Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Απολογισμός δράσεων και έργων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οδηγεί σε πρωτόγνωρες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής στο σύνολο της χώρας, κλήθηκε από τις αρχές του 2011 η Τοπική Αυτοδιοίκηση  να υλοποιήσει μια μεγάλη και με τεράστια προβλήματα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, μεταρρύθμιση. Τη λειτουργία των νέων Δήμων, που προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Η αδυναμία ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων, η γραφειοκρατική γιγάντωση των διαδικασιών μετάβασης από την προηγούμενη κατάσταση στην νέα, δημιούργησαν ένα ασφυκτικά πιεστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κάθε Δήμος έπρεπε όχι μόνο να δρομολογήσει αλλά και να ολοκληρώσει βασικές λειτουργίες του.
            Από την αρχή φάνηκε ότι ο «Καλλικράτης» οδήγησε στη δημιουργία δύο μεγάλων κατηγοριών Δήμων. Των μεγάλων Δήμων των κέντρων, με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και πλεόνασμα, σε πολλές περιπτώσεις, προσωπικού και των μικρών περιφερειακών Δήμων, στους οποίους «συνενώθηκαν» κατά κύριο λόγο προβλήματα, με τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, μέσα και προσωπικό. Οι μικροί Δήμοι, με όλες αυτές τις ελλείψεις, έπρεπε εντούτοις να προχωρήσουν σε όλες τις διαδικασίες που προέβλεπε ο «Καλλικράτης», χωρίς όμως τη δυνατότητα συγκρότησης και στελέχωσης των απαραίτητων υπηρεσιών, αφού το επιστημονικό προσωπικό που διέθεταν οι Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν ήταν ελάχιστο, το προσωπικό των καταργηθέντων Νομαρχιών μετατάχτηκε αποκλειστικά στους Δήμους των πρωτευουσών, η δε δυνατότητα πρόσληψης νέου προσωπικού ήταν και είναι μηδενική.
            Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων μέσα στο τοπίο αυτό άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για το στήσιμο και τη λειτουργία του νέου Δήμου, προσπάθεια που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αφού καινούργιες αλλαγές, διαδικασίες και απαιτήσεις προστίθενται σε καθημερινή βάση, με στόχο μια κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και κάλυψη των βασικών αναγκών.
           
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι βασικές υπηρεσίες που είχε τη δυνατότητα να συγκροτήσει ο Δήμος μας είναι:

            Τεχνική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των υπηρεσιών της πρώην Τ.Υ.Δ.Κ. με στόχο την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων έργων και το σχεδιασμό και τη μελέτη νέων.
            Ταμειακή Υπηρεσία, με την ευθύνη όλων των οικονομικών θεμάτων του Δήμου.
            Διοικητικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναπτυγμένες στις έδρες των πρώην Ο.Τ.Α. με στόχο την διεκπεραίωση ζητημάτων διοικητικής φύσεως και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
            Οι υπηρεσίες καθαριότητας προσφέρονται κατά ένα  μέρος από προσωπικό και μέσα του Δήμου και κατά ένα άλλο μέρος, μέσω σχετικής εργολαβίας, από ιδιώτη.
            Οι υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού , προσφέρονται κατά κύριο λόγο μέσω εργολαβιών.
            Να σημειώσουμε ότι απαιτήθηκε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου μέχρι να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες για τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών, τις οποίες δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει ο Δήμος, καθώς επίσης και για την πρόσληψη κάποιου προσωπικού ορισμένου χρόνου. Στο χρονικό διάστημα αυτό έγινε μια τεράστια προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών εκ των ενόντων, με την προσωπική εργασία των αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, συλλόγων και απλών δημοτών, τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά.

            ΑΠΟΓΡΑΦΗ
            Η απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και η σύνταξη του ισολογισμού έναρξης λειτουργίας του νέου Δήμου ήταν η πρώτη και βασική απαίτηση του «Καλλικράτη» και στον Δήμο μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε σύντομο χρόνο.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
            Ο «Καλλικράτης» έθεσε την απαίτηση για συγχώνευση όλων των Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν, εγχείρημα το οποίο αποδείχτηκε δύσκολο στην εφαρμογή  του καθώς τα ελλιπή στοιχεία και η μη σωστή λειτουργία κατά τα προηγούμενα χρόνια ορισμένων Νομικών Προσώπων δημιουργούσαν μεγάλα προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι μέσα στους λίγους πρώτους Δήμους που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συγχώνευσης, συγχωνεύοντας όλα τα νομικά του πρόσωπα στα παρακάτω δύο:
·         Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Ν.Π.Δ.Δ.)
·         Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Ν.Π.Ι.Δ.)
·         Έχει γίνει αίτημα να παραμείνει ως αυτόνομο Ν.Π.Δ.Δ. το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και αναμένεται η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Μία από τις βασικές απαιτήσεις ήταν η σύνταξη οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του νέου Δήμου. Κι εδώ ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που ολοκλήρωσε τη διάρθρωση ενός οργανισμού λειτουργικού που θα καλύπτει στο μέλλον όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου Δήμου με τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές απαιτήσεις του δικού μας Δήμου. Δυστυχώς η υπάρχουσα συγκυρία μεταθέτει για το απώτερο μέλλον τη δυνατότητα πλήρωσης με τους απαραίτητους υπαλλήλους  του οργανισμού και τη λειτουργία του με τον προσήκοντα τρόπο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Εκπονείται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο λειτουργίας και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ήδη το προκαταρκτικό κείμενο του στρατηγικού στόχου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει βγει σε διαβούλευση με τους φορείς και τους δημότες και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί .


Αύριο Σάββατο στο sirrakiotis.blogspot.com, η συνέχεια του απολογισμού δράσεων και έργων της Δημοτικής αρχής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και φυσικά η αναφορά στα έργα στο Συρράκο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου