Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή Τζουμερκιώτη για την βεβήλωση προτομών στο Άλσος Ιωαννίνων. Πάνω απο έναν χρόνο, οι προτομές παραμένουν σε ... αθλία κατάσταση



Με μια επιστολή του στο sirrakiotis.blogspot.com , Τζουμερκιώτης συνδημότης μας αναφέρεται στην βεβήλωση εδώ και πολύ καιρό αγαλμάτων ποιητών της πόλης στο Άλσος Ιωαννίνων.

Ανάμεσά τους και οι προτομές του Συρρακιώτη Κώστα Κρυστάλλη και του Πλατανουσιώτη Γιώργου Κοντζιούλα


Κ. Κρυστάλλης
Στην καρδιά της πόλεως  των Ιωαννίνων υπάρχει το «Άλσος των ποιητών». Σε αυτό το πάρκο δεσπόζουν ανάμεσα σε άλλες προτομές ποιητών των Ιωαννίνων οι προτομές δύο Τζουμερκιωτών ποιητών του Συρρακιώτη Κώστα Κρυστάλλη και του Πλατανουσιώτη Γιώργου Κοντζιούλα.
Η επίσκεψη όμως σε αυτόν τον «πνεύμονα» των Ιωαννίνων μόνον θλίψη μπορεί να σου προκαλέσει μιας και όλα τα αγάλματα που βρίσκονται στον χώρο, εδώ και πολλά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες και σημαντικές ζημιές με κυρίαρχη αυτή της παραμόρφωσης των προτομών με βαφή και σπρέι.
Στο άλσος των Ιωαννίνων υπάρχουν επτά συνολικά προτομές. Αυτές είναι των: ...

Κώστα Κρυστάλλη (ποιητή του βουνού και της στάνης)
Η προτομή του Γ. Κοντζιούλα

Γιώργου Κοντζιούλα (1909 – 1956: ποιητή – πεζογράφου)

Χατζή Πελλερέν (1881-1930: ποιητή – συγγραφέα, δ/ντή της εφημερίδος « Ήπειρος»)

Γιοσέφ Ελιγιά (1901-1931: ποιητής – μεταφραστής ψευδώνυμο του Ιωσήφ Καπούλια)

Χρήστου Χρηστοβασίλη (1861 – 1937: ποιητή – πεζογράφου)

Τέλλου Άγρα (1899-1944: ποιητή – κριτικό, ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου)

Όλες οι προτομές βρίσκονται σε αθλία κατάσταση , προφανώς από «ανεγκέφαλους» βέβηλους , οι οποίοι ξεσπούν σε ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο πνευματικός κόσμος της πόλης των Ιωαννίνων. Και στην κατάσταση αυτή βρίσκονται τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Τις προτομές αυτές τις έχουν φιλοτεχνήσει σπουδαίοι γλύπτες όπως ο Συνδημότης μας Θεόδωρος Παπαγιάννης (Κοντζιούλα), ο Κυρ. Ρόκος (Χατζή Πελλερέν – 1972), Γ. Χουλιαράς (Τέλλου Άγρα – 1980) και φυσικά ο Νικόλας –προφανώς πρόκειται για τον Νικόλαο Παυλόπουλο, που έχει φιλοτεχνήσει από παλιά τις άλλες τρείς  (Κ. Κρυστάλλη 1959, Χρ. Χρηστοβασίλη 1963, Γιοσέφ Ελιγιά 1966).

Δυστυχώς εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, καταρρέει και ο πολιτισμός μας. Και πράξεις σαν αυτές της βεβήλωσης προτομών ποιητών της πόλης μας, καθώς και η αδιαφορία του Δήμου Ιωαννιτών να αποκαταστήσει αυτά τα μνημεία (μιας και όπως αναφέρθηκε η κατάσταση αυτή υπάρχει παραπάνω απο έναν χρόνο), δεν τιμούν κανέναν απ' τους συμπολίτες μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτο απ’ την κατάσταση των προτομών όπως αυτές είναι σήμερα στο Άλσος Ιωαννίνων.
Ο Γιοσέφ Ελιγιά

Χρ. Χρηστοβασίλης

Τέλλος Άγρας
 Αύριο στο Sirrakiotis blogspot περισσότερα για την προτομή του Κώστα Κρυστάλλη στο Άλσος των ποιητών στα Γιάννενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου