Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε ζωντανή μετάδοση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ΠρέβεζαςΜια τρίωρη αριστουργηματική παράσταση όπερας, απ' την Metropolitan opera της Νέας Υόρκης, στις οθόνες του Πολιτιστικού Κέντρου της Πρέβεζας

Η παράσταση θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου

Πρωτεργάτης αυτού του τηλεοπτικού υπερθεάματος ο Συρρακιώτης ιατρός Δημήτρης Ζώνιος


Ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας" και η Metropolitan Opera, παρουσιάζουν σε ζωντανή μετάδοση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, το αριστούργημα του Πουτσίνι «Η Τόσκα», την τρίτη όπερα της σεζόν 2013-2014.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (και 5 ευρώ για μαθητές και φοιτητές). 

Η ιστορία της Τόσκα κινείται σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό περιβάλλον όπου οι συνθήκες κινδύνου και βίας βοηθούν την ανάπτυξη των έντονων συναισθημάτων: Στην Ρώμη, ο βαρόνος Σκάρπια, επί κεφαλής των δυνάμεων κατοχής, ζητά από την όμορφη και ερωτευμένη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσσι, ενός ιδεαλιστή επαναστάτη. Στριμωγμένη, σε άμυνα, η Τόσκα θα σκοτώσει τον Σκάρπια, χωρίς όμως να μπορέσει να σώσει τον Καβαραντόσσι από το θάνατο. Όταν το έγκλημά της αποκαλύπτεται, προκειμένου να διαφύγει από εκείνους που την κυνηγούν, η Τόσκα αυτοκτονεί.
Ο Πουτσίνι ήθελε να μοιάζουν τα πάντα ρεαλιστικά στην Τόσκα. Ήταν υπέρ της ...
συνεχούς δράσης και επενέβαινε συνεχώς στο λιμπρέτο. Μάλιστα επιθυμούσε να αφαιρέσει και την διάσημη σήμερα άρια «Vissi d’ arte, vissi d’ amore» («Εζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα…»,γιατί ένιωθε ότι παρακώλυε τη σκηνική δράση. Στην Τόσκα οι τρεις πράξεις ολοκληρώνονται στις πιο κρίσιμες στιγμές για να κρατούν σε αγωνία και διαρκή εγρήγορση τους θεατές. 
Η Α’ Πράξη ολοκληρώνεται σε μουσικό πανδαιμόνιο, με τον Σκάρπια να διατυπώνει τις σκοτεινές προθέσεις του. Θα τις υλοποιήσει άραγε και πώς; 
Η αυλαία στη Β’ Πράξη πέφτει ακόμα πιο εντυπωσιακά με τον φόνο του Σκάρπια από την Τόσκα. Η αγωνία κορυφώνεται: θα προλάβει άραγε η Τόσκα να σώσει τον αγαπημένο της και να διαφύγουν μαζί; 
Στην Γ’ Πράξη την έκπληξη του κοινού –όπως και της Τόσκας- για την εκτέλεση του Καβαραντόσσι διαδέχεται αστραπιαία η δική της αυτοκτονία.
Η διακριμένη Αμερικανίδα υψίφωνος Πατρίτσια Ρατσέτ, σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους όπερας, ως την απόλυτη ντίβα , την Φλόρια Τόσκα , το ρόλο του αγαπημένου της, του Μάριο Καβαραντόσι, θα ερμηνεύει ο τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια, ενώ το ρόλο του Σκάρπια ο βαρύτονος Τζορτζ Γκανίτζε. Ο Riccardo Frizza διευθύνει μια συναρπαστική, δραματική ιστορία φόνου, λαγνείας και πολιτικών σκευωριών.
Η παράσταση μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου.
Οι ζωντανές προβολές από τη ΜΕΤ πραγματοποιούντα για 5η χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά.
 

Περισσότερες πληροφορίες από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας (στο τηλέφωνο 2682025320 και στο odioprev@otenet.gr ) Διάρκεια: 3 ώρες και 35 λεπτά περίπου, με δύο 30 λεπτά με διαλείμματα την τρίτη όπερα της σεζόν 2013-2014.
 

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική πρωτοβουλία! Με όποιο τρόπο και να φτάνει στα αφτιά μας η όπερα είναι ένα μαγικό πράγμα που τρέφει την ψυχή μας και μας αγγίζει βαθιά! Τα τελευταία χρόνια έχω παρακολουθήσει εξαιρετικές παραστάσεις στην Αθήνα και όπως βλέπω εδώ στο πρόγραμμα της εθνικής λυρικής σκηνής https://www.nationalopera.gr/ και φέτος θα έχει εκπληκτικά πράγματα. Δεν πρέπει να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή