Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Άγνωστη παραμένει η τύχη του ψηφιακού αρχείου του Σπυρίδωνα Μπαλτατζή στο Συρράκο



Σπυρίδων Μπαλτατζής

Το ψηφιακό αρχείο του μεγάλου ευεργέτη Σπυρίδωνα Μπαλτατζή, παραμένει ανεκμετάλευτο στο Συρράκο

 
Κοντά στα δύο χρόνια μετά, θα έπρεπε να τυπωθεί και να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στα μουσεία του Συρράκου




Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κου Γιάννη Σεντελέ να εξασφαλίσει το ψηφιοποιημένο αρχείο του μεγάλου Ευεργέτη  απ’ το  Εθνικό Καποδιστριακό ίδρυμα, που ψηφιοποίησε πολλά απ’ τα έγγραφα του μεγάλου ευεργέτη που σώζονται και αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία απ’ την προσωπική του ζωή αλλά και απ’ τις εμπορικές του συναλλαγές. (http://sirrakiotis.blogspot.gr/2012/04/blog-post_08.html )
Πέραν τούτου όμως άγνωστη παραμένει η τύχη του ψηφιακού cd που περιέχει πολλά απ’ τα έγγραφα αυτά του μεγάλου ευεργέτη και τα οποία προσφέρουν στον ερευνητή την ευκαιρία να εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα για την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, του παροικιακού ελληνισμού, των εμπορικών πρακτικών, της οικονομίας.
Κοντά δύο χρόνια υπάρχουν τα αρχεία στα χέρια της Δημοτικής Αρχής και ακόμη ...
να γίνει το παραμικρό στο να ανατυπωθεί μέρος τουλάχιστον του σημαντικού αρχείου εγγράφων και φυσικά να λάβουν περίοπτη θέση στα μουσεία του Συρράκου, προς έκθεση και μελέτη απ’ τους όποιους ενδιαφερόμενους μελετητές.
Αν μη τι άλλο θα έπρεπε απο καιρό να εξασφαλιστεί απ' τους τοπικούς παράγοντες του Συρράκου η κατάλληλη πίστωση, ώστε να τυπωθούν και να αναρτηθούν στο μουσείο του "Κ. Κρυστάλλη" στο Συρράκο τουλάχιστον τα σπουδαιότερα έγγραφα του αρχείου, για να είναι προσβάσιμα απ' τους Συρρακιώτες και τους επισκέπτες του μουσείου. 
Αυτή την στιγμή το αρχείο παραμένει σε κάποιο CD εντελώς ανεκμετάλευτο, ενώ τα πρωτότυπα έγγραφα του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή υπάρχουν και στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Σπυρίδων Μπαλτατζής κληροδότησε με χειρόγραφη διαθήκη του (ημερομηνία 17.10.1907) το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας στο Πανεπιστήμιο, ύψους περίπου 700.000 δραχμών (υπέρογκο ποσό για την εποχή) βάσει ισολογισμού, που συνέταξε ο ίδιος και περιέχεται επίσης στη διαθήκη. Το αρχείο Μπαλτατζή περιήλθε στην κατοχή του Πανεπιστημίου ως μέρος της ομώνυμης κληρονομιάς.
Το αρχείο που ψηφιοποιήθηκε περιλαμβάνει ένα σύνολο 700 περίπου εγγράφων.
Απαντώνται τραπεζικά βιβλιάρια, μηνυτήριες αναφορές, δικαστικά έγγραφα, ασφαλιστήρια, εγγυητικές επιστολές και άλλου είδους τραπεζικά έγγραφα από πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Αύριο στο Sirrakiotis Blogspot: 
Σπάνιο έγγραφο του ισολογισμού της περιουσίας του Σπυρίδωνα Μπαλτατζή του έτους 1901.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου