Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο πολιτισμός των μικρών τόπων. Μεταπτυχιακό σχολείο στα Τζουμέρκα


Η Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι


Από 11 έως 17 Οκτωβρίου θα γίνει στα Τζουμέρκα ένα μεταπτυχιακό σχολείο με θέμα «Το πολιτισμικό παρελθόν και παρόν των μικρών τόπων. Μελέτη, ανάδειξη και αξιοποίηση», υπό τη διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Συγκεκριμένα το σχολείο το διοργανώνει το εργαστήριο Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εκπονούμενου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων (15ος-20ος αιώνας)».  
Το σχολείο θα γίνει σε τρία χωριά των Τζουμέρκων, στο Ματσούκι (μονή Βύλιζας), στους Καλαρρύτες και στα Πράμαντα και οι θεματικές είναι οι εξής: 
«η μελέτη της ιστορικότητας των τοπικών πολιτισμών. Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις»,
«η πολιτισμική διαχείριση (και μέσω των νέων τεχνολογιών)», 
«η ανάδειξη της τοπικότητας στο παρόν προς όφελος της αειφόρας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» και τέλος 
«η επικέντρωση στο τοπικό πολιτισμικό σύστημα των Τζουμέρκων»

Παράλληλα, θα γίνουν διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η άσκηση των φοιτητών στην επιτόπια έρευνα και η ξενάγησή τους σε μνημεία της περιοχής.
Σημαντική είναι δε η εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στο Ματσούκι
Πρόκειται για μια επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται σε ...
συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Κοινότητας Ματσουκίου Ιωαννίνων «Η Βύλιζα» και τη μοναστηριακή επιτροπή του ναού και η οποία έχει τίτλο: «Έρευνα, προβολή και διαχείριση του πολιτισμού των μικρών τόπων. Το παράδειγμα του ορεινού πολιτισμού των Τζουμέρκων( 15ος-20ος αι.)».
Η διοργάνωση της ημερίδας τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και γίνεται με την υποστήριξη της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ).
Η ημερίδα χωρίζεται σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα, στην οποία θα προεδρεύει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα, έχει τίτλο: «Τοπικές κοινωνίες και πολιτισμοί: Τα Τζουμερκοχώρια». Θα μιλήσουν ο Χρήστος Μεράντζας, ο Βασίλης Κασκάνης, ο Νίκος Ζαχαράκης και η Ευγενία Μπέλλου. 
Στη δεύτερη ενότητα –υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας κ. Μεράντζα και με τίτλο «Η ανάδειξη της τοπικότητας στο παρόν. Πολιτισμός, ποιοτική ανάπτυξη και τουρισμός»- θα μιλήσουν η κ. Μπάδα, ο Στέφανος Τσιόδουλος, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης και η Μαρία Τσομώκου. 
Η τρίτη και τελευταία ενότητα έχει τίτλο «Προστασία, προβολή και διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω των νέων τεχνολογιών». Σε αυτήν, στην οποία προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παπαγιάννης, περιλαμβάνεται μια εισήγηση από τον Νίκο Ζήνα. 
Η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση. 
Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα www.tzoumerka.net.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου