη, η καλλιέργεια, η προβολή και η διάδοση της τέχνης του θεάτρου.
- η προσέλκυση όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.
- η συνεργασία με άλλους φορείς, ομάδες ή άτομα που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς.
- η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας μέσα σε ατμόσφαιρα φιλική, δημιουργική, ανθρώπινη.




Οι παραστάσεις για «Το έκτο πάτωμα» προγραμματίστηκε να δοθούν στο Πνευματικό Κεντρο Δ. Ιωαννιτών  στις 31Μαρτίου & 1Απριλίου του 2012.
Επίσης στο Καμπέρειο Θέατρο στις 29, 30Απριλίου, και στις 2, 7, 8, και 9 Μαίου 2012

1 σχόλιο: