Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ



Στέλνει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Αμφισβητεί και την αξιοπιστία των δύο μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν από τον εργολάβο, με την άδεια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων θα ενημερώσει άμεσα η δημοτική Αρχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων σχετικά με το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ το οποίο διαπίστωσε αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους εξακολουθεί να μολύνει την γύρο περιοχή ενώ έχει σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες την ίδια ώρα που μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ως έπρεπε από τον εργολάβο.
Για τους λόγους αυτούς ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές έκανε γνωστό χθες πως θα αποταθεί στη δικαιοσύνη προκείμενου να ερευνήσει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες, ενώ κάλεσε την Περιφέρεια αλλά και τον ΦΟΔΣΑ να είναι πολύ προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις τους και να μην παραλάβουν ένα προβληματικό, όπως ο ίδιος είπε, έργο που δεν πρόκειται να διορθωθεί αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις.
Ο κ. Σενετέλες αποφάσισε να δώσει χθες στη δημοσιότητα το έγγραφο των επιθεωρητών περιβάλλοντος και το πόρισμά τους για τον ΧΥΤΑ.
Όπως τόνισε από την ανάγνωσή του γίνεται σαφές πως το έργο, χωροθετήθηκε λανθασμένα, οι αρμόδιοι αγνόησαν την ιδιομορφία του εδάφους, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα, η λειτουργία του μέχρι σήμερα είναι εκτός των περιβαλλοντικών προδιαγραφών που υπάρχουν για τέτοια έργα και φυσικά είναι υπαίτιο για την ρύπανση που εντοπίστηκε στις πηγές που υπάρχουν γύρω του.
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων προχώρησε σε μια λεπτομερή καταγραφή των όσων αναφέρονται στο πόρισμα, ενώ αμφισβήτησε και την αξιοπιστία των δύο μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν από τον...
εργολάβο, με την άδεια της Περιφέρειας Ηπείρου, προκείμενου να διαπιστωθεί που οφείλεται το πρόβλημα, λέγοντας ότι η μεν γεωηλεκρτική είναι σε πειραματικό στάδιο, ενώ σε αυτή της ιχνηθέτησης παρόλο που τα δείγματα βρέθηκαν σε όλες τις πηγές οι αναλυτές με βάση ένα αμφιβόλου επιστημονικής αρτιότητας μοντέλο προσπάθησαν να αποδείξουν ότι δεν προέρχονται από τον ΧΥΤΑ.
Μάλιστα εξέφρασε την απορία του γιατί θα πρέπει κάποιος να πιστέψει μια ιδιωτική εταιρία που πληρώθηκε από τον εργολάβο του ΧΥΤΑ για να αποκαλύψει αν το έργο που κατασκεύασε είναι άρτιο ή όχι τη στιγμή που στη δεύτερη περίπτωση οι οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο θα ήταν τεράστιες.
«Ο κοινός νους δεν μπορεί να πειστεί πως τα δείγματα που βρέθηκαν σε όλες τις πηγές και περιείχαν τους ιχνηθέτες είναι όλα αθώα και προέρχονται από εξωγενή παράγοντες. Κι εμείς δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», είπε ο κ. Σεντελές.
Παράλληλα επέστησε την προσοχή τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στον ΦΟΔΣΑ για το αν πρέπει να παραλάβουν το έργο ή όχι, ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση του πρώτου για το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για την γραπτή απολογία που ζητείται να καταθέσει στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
«Δεν ξέρω πως σκέφτεται να απαντήσει ο ΦΟΔΣΑ σε αυτό το θέμα ούτε τι θα κάνει με το έργο κι αν θα το παραλάβει ή όχι, όμως το Δ.Σ. δε συνεδρίασε ούτε μία φορά», είπε.
Πρόσθεσε δε ότι από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων βλέπει μια προσπάθεια «στρογγύλευσης» των αποτελεσμάτων γεγονός που τον ανησυχεί.
«Εκτίμησή μας είναι ότι θέλουν τα λήξουν το θέμα τώρα που τελείωσε η δοκιμαστική λειτουργία. Όμως εμείς λέμε πως αν δεν λυθούν τα αποδεδειγμένα πια προβλήματα που έχει ο ΧΥΤΑ όσο περνάει ο καιρός αυτά θα διογκώνονται. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε μια σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον ΧΥΤΑ και ρώτησα αν ο βιολογικός λειτουργεί χωρίς όμως να πάρω απάντηση. Εγώ σας λέω ότι δεν λειτουργεί και μάλιστα όταν βρέχει πολύ έρχονται βυτία και αδειάξουν το φορτίο το οποίο το μεταφέρουν στον βιολογικό των Ιωαννίνων. Έτσι θα παραλάβουμε το έργο κι έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος.
Κλείνοντας τόνισε πως τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποτελούν δικαίωση για τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν για την χωροθέτηση του έργου αλλά και τα κατασκευαστικά του λάθη όλα τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας πως η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες που έχουν κάνει στο ΣτΕ το οποίο δεν έχει εκδικάσει ακόμα την υπόθεση.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου