Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Σταύρος Καλογιάννης για τους νερόμυλους των Τζουμέρκων

Ο νερόμυλος στο Συρράκο


Πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη για την ανάδειξη των νερόμυλων των Τζουμέρκων μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
 


Με επιστολή που απηύθυνε προς τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, ο Σταύρος Καλογιάννης προτείνει την αξιοποίηση και παράλληλα την ανάδειξη των νερόμυλων των Τζουμέρκων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Intelligent Energy Europe – ALTENER».
Ειδικότερα, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι νερόμυλοι, πρωτόλειοι μηχανισμοί παραγωγής ανανεώσιμης υδραυλικής ενέργειας, που αποτελούν νεώτερα μνημεία πολιτισμού, προσέφεραν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες, μέχρι τα μέσα σχεδόν του περασμένου αιώνα. Έκτοτε παραμένουν, οι περισσότεροι, ανενεργοί.
Στην τελευταία επίσκεψή μου στον Βαπτιστή, ενημέρωσα τον Πρόεδρο κ. Κωσταγιάννη και τους συγχωριανούς, για την δυνατότητα που δίνεται μέσω ενός προγράμματος σε εξέλιξη, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του νερόμυλου Βαπτιστή.
Για αυτόν τον νερόμυλο έχουν εγκριθεί, προ πενταετίας, δύο χρηματοδοτήσεις: μία για την αποκατάστασή του (μέσω του προγράμματος «Θησέας») και μία για την κατασκευή του μονοπατιού που συνδέει τον νερόμυλο με τον Άγιο Νικόλαο (μέσω του ΕΤΕΡΠΣ του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Και τα δύο έργα έχουν υλοποιηθεί.
Το έργο με τίτλο «RESTOR Ηydro» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «Intelligent Energy Europe – ALTENER» που στοχεύει στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Καταγράφει, αξιολογεί τους μύλους και ενημερώνει πολίτες και φορείς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για χρηματοδοτήσεις που αφορούν στην ...

αξιοποίηση των νερόμυλων για ηλεκτροπαραγωγή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Έχουν ήδη επιλεγεί οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για συμμετοχή τους εν λόγω στο πρόγραμμα.
Ο Σταύρος Καλογιάννης
Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη επικοινωνήσει με τον συντονιστή του προγράμματος στις Βρυξέλλες κ.Hendricks και συνεργάζομαι με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών), που είναι ο εθνικός εταίρος στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθεί ο νερόμυλος στο Restor Hydro.
Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του νερόμυλου Βαπτιστή αλλά και των λοιπών μύλων που υπάρχουν στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, πρέπει να συνδυαστεί με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, εντασσόμενες στις δράσεις ήπιας ανάπτυξης που πρέπει να προωθεί ο Φορέας Διαχείρισής του, προς όφελος του τόπου μας».

 

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων όλα τα διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία για τους νερόμυλους της περιοχής, ώστε η πρωτοβουλία να αποκτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον και να διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπραξης συνεταιρισμού σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου