Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Φτωχότερη η Ήπειρος μετά τον θάνατο του μεγάλου Καλαρρυτιώτη συγγραφέα, Ιωάννη Θεοχάρη



Ο μεγάλος Καλαρρυτιώτης συγγραφέας Ιωάννης Θεοχάρης κηδεύτηκε προχθές στα Γιάννενα.

Η αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο του εκφράστηκε με το τελευταίο του βιβλίο «Οι Φτερούγες του Σταυραετού. Παράθυρο στο ποτάμι».

Ο συγγραφέας Ιωάννης Θεοχάρης ήταν εδώ και δεκαετίες τακτικός συνεργάτης πολλών περιοδικών, ενώ έχει εκδώσει και αρκετά βιβλία μεταξύ αυτών « Το έργο του Δημήτρη Σαλαμάγκα», «Αναγνωστικό ΣΤ΄ Δημοτικού» που πήρε και το βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Υπουργείου Παιδείας και πολλά άλλα. 
Επίσης ήταν μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και συγγραφέων Ηπείρου.
Το κενό του δυσαναπλήρωτο και στην εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος», του οποίου επί πολλά χρόνια ήταν τακτικός συνεργάτης, έχοντας μάλιστα δική του στήλη, τις «Κοντυλιές», κάθε Τετάρτη, ενώ αρκετά συχνή ήταν και η κριτική βιβλίου, μέσα από την ομότιτλη στήλη.
Προχτές στις 5 το απόγευμα, στον Ι. Ν. Περιβλέπτου Ιωαννίνων, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, μαθητές, αλλά και άνθρωποι του πνεύματος  του απεύθυναν το «ύστατο χαίρε» και την ευγνωμοσύνη τους για τα όσα πρόσφερε στην πατρίδα και στη νεολαία.

Παιδί της Πίνδου
Ο Ιωάννης Γ. Θεοχάρης ήταν «παιδί» της Πίνδου.  
Γεννήθηκε στους Καλαρρύτες το 1932 και μετά το Δημοτικό Σχολείο κατέβηκε για να σπουδάσει στα Γιάννινα. Ωστόσο πάντα ο νους και η καρδιά του «φτερούγιζε» για το χωριό του. Και είναι σημαδιακό ότι το τελευταίο του βιβλίο, που παρουσιάστηκε πριν τρία χρόνια, ήταν αφιερωμένο στους Καλαρρύτες, φέροντας μάλιστα τον τίτλο «Οι Φτερούγες του Σταυραετού. Παράθυρο στο ποτάμι».
Ο Γιάννης Θεοχάρης, μετά τη Ζωσιμαία Σχολή σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Διορίστηκε μάλιστα δάσκαλος, αλλά στη συνέχεια παίρνοντας πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μετατάχθηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Γυμνασιάρχης στο Οικονομικό Γυμνάσιο και Λυκειάρχης στο Κλασσικό Λύκειο και μετέπειτα στο 3ο Λύκειο από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Πολύπλευρη η προσφορά του
Η κοινωνική του δραστηριότητα και η προσφορά του στα Γράμματα ήταν αδιάκοπη και πολύπλευρη, συμβάλλοντας ενεργά και ουσιαστικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Έγραψε και...
δημοσίευσε, μέχρι και το τελευταίο διάστημα πλήθος δοκιμίων, διηγημάτων, χρονογραφημάτων, επιφυλλίδες, φιλολογικά και κριτικά σημειώματα. Είχε σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και στα Γιάννινα συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ενώ πραγματοποίησε και πολλές διαλέξεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.Από τα σημαντικότερα έργα του, είναι το δοκίμιο για «το έργο του Δημήτρη Σαλαμάγκα», η κριτική μελέτη για «το έργο του Βασίλη Κραψίτη», η ιστορική μελέτη για τον «Αθανάσιο Τσακάλωφ», ενώ επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συγγραφή του Αναγνωστικού της Στ’ Δημοτικού το οποίο ήταν σε χρήση στα σχολεία μας το διάστημα 1980-1985.Ο Ιωάννης Γ. Θεοχάρης ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Και δυό λόγια για το τελευταίο βιβλίο του

Μία προσέγγιση αρχών και αξιών στον βιωματικό χώρο του σύγχρονου ανθρώπου αποτελούν τα διηγήματα του συγγραφέα- καθηγητή φιλολογίας κ. Ιωάννη Θεοχάρη, στο βιβλίο με τίτλο «Οι Φτερούγες του Σταυραετού». «Παράθυρο στο Ποτάμι».
Το σκηνικό των διηγημάτων του είναι η αύρα της Πίνδου, η αύρα της Παμβώτιδας λίμνης, της κυρά - Φροσύνης των Ιωαννίνων. Οι ήρωες τους, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εμείς οι ίδιοι, ο λόγος τους, οι συμπεριφορές τους, οι πράξεις τους που συγκινούν, μα και ευχαριστούν. 
Μιλώντας ο ίδιος για το βιβλίο του, τόνιζε, ότι συγκινεί τον αναγνώστη η ηθική των προσώπων των διηγημάτων, δηλαδή το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου προς τον εαυτό του και προς τους άλλους. Συγκινεί ακόμη και η αλήθειά τους, η συμφωνία της ορθής γνώσης με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την ιστορική. Ενώ ο υπότιτλός του, παράθυρο στο ποτάμι, σημειώνει δεν είναι άλλος από το παράθυρο στη ζωή που ο δρόμος της μας βάζει στην προκοπή.
Ο συγγραφέας στα διηγήματά του, δίνει τα βιώματά του μέσω μισοπραγματικών και μισοεπινοημένων προσώπων, που όμως κουβαλούν και μια παράδοση, σύμμειξη του πραγματικού με το ποιητικό, όπως επισημαίνει σε βιβλιοκριτική του ο καθηγητής Μερακλής. Στα διηγήματα του κ. Θεοχάρη, ο αναγνώστης θα βρει τους ανοιχτόκαρδους, εργατικούς, έντιμους και καλοσυνάτους Γιαννιώτες.
«Οι Φτερούγες του Σταυραετού» δεν είναι παρά μια εμπερίστατη και γλαφυρή απεικόνιση της Ηπείρου και των Ηπειρωτών, μια φυσιολατρική αναπαράσταση ενός τόπου πολύτιμου. Οι ηπειρωτικές παραδόσεις, η χριστιανική πίστη και η τοπολατρία αποτελούν σήμερα οδηγό και συμπαραστάτη για το δύσκολο ισοπεδωτικό και παγκοσμιοποιημένο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου