Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές και δελτίο τύπου από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορείων Τζουμέρκων"



«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ»   
                                                      6ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                        22/12/2012

        Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορείων Τζουμέρκων εύχεται  Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους τους συνδημότες μας.
    
1. - Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε είκοσι συνεδριάσεις, περισσότερα τα χωριά μεγαλύτερα τα προβλήματα. Προτείναμε, αλλά δεν εισακουσθήκαμε, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να συνεδριάζουμε στην έδρα των πρώην συνενωμένων Δήμων και Κοινοτήτων. Το σκεπτικό μας είναι να τιμήσουμε την περιοχή και συνάμα να δώσουμε την δυνατότητα στους εκεί δημότες, να παραστούν στη συνεδρίαση θέτοντας  αιτήματα,  προβληματισμούς ,αλλά και  προτάσεις. Προφανώς ότι η πρόταση μας δεν αμφισβητεί την έδρα του Δήμου που είναι η Πράμαντα. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα υλοποιηθεί από το 2012 και μετά.
    2. - Εορταστικό το κλίμα των ημερών , αλλά οι ανάγκες του Δήμου πολλές και τα προβλήματα  των συνδημοτών μας χρήζουν άμεσης επίλυσης.  Αυτή την αναγκαιότητα την αντιλαμβάνονται κάποιοι τοπικοί πρόεδροι (π.χ. Ματσούκι) και σπεύδουν να βοηθήσουν όπως ορίζει ο ρόλος τους.  Θεωρούμε ότι εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους και επικροτούμε τις προσπάθειές τους και ιδιαίτερα το χαρακτήρα τους , γιατί δε πτοούνται μπροστά στις «φοβέρες» του Δημάρχου. Αντιλαμβανόμαστε τη διάθεση του Δημάρχου να μη θέλει να επιδοκιμάζει ενέργειες τοπικών προέδρων που ανήκουν στην παράταξή μας, αλλά οι «φοβέρες» σε τι ωφελούν;
      3. - Η δημοτική μας παράταξη, μέσα στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, έχει θέσει προ καιρού σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήματα όπως: α) Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων Δημοτικών  κτιρίων  όπως της Κορύτιανης, των Πλαισίων του Παλαιοχωρίου Συρράκου κ.α. Το παραπάνω είναι αίτημα των δημοτών που έχει ως σκοπό την δυνατότητα να  αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Τώρα υπάρχει η επιθυμητή δυνατότητα να μονιμοποιηθούνε και να είναι νόμιμα λειτουργικά. Περιμένουμε τις ενέργειες εκ μέρους του Δήμου. β) Η υλοποίηση της μελέτης προσδιορισμού των ζωνών κατολίσθησης στη Πλατανούσα. Εκκρεμεί χρόνια αυτό το αίτημα. Πρέπει και οι κάτοικοι της Πλατανούσας να  οικοδομούν νόμιμα και να βλέπουν το χωριό τους να αναπτύσσετε.
    4.  - Διαπιστώνουμε αδιαφορία  για την περιουσία των πρώην ΟΤΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτήμα στο Άκτιο (1.800 περίπου στρέμματα), της πρώην κοινότητας Συρράκου. Δια μέσου του κτήματος έχει από τις αρχές του έτους διανοιχθεί Δημόσιος δρόμος και για το θέμα δεν έχει επιληφθεί ο Δήμαρχος , αν και επανειλημμένα έχει ερωτηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ πιάνει τόπο η παροιμία: «Μπείτε σκύλοι και αλέσετε και αλεστικό μην δίνετε».  Ως αμέλεια, επίσης,  θα χαρακτηρίζαμε και τη στάση του Δημάρχου σχετικά με τις οργισμένες καταγγελίες κατοίκων από τους Καλαρρύτες για τα κατεστραμμένα από τις εργολαβίες καλντερίμια του χωριού τους.
    5.  - Ο Δήμαρχος  κατάργησε την λειτουργία του ΚΕΠ  στους Καλαρρύτες και το μετέφερε  στα Πράμαντα. (Αλήθεια, δεν επαρκούσε το υπάρχον κέντρο Πραμάντων να εξυπηρετήσει το κοινό και έπρεπε να μεταφερθεί και αυτό των Καλαρρυτών;).
    6. - Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του ψήφησε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2012. Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 109,000 ευρώ για έργα και επενδύσεις σε όλο το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ενώ το ποσό της αποπληρωμής της ετήσιας δόσης του δανείου, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος, ανέρχεται στις 110,000 ευρώ (τόκοι και κεφάλαιο). Το  χρέος αυτό το άφησε κληρονομιά στο νέο διευρυμένο Δήμο  ο νυν Δήμαρχος ,όταν ήταν δήμαρχος στον πρώην Δήμο Πραμάντων. Το θέμα είναι για πόσα χρόνια θα πληρώνουμε ακόμη αυτά τα χρέη και πέσαμε σε δύσκολη οικονομική συγκυρία.
  7. - Με πρωτοβουλία και οικονομική συνδρομή  κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μιχαλιτσίου  έγινε μικροβιακή ανάλυση  στη ποιότητα του πόσιμου νερού. Ο λόγος ήταν οι υπόνοιες των κατοίκων για  μόλυνση του νερού από την ανοιχτή δεξαμενή με την πιθανή ελεύθερη πρόσβαση των ποντικιών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείξανε πρόβλημα. Στο προηγούμενο θέμα των κατοίκων στο Μιχαλίτσι έρχεται να προστεθεί και η παρατεταμένη έλλειψη νερού. Ενημερωτικά, μετά τις παραινέσεις της παράταξής μας, Ο Δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη την ανάλυση των πόσιμων υδάτων.
  8.  - Ο Δήμος θα προχωρήσει στη Δημοπράτηση των Κοινοτικών καταστημάτων στα Πλαίσια και στη γέφυρα Γκόγκου.
  9. - Οι αντιφατικές προεκλογικές θέσεις του Δημάρχου για τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, σήμερα προφανώς και τον έχουν εγκλωβίσει. Όμως ας μην συνεχίσει άλλο η παραπλάνηση των δημοτών του Ελληνικού και των άλλων Τοπικών Κοινοτήτων έως την Πράμαντα για πιθανή πρόσληψης τους στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η  λειτουργία του ΧΥΤΑ θα γίνει με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, για την ανάδειξη του αναδόχου, και  δεν θα προβλέπει δέσμευση  για εργασιακή ενασχόληση δημοτών του Ελληνικού, πόσο μάλλον των Πραμάντων. Κλείνοντας διερωτόμαστε, πως σχετίζετε η απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου (με πρωτοβουλία του Δημάρχου) για την λειτουργία του ΧΥΤΑ από το Δικαστήριο των Ιωαννίνων με την θέση του Δημάρχου για την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ;
  10. – Λόγω της οικονομικής κρίσης η παράταξή μας πρότεινε στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ( σε συζήτηση σχετικού θέματος ημερήσιας διάταξης) αφενός ως Δήμος να υπερασπισθούμε την κατάργηση του τέλους ακινήτων που εισπράττεται από την ΔΕΗ, αφετέρου να θέσουμε σε άλλη συνεδρίαση το θέμα μείωσης των τελών ύδρευσης, για λόγους οικονομικής συγκυρίας και προσθήκης ΦΠΑ . Με εισήγηση του Δημάρχου και οι δύο προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφούσα παράταξη.

                                             Για την «Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση Β. Τζουμέρκων
                                                                             Αργύρης Γιάννης
                                                                        Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου