Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Κώστα Κρυστάλλη στο Άλσος Ιωαννίνων



Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα
Συνεχίζοντας σήμερα την χθεσινή ανάρτηση του sirrakiotis. blogspot για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι προτομές των ποιητών στο Άλσος Ιωαννίνων, σας παρουσιάζουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον "Ποιητή του βουνού και της στάνης" Συρρακιώτη Κώστα Κρυστάλλη.

Αγνοείται η τύχη της προτομής του έτερου Συρρακιώτη ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα που είχε αποκαλυφτεί το 1961

Η προτομή του ποιητή από το Συρράκο της Ηπείρου Κώστα Κρυστάλλη βρίσκεται στο Άλσος των Ποιητών στην πόλη των Ιωαννίνων. Τούτη η προτομή είναι χρονικά η παλαιότερη από όλες τις προτομές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο Άλσος. 

Πολλές πληροφορίες για το χρονικό γύρω από την προτομή παίρνουμε από το έργο " Κρυστάλλης: Η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, εκδόσεις ΕΗΜ, Ιωάννινα, 1960". Σε τούτο λοιπόν το βιβλίο διαβάζουμε πως γλύπτης του έργου είναι ο Νικόλας. Εμπνευστής και χορηγός η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών υπό την προεδρία του Κώστα Φρόντζου καθώς και μαθητές της πόλης των Ιωαννίνων. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν ...
την Κυριακή 31 Μαΐου 1959 παρουσία των τοπικών αρχών ενώ λόγο για τον Κρυστάλλη εκφώνησε ο Μιχάλης Περάνθης (η προτομή του οποίου στήθηκε μετέπειτα στο πάρκο). Τούτη η ομιλία σώζεται ολόκληρη στο παραπάνω βιβλίο.

Ας έρθω τώρα στα του έργου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή. Ο Κρυστάλλης αποδίδεται νέος στην ηλικία (ούτω ή άλλως δεν πρόλαβε να ωριμάσει, πέθανε σε ηλικία μόλις είκοσι έξι ετών) έχοντας χαρακτηριστικό ηπειρώτικο μουστάκι που στρίβει προς τα επάνω. Φοράει σακάκι, γιλέκο και πουκάμισο. Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

Νικόλας

ενώ πάνω στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ (1864 - 1894)

"Ο ποιητής του βουνού και της στάνης"

Νικόλας 1959


Η ημερομηνία που αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησης είναι λάθος κατά δυο χρόνια. Διότι ο Περάνθης ( ο βιογράφος του) γράφει στο βιβλίο που ανέφερα παραπάνω "Έφτασε στην Άρτα την πρώτη βδομάδα (1894) [...] έκλεισε το δράμα μιας ταλανισμένης νεότητας εικοσιέξι χρόνων". Επομένως 1894-26=1868. 

Στο Άλσος των ποιητών υπήρχε και μια άλλη προτομή, αυτή του Συρρακιώτη ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα η οποία και αυτή μαζί με του Κρυστάλλη ήταν απ' τις πρώτες που τοποθετήθηκαν απ' την Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) στο συγκεκριμένο χώρο.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει παρά μόνον το βάθρο. Η προτομή του Ζαλοκώστα είχε τοποθετηθεί το 1961 (δύο χρόνια μετά απ' αυτή του Κρυστάλλη).

Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν απ' το site: Οδός Ελλήνωνκαι τον Θεόδωρο Πασσαλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου