Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη σφραγίδα της Κοινότητος Συρράκου, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της το 1912

Το Συρράκο λίγο πριν την απελευθέρωση
Το Συρράκο απελευθερώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1912. 

Ήταν απ' τα πρώτα μέρη της Δυτικής Ελλάδας που απελευθερώθηκαν και μάλιστα τρείς μήνες πριν ο στρατός της Ελλάδος απελευθερώσει την πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Γιάννενα, τον Φλεβάρη του 1913.


Θυμίζουμε ότι οι περιοχές ανατολικά του Αράχθου ποταμού που διασχίζει την μεγάλη χαράδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, είχαν απελευθερωθεί το 1881 μετά την συνθήκη του Βερολίνου και παραχώρηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στο Ελληνικό κράτος.
Δυτικά του Χρούσια (παραπόταμου του Αράχθου) οι περιοχές παρέμειναν κάτω απ' τον Τουρκικό ζυγό.
Η επανάσταση όμως των Ελλήνων που ήδη είχαν απελευθερώσει την περιοχή του Μετσόβου στις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, ξεκίνησε και στα δυτικά Τζουμέρκα με την απελευθέρωση του Συρράκου.
Σήμερα το sirrakiotis blogspot σας παρουσιάζει την πρώτη σφραγίδα ...
της ελεύθερης πλέον Κοινότητας Συρράκου μετά το 1912, όπως αυτή αποτυπώνεται σε έγγραφο και η οποία βρίσκεται στα γενικά αρχεία του κράτους στην Πρέβεζα. (Φέρει εξάλλου και τον λογότυπο Α.Κ. Πρέβεζας).
Η σφραγίδα περιμετρικά, αναφέρει το όνομα της Κοινότητας καθώς και την ημερομηνία της απελευθέρωσης. Ενώ στο κέντρο της σφραγίδας μάλλον διακρίνεται η μορφή του πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας του Συρρακιώτη Ιωάννη Κωλέττη.
Ο Ιωάννης Κωλέττης ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Γεννήθηκε το 1773 στο Συρράκο και πέθανε εν ενεργεία πρωθυπουργός, στις 31 Αυγούστου του 1847.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε την σφραγίδα της Κοινότητας Συρράκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου