Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Παραστάσεις όπερας και μπαλέτου στην Πρέβεζα. Ο Συρρακιώτης ιατρός Δημήτρης Ζώνιος, εμπνευστής των αναμεταδόσεων αυτών

Απο την παράσταση "Η ωραία Κοιμωμένη"
Τα Μπολσόι και η Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης στην Πρέβεζα για πέμπτη σεζόν.

Πρωτεργάτης των αναμεταδόσεων αυτών ο ιατρός Δημήτρης Ζώνιος.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στα Γιάννενα, αλλά χωρίς επιτυχία

Έξι παραστάσεις από το θρυλικό μπαλέτο του θεάτρου Μπολσόι εκτός από τις παραστάσεις όπερας απ’ την Metropolitan opera της Νέας Υόρκης, θα έχουν φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση στην οθόνη του Πολιτιστικού κέντρου Πρέβεζας, οι λάτρεις αυτού του είδους της μουσικής.
Για μια ακόμη χρονιά και για Πέμπτη σεζόν, εγκρίθηκε εκ νέου σύμβαση με τη γαλλική Εταιρία Pathé Live για προβολές παραστάσεων των περίφημων ρωσικών μπαλέτων Μπολσόϊ, μέσω δορυφόρου, από Οκτώβριο έως και τον Μάϊο του 2014.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος και το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» αξιοποιώντας τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν θα πραγματοποιούν απευθείας λήψεις-μεταδόσεις υψηλής ευκρίνειας με ζωντανές ή και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσουν παραστάσεις από το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, που για πολλά χρόνια υπήρξε το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας

Αυτό όμως που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας για αναμετάδοση των παραστάσεων της Metropolitan operas στην Ελλάδα και πολύ πριν ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Πανελλήνιας εμβέλειας ΑΝΤ1 καθιερώσει τις αναμεταδόσεις αυτές σε ορισμένες πόλεις, είναι ο Συρρακιώτης ιατρός Δημήτρης Ζώνιος.

Ο Δημήτρης Ζώνιος είναι γιός του αείμνηστου παθολόγου ιατρού των Ιωαννίνων Ιωάννη Ζώνιου.  Είναι δε  ο ίδιος, παθολόγος στη Πρέβεζα.

Ποιό όμως είναι ακριβώς το ιστορικό αυτών των μεταδόσεων;  Ας δούμε πως ακριβώς μας περιγράφει το ιστορικό αυτών των μεταδόσεων ο ίδιος ο Δημήτρης…


Ο Δημήτρης Ζώνιος
«Mόλις είχα έρθει στη Πρέβεζα έτυχε να διαβάσω οτι ο Peter Gelb διευθυντής της μετροπόλιταν όπερας είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως από τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή λόγω της ιδέας που είχε να εγκαινιάσει ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις της όπερας ανά τον κόσμο σε κινηματογράφους σε high definition, dolby surround.
Ως λάτρης της όπερας, «τσίμπησα» αμέσως και έστειλα email στην όπερα για να μάθω πληροφορίες.  Μετά από 10 email και αφού έφτασα μέχρι το γραφείο του διευθυντή μου απάντησαν πω γίνεται. Μετά μίλησα με τον θείο μου μουσικό Σπύρο Ευαγγέλου και τον γιό του και ξάδερφό μου Βασίλη οι οποίοι φυσικά με ενθάρρυναν.
Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει στα Γιάννενα. Σε μια αρχική επικοινωνία με το Πολυθέαμα αποτύχαμε.
Κατόπιν ήρθαμε σε επικοινωνία με τη Κα Μάρθα Παπαδοπούλου διευθύντρια του Ιστορικού αρχείου Ιωαννίνων που δέχτηκε να φιλοξενήσει την πρωτοβουλία. Έτσι τη σεζόν 2008-2009 έγιναν μεταδόσεις στα Γιάννενα με …μέτρια επιτυχία όμως και η πρωτοβουλία ατόνησε το φθινόπωρο του 2009.
Τότε αποφασίσουμε να κάνουμε την πρόταση στην Πρέβεζα. Ανέκαθεν η Πρέβεζα έχει να επιδείξει υψηλότατο πολιτιστικό επίπεδο και ειδικότερα φιλόμουσο κοινό. Έτσι και προς τιμή του Δήμου και Δημοτικού Ωδείου με την Σοφία Λαχανά και τον Δήμαρχο Κο Κλάπα, έγιναν τάχιστα πραγματικότητα. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε τη καίρια συμβολή την υφιστάμενης δημοτικής αρχής με τον κο Κορωναίο και τον Κο Μπαιλη που προς τιμήν τους αναγνώρισαν την σημασία της πρωτοβουλίας και μας υποστηρίζουν σθεναρά
Από τότε έχομε κάνει μέχρι σήμερα 35 μεταδόσεις όπερας και 5 μπαλέτων μιας και από πέρυσι συνεργαζόμαστε και με τα μπαλέτα Μπολσόι της Μόσχας.
Ενώ εμείς είμαστε στη πέμπτη σεζόν, από το 2011 το μονοπώλιο για όλη τη Ελλάδα, πλην Πρέβεζας έχει πάρει ο Αντέννα/Heaven music με 20 ευρώ εισιτήριο αντί για 10 που έχουμε εμείς στην Πρέβεζα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταδόσεις πέρυσι είχαν θετικό οικονομικό απολογισμό και αν μη τι άλλο δεν στοιχίζουν στον Δήμο παρά ελάχιστα για να μην πω ότι είναι και κερδοφόρες...
Η μετάδοση είναι κάτι καταπληκτικό για τους λάτρεις της τέχνης γιατί είναι ζωντανές και σε τέλεια ποιότητα ήχου και εικόνας. Με εθελοντική προσπάθεια ετοιμάζουμε αφίσες, φυλλάδια, και ελληνικό υποτιτλισμό».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ μπορούνε οι λάτρεις της όπερας και των μπαλέτων μπορούνε να παίρνουνε απ’ την σελίδα μας στο FACEBOOK και συγκεκριμένα στην σελίδα https://www.facebook.com/events/1404237513143719/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου