Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πονοκέφαλος για τους ορεινούς Δήμους, η μεταφορά μαθητών στις σχολικές τους μονάδες


Η μεταφορά των μαθητών απ’ τον τόπο διαμονής τους στις πλησιέστερες σχολικές μονάδες τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν με δαπάνες της εκάστοτε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Με τις νέες όμως διοικητικές αλλαγές της χώρας μας και τους νεοσύστατους Καλλικρατικούς Δήμους αλλά και με την κατάργηση αρκετών σχολικών μονάδων, δημιουργήθηκαν αυτομάτως επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς η μεταφορά των μαθητών πέρασε στα «χέρια» των Δήμων.

 

Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων τα παιδιά που μεταφέρονται είναι περίπου 30.

Μεταφέρονται απ’ το Ματσούκι και τους Χρηστούς στην Πράμαντα 15 παιδιά ημερησίως και τα υπόλοιπα παιδιά μεταφέρονται απ’ το Μονολίθι προς την Πλατανούσα καθώς και από το Καλέντζι προς το Ελληνικό.

Επίσης τέσσερα παιδιά μεταφέρονται στα σχολεία του Δήμου μας (συγκεκριμένα στην Πράμαντα) από τους Κτιστάδες Άρτης που τα «χρεώνεται» όμως η αποδέκτης σχολική μονάδα.

 

Όπως ενημερωθήκαμε απ’ τον αρμόδιο Δημοτικό Σύμβουλο

και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων 

κο Αλκιβιάδη Λάνταβο, η παλιά σύμβαση για τις μεταφορές των μαθητών λήγει τέλους του έτους και ήδη έχει γίνει ένας άγονος διαγωνισμός δημοπράτησης και θα προκηρυχθεί και δεύτερος.

Εάν αποβεί άγονος και αυτός, τότε θα γίνει ανάθεση σε ιδιώτες

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφερειακή δ/νση Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης των Ιωαννίνων που καλεί τους αρμοδίους να τακτοποιήσουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών έως την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές, για να να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων, καλώντας τους συγχρόνως να τους παράσχει κάθε είδους βοήθεια που πιθανών χρειαστεί.

Το Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού

                                                                                                                              

   

Θέμα : « Μεταφορά των Μαθητών .»
      
           Έχοντας υπόψη:
 1. Το ΦΕΚ 1701/1-8-2011,τ.Β΄, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών έχουν πλέον οι Καλλικρατικοί Δήμοι σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες της Περιφερείας τους.
 2. Την ανάγκη για καθημερινή και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών μας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στο σχολείο που οφείλουν να φοιτούν –βάση της χωροταξικής κατανομής-και την επιστροφή τους.
 3. Την ευαισθησία και το αμέριστο ενδιαφέρον όλης της εκπ/κής κοινότητας για το θέμα αυτό.[Διοίκησης, Διευθυντών-ντριών Σχολείων,γενικά εκπ/κών των σχολείων μας. ]
 4.  Την αυξημένη ανησυχία μαθητών και γονέων-κηδεμόνων, σχετικά με τη μεταφορά των παιδιών τους από άλλους Νομούς εντός ή εκτός Ηπείρου σε Σχολεία Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ή από τόπους κατοικίας του Νομού μας προς Σχολεία όμορων Δήμων και Νομών.
  5.  Την καθημερινή μετακίνηση μαθητών μας με Ειδικές Ανάγκες , μαθητών μας που φοιτούν σε ΕΠΑΛ ή Εσπερινά Σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων και που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικούς Δήμους.
 6.  Την εκπνοή πλέον του χρονικού περιθωρίου λήξης του έτους 2011.
            Εκφράζουμε το ζωηρό μας ενδιαφέρον σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας από σας, σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει , ώστε μετά τις εορτές των Χριστουγέννων να συνεχίσει απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων.
     Τέλος έχοντας γνώση των αντικειμενικών δυσκολιών που πιθανά αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση κι εφαρμογή του όλου εγχειρήματος, επιθυμούμε να σας παράσχουμε όποια βοήθεια ή συνεργασία θεωρήσετε ότι είναι δυνατό να διευκολύνει το έργο σας.
                                                                              
                                                                                                           Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ιωαννίνων
                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                           Γεώργιος Θ. Τσατσαρώνης
          

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε το 1ο άρθρο του ΦΕΚ, που αναφέρεται στους μαθητές που δικαιούνται δικαιούνται μεταφοράς στις σχολικές τους μονάδες.

 

Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούμενοι δωρεάν μεταφοράς

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές φοιτούν στο πλησιέστερο σχολείο της αντίστοιχης κατηγορίας (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, κ.τ.λ.)
2. Η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται και παρουσία συνοδού υπαλλήλου του μεταφορέα ή του οικείου δήμου όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον οικείο δήμο.
3. Η μεταφορά μαθητών, με την επιφύλαξη της επομένης παραγράφου, πραγματοποιείται με δημοτική ή δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Α του άρθρου 2 της παρούσας, εφόσον η συνολική απόσταση που περιλαμβάνει την απόσταση των κατοικιών των μαθητών από τη στάση επιβίβασης και την απόσταση της στάσης αποβίβασης από τη σχολική μονάδα δεν υπερβαίνει τα όρια που θέτει η παράγραφος (1) του παρόντος άρθρου.
4. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑ από τον τόπο διαμονής τους (κατοικία−οικοτροφείο), ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα πραγματοποιείται χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Γ του άρθρου 2 ή στην παρ. Β του ιδίου άρθρου εφόσον ο δήμος στον οποίο έχει έδρα το σχολείο διαθέτει κατάλληλα μεταφορικά μέσα.
            

1 σχόλιο:

  1. Την τελευταια στιγμη ο κ.Λανταβος και ο Δημος προσπαθουν να λυσουν το προβλημα τις μεταφορας των μαθητων.Εαν εμπαιναν στον κοπο να εχουν μια συναντηση με τον συλλογο γονεων και τους διευθυντες των σχολειων θα ειχαν λυσει το προβλημα,οπως και τοσα αλλα προβληματα,στεγες που σταζουν πανω στα κεφαλια των μαθητων,και τοσα αλλα.....
    Θα ηξερε επισης ο κ.Λανταβος οτι οι μαθητες των κτισταδων δεν ΧΡΕΩΝΟΥΝ τον δημο,το αντιθετο δινουν ζωη στο ειδη υποβαθμισμενο σχολειο των Πραμαντων και ειναι διαθεσιμοι οι γονεις τους να τους μεταφερουν με δικα τους χρηματα.Αναρωτιεμαι ομως, εαν οι γονεις των παιδιων αυτων ψηφιζαν στην Πραμαντα,θα τα μετεφεραν δωρεαν? και τι θα πει του χρονου που τα παιδια αυτα θα πανε σε αλλο σχολειο και το Δημοτικο σχολειο Πραμαντων θα κινδυνευσει να γινει 1θεσιο?Σε ποιον θα το ΧΡΕΩΣΕΙ αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή