Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η συνέχεια του απολογισμού δράσεων και έργων του Καλλικρατικού Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Αγαπητοί αναγνώστες. Σήμερα αναρτούμε το 2ο μέρος για τις δράσεις και τα έργα της Δημοτικής αρχής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, σε συνέχεια της χθεσινής μας ανάρτησης  την οποία μπορείτε να ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ
Και φυσικά μπορείτε να διαβάσετε και για τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί - ανατεθεί και εκτελούνται στο Συρράκο

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Πορεία σε δύσκολες συνθήκες 
(2ο μέρος)
           
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Για πρώτη φορά σε ολόκληρο το Δήμο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής, ελέγχου και «ξεκαθαρίσματος» των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όλων των κληροδοτημάτων.
Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτόν είναι πραγματικά χαοτική και απογοητευτική, με συγκεχυμένα στοιχεία για την ύπαρξη, λειτουργία, αξιοποίηση και διαχείριση των κληροδοτημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να μπει τάξη το συντομότερο δυνατόν.
Να σημειώσουμε εδώ κάτι που ενδιαφέρει όλους τους Πραμαντιώτες. Ο ενοικιαστής του ακινήτου του Μαργάρειου οφείλει στο Δήμο από ενοίκια που δεν έχει καταβάλει περισσότερα από 70.000 €. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται διάθεση εκ μέρους του μισθωτή και ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τη δικαστική οδό για την καταβολή των οφειλών ή την αποβολή του σε αντίθετη περίπτωση από το κτίριο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα θέματα που αφορούν γενικότερα τον πολιτισμό χειρίζονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου μας, ο οποίος έχει συγκροτηθεί, έχει ορισθεί το Διοικητικό του Συμβούλιο, έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός του και λειτουργεί πλέον κανονικά. Πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλοκαιριού που πέρασε προβλέπονται να λειτουργήσουν στα πλαίσια του οργανισμού τα παρακάτω τμήματα:
·         Δημοτική Θεατρική Σκηνή
·         Μουσικό Τμήμα
·         Τμήμα χορού
·         Εικαστικό τμήμα
·         Τμήμα συνεδρίων, σεμιναρίων και εκδόσεων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Η μάχη με την καθημερινότητα σε ολόκληρο το Δήμο είναι μεγάλη, συνεχής και με πολλές δυσκολίες. Προβλήματα προσωπικού και μέσων, παλιά δίκτυα και ιδιαίτερη γεωμορφολογία, καιρικές συνθήκες και άσχημο οδικό δίκτυο κάνουν την μάχη αυτή πολλές φορές άνιση, καθώς απαιτείται τεράστιος κόπος χωρίς τα αποτελέσματα να είναι πάντοτε αντιστοίχως ανάλογα.
·         Ύδρευση
Τα προβλήματα της ύδρευσης αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα διακοπών στην υδροδότηση. Επόμενο σημαντικό στάδιο ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν.
·         Φωτισμός
Η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτη που μας δόθηκε μόλις κατά το μήνα Ιούλιο ήταν το βασικό αίτιο των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο δημοτικό φωτισμό. Ήδη η κατάσταση θεωρούμε ότι πλέον αρχίζει να ισορροπεί, χωρίς όμως να λείπουν ακόμη κάποια προβλήματα.
·         Καθαριότητα
Ο τομέας της καθαριότητας μετά την πρόσληψη και του προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας βρίσκεται σε καλό επίπεδο λειτουργίας. Πέραν της τακτικής αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων, η προμήθεια του πολυμηχανήματος καθαρισμού της παρόδιας βλάστησης (καταστροφέας) συντελεί τα μέγιστα στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας των δρόμων.
·         Υγεία
Γενικά η παρουσία των γιατρών στα περιφερειακά ιατρεία είναι ικανοποιητική. Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χατζηκώστα είχαμε την υπόσχεση για καθιέρωση κατά τακτά χρονικά διαστήματα διαδικασίας αιμοληψιών στην Τ.Κ. Πλατανούσας. Αναμένουμε την υλοποίησή της.
·         Τηλεοπτικοί αναμεταδότες
Η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Και αφορά σχεδόν το σύνολο του Δήμου. Κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αναθέσαμε τη μελέτη του ελέγχου όλων των αναμεταδοτών, τον εντοπισμό των προβλημάτων και την διατύπωση προτάσεων επίλυσής τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης συνοψίζονται ως εξής:
α Οι πομποί – αναμεταδότες είναι ιδιοκατασκευές πολύ μικρής ισχύος, μοιρασμένοι στις πιο πολλές περιπτώσεις σε διάφορες κατευθύνσεις.
α Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν πρέπει να λάβουν υπόψη τις αλλαγές που θα γίνουν σε 2 χρόνια λόγω υποχρεωτικής εκπομπής ψηφιακού σήματος, παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη διότι είναι τελεσίδικη και υποχρεωτική για τη χώρα μας.
Το κόστος βελτίωσης των αναμεταδοτών με καινούργια μηχανήματα είναι της τάξεως των 54.500 €. Το ποσόν αυτό στη συγκεκριμένη περίοδο είναι απαγορευτικό για το Δήμο στο σύνολό του και μάλιστα για μια υπηρεσία που δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο Δήμος έχει αναθέσει τη συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση καθώς και τη μόνιμη και διαρκή τεχνική υποστήριξη στις περιπτώσεις βλαβών. Στόχος είναι να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε σταδιακά ποσά για την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού με σύγχρονο και μεγαλύτερης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»
Τρία σημαντικά έργα προτάθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
1.      Μετατροπή πρώην Δημοτικού Σχολείου Πλαισίων – Καλεντζίου σε κέντρο ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς Κατσανοχωρίων (280.000,00 €)
2.      Συνολική θεώρηση αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης του οικισμού Τσόπελα Τ.Κ. Πραμάντων - Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Τσόπελα Τ.Κ. Πραμάντων (340.000,00 €)
3.      Αναστύλωση δημοτικού νερόμυλου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην θέση «Χρούσια» Τ.Κ. Συρράκου (275.00,00 €)

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ
Έχουν δημοπρατηθεί – ανατεθεί και εκτελούνται τα παρακάτω έργα:
·         Ασφαλτοστρώσεις - τσιμεντοστρώσεις οδικού δικτύου Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 60.000,00 €)
·         Αρμολόγηση - επισκευή πλατείας Ι. Κωλέττη και Κ. Κρυστάλλη Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 30.000,00 €)
·         Διευθέτηση μεταφοράς νερού στη θέση Πρίζα-Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης (Προϋπ: 310.034,10 €. Δημοπράτηση: 29-11-2011)
·         Τσιμεντοστρώσεις οδικού δικτύου Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 12.600,00 €)
·         Επισκευή γκαλντεριμιών Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 5.000,00 €)
·         Τοίχοι αντιστήριξης πλατείας Χρ. Γκόπη – Σκαμνιά και Λεωνίδα Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 12.600,00 €)
·         Κατασκευή καλντεριμιού από λεύκα έως πρώτο γεφύρι Τ.Κ. Συρράκου (Προϋπ: 7.200,00 €)
           

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού έτους 2012 του Δήμου.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Δυο σημαντικές επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν πλαισιωμένες τόσον από Δημοτικούς Συμβούλους όσον και από δημότες και εκπροσώπους φορέων.
1.       Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Πρόεδρος κ. Άγγελος Ζώνιος)
2.       Επιτροπή Ενεργειακής Πολιτικής (Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μέγας)

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σημαντικές είναι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην νέα καλαίσθητη αίθουσα συνεδριάσεων που διαμορφώθηκε σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων.
Οι αντιπαραθέσεις είναι κάτι φυσιολογικό στη λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου και συχνά και απαραίτητες, εφόσον βέβαια είναι καλοπροαίρετες και στόχο έχουν την προώθηση σκέψεων και απόψεων για το γενικότερο καλό του Δήμου.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μικροπολιτικό και στείρο χαρακτήρα με σκοπό και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων, μέσα στα πλαίσια μιας ξεπερασμένης αντιπολιτευτικής τακτικής. Στα αχνάρια αυτής της τακτικής τις συνεδριάσεις ακολουθούν συνήθως «δημοσιεύματα» που έχουν ένα χαρακτήρα εμπαθή έως υβριστικό πολλές φορές, καθώς επίσης και βρίθουν αναληθειών και παραπληροφόρησης. (Τρανό παράδειγμα η γνωστή προεκλογική καραμέλα του «χρέους», η οποία εξακολουθεί να σερβίρεται και μάλιστα με αριθμούς βγαλμένους από τη φαντασία των συντακτών).
            Δύο επισημάνσεις:
·         Τα παραπάνω αφορούν την τακτική της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς η παράταξη «Λαϊκή Συσπέιρωση» προσεγγίζει τα διάφορα θέματα με ένα σοβαρό συγκεκριμένο πολιτικό τρόπο, με τον οποίο κανείς μπορεί ίσως να διαφωνεί αλλά δεν μπορεί παρά να τον σέβεται.
·         Η Δημοτική Αρχή και η παράταξη της πλειοψηφίας έχει αποφασίσει να μην μπαίνει στη διαδικασία να «απαντά» σε καθένα από τα διάφορα «δημοσιεύματα», αφήνοντας τους δημότες να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Γιάννης Σεντελές

Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου