Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ανακοινώθηκε "Κοινωφελές Ίδρυμα Ερμηνείας και Ανδρονίκης Φωτιάδου". Υποτροφίες σε Συρρακιώτες φοιτητές



«Πόσο απότολμο πράμα να μιλάς για τον άνθρωπο πριν γνωρίσεις καλά τη γη που τον φτιάχνει» έγραφε κάπου ο Ασημάκης Πανσέληνος.
Η γη που την έφτιαξε είναι τούτος ο πέτρινος τόπος ο δικός μας, ο δύσβατος, η πόλη που την κράτησε στην αγκαλιά της και τη στήριξε να σηκωθεί και να δημιουργήσει είναι τα Γιάννενα. Κι εκείνο το χωριό το σκαρφαλωμένο στις κορφές των βουνών μας, το Συρράκο που ήταν η γη των προγόνων της, την γοήτευσε.
Και το αγάπησε πολύ και στήριξε τους Συρρακιώτες άλλο τόσο.



















































                                                      Η Ερμηνεία Φωτιάδου ήταν μια αρχόντισσα, όπως τονίστηκε κατά κόρον στην εκδήλωση μνήμης για κείνη που οργάνωσε η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τετάρτη το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Ήταν μια εκδήλωση επιπέδου όπως τονίστηκε από πολλούς και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκειά της. Όλοι οι ομιλητές από την ποιήτρια Άννα Δερέκα,  ως τους φιλόλογους Σπύρο Εργολάβο, Λένα Γιωβάνη-Γκίκα και τη δασκάλα Ελένη Οικονόμου ήταν περιεκτικοί στις ενδιαφέρουσες ομιλίες τους. Και βέβαια όλοι τόνισαν την ευρύτητα του έργου της Ερμηνείας Φωτιάδου. 
Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η Αικατερίνη Ζιώγα η οποία ανακοίνωσε τη σύσταση του κοινωφελούς ιδρύματος Ερμηνείας και Ανδρονίκης (Άντας)  Φωτιάδου. Σκοπός του η παροχή υποτροφιών σε φοιτητές νομικών σχολών ή φιλοσοφικών, ειδικότερα νεοελληνικών σπουδών. Οι φοιτητές πρέπει να είναι ...
Συρρακιώτες και από τους δύο γονείς ή τουλάχιστον ο ένας να κατάγεται από το Συρράκο.
Το ίδρυμα αποτελείται από ένα ισόγειο κατάστημα στην 28ης Οκτωβρίου και το διοικεί πενταμελής ισόβια επιτροπή γνωστών και καταξιωμένων συμπολιτών μας. Έδρα του το σπίτι της οικογένειας στην οδό 28ης Οκτωβρίου.  Το ίδρυμα μπορεί να δέχεται και δωρεές  ανθρώπων που επιθυμούν να είναι αρωγοί ως προς το σκοπό του. 
Το πάνελ της εκδήλωσης
Ο συντονιστής της εκδήλωσης που ήταν ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης που ήταν η αναγνώριση της προσφοράς της τιμώμενης.  «Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο της Ερμηνείας Φωτιάδου» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Στέγης είπε πως συνεργαζόμενη με άλλους φορείς δεν σταμάτησε ποτέ τη δράση της και μάλιστα δίνει ανάσα λόγου και τέχνης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. 
Στη συνέχεια η ποιήτρια Άννα Δερέκα με το δικό της γνωστό ποιητικό τρόπο στο λόγο της αναφέρθηκε στην Ερμηνεία Φωτιάδου και στην εκδήλωση ως ανταπόδοση οφειλής προς τη γυναίκα, ενώ έκανε αναφορές προς τους σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπου που ίδρυσαν την Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Για εκδήλωση μνήμης και τιμής που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στους δύσκολους καιρούς που ζούμε μίλησε ο  Σπύρος Εργολάβος. Τόνισε πως 55 ολόκληρα χρόνια ενασχόλησής της με τα κοινά και τη συγγραφή, την αναδεικνύουν σε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο σταθερός λόγος της  Λένας Γιωβάνη Γκίκα, η οποία αναφερόταν στην Ερμηνεία και άρχιζε τις φράσεις της με το προσδιορισμό «πρόεδρος» σαν εκείνη να ήταν ζωντανή ανάμεσα στον κόσμο της. Και βέβαια από όλους τονίστηκε ότι το έργο της συνεχίζει η κόρη της Άντα.
Το διήγημα «Ρίνα Κατερίνα» με τη φωνή και την εξαιρετική απόδοση από την Ελένη Οικονόμου προκάλεσε το κοινό να ανταποκριθεί με το θερμό του χειροκρότημα. Για τη Ρίνα, για την Κατερίνα για τη τύχη τους να ήταν το χειροκρότημα ή για κείνη που εμπνεύσθηκε ετούτες τις ιστορίες μέσα από την ίδια τη ζωή;  Μήπως ήταν για την έκταση του οράματός της συγγραφέως ή για το αισθητικό της ιδεώδες;
Το σίγουρο είναι ότι ήταν ένα χειροκρότημα για την Ερμηνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου