Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σκουπίδια μετέωρα πάνω από τον ΧΥΤΑ

Σε δύο μέτωπα ο διάλογος πλέον για το μέλλον του έργου στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. 
Περιφέρεια Ηπείρου: Θα το παραλάβουμε όταν ολοκληρωθεί
Δήμος Β. Τζουμέρκων: Να ανασταλεί η λειτουργία του
Δύσκολα τα πράγματα για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Όπως σημειώναμε και χτες, το πόρισμα της επιτροπής για τη ρύπανση στην περιοχή που βεβαιώνει την «ενοχή» του, πυροδοτεί έναν νέο κύκλο διεργασιών που μόνο καλό δεν κάνουν στην προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Τη στιγμή που έπρεπε να συζητάμε στην Ήπειρο για την ανακύκλωση και την ανάκτηση σκουπιδιών, ώστε να πάψει η περιβαλλοντική υποβάθμιση, επιστρέφουμε στην ουσία στο επίπεδο του 2005 όταν συζητούσαμε αν χρειάζεται να γίνει και πού ένας ΧΥΤΑ.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Περιφέρεια Ηπείρου που τονίζει ότι χάρη στο πόρισμα της επιτροπής, πρόλαβε την κατάσταση που πήγε να δημιουργηθεί κι έτσι τώρα γνωρίζουν όλοι τους σωστούς όρους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει ο ΧΥΤΑ και να ολοκληρωθεί. Η Περιφέρεια σε καμία περίπτωση δεν δέχεται να ανασταλεί η λειτουργία του έργου, μέχρι να υλοποιηθούν όσα ζητάει η επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι κάτοικοι και ο Δήμος Β. Τζουμέρκων που εκτιμούν ότι η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ απέτυχε κι ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να ανασταλεί η λειτουργία του, να διορθωθούν όσα προβλέπονται στο πόρισμα και στη συνέχεια να ξεκινήσει εκ νέου η δοκιμαστική λειτουργία του. Προτείνει δε και νέα χωροθέτηση για ΧΥΤΥ πλέον.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το ερώτημα είναι πού θα πάνε τα σκουπίδια των Ιωαννίνων; Οι πρώτες διερευνήσεις έδειξαν ότι είναι αδύνατον να υπάρχει χωροθέτηση προσωρινού χώρου.
Η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που έγινε χτες το μεσημέρι ανέδειξε τις δύο αυτές τάσεις.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που ήταν παρών, επέμεινε ότι το έργο δεν μπορεί να σταματήσει. Διαβεβαίωσε δε, ότι δεν θα παραληφθεί ο ΧΥΤΑ αν δεν διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του. Επιβεβαίωσε μάλιστα και ρεπορτάζ του Ioannina TV την Τετάρτη, σημειώνοντας πως η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου έχει οριστεί η 22α Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι επιμηκύνεται η περίοδος δοκιμής.

Ο Δήμαρχος Γ. Σεντελές από τη μεριά του επανέλαβε όσα τονίζει και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του: «Η δοκιμαστική λειτουργία απέτυχε, το έργο δεν πρέπει να παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ, πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία και να πάψει να είναι μια περιβαλλοντική βόμβα. Αν υπάρχουν λύσεις, να βρείτε ή να βρει ο ΦΟΔΣΑ χρήματα, να αποκατασταθούν και στη συνέχεια να λειτουργήσει».

Να κλείσει ο ΧΥΤΑ ζητάει και ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου
Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου με ανακοίνωσή του στηρίζει τον Δήμο Β. Τζουμέρκων και «καταγγέλλει την ελλιπέστατη επίβλεψη εκ μέρους της Περιφέρειας που είχε ως συνέπεια τη ρύπανση του Αράχθου και το γεγονός ότι αυτή δεν ενδιαφέρθηκε για την πιστή τήρηση των όρων της ΕΠΟ, πράγμα το οποίο επισημαίνεται και στο πόρισμα».
«Για το σύλλογό μας μια ακόμη πηγή ρύπανσης και μόλυνσης του Αράχθου είναι απαράδεκτη. Πέρα από την ανάγκη λήψης άμεσα μέτρων για τη διακοπή των αιτιών της μόλυνσης και με αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ θεωρούμε ακατανόητη τη διατύπωση του πορίσματος ότι αυτή η λύση θα επιδείνωνε την κατάσταση - η Περιφέρεια και ο ΦΟΣΔΑ πρέπει να αναζητήσουν το γρηγορότερο κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ γιατί ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού δεν μπορεί να σταθεί για πολύ καιρό στη θέση αυτή.
Η επισήμανση και η προειδοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές για το ακατάλληλο του χώρου και του εδάφους, για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, είχαν γίνει εγκαίρως. Τώρα λοιπόν εμφανίζονται τα αποτελέσματα των ανεύθυνων και εγκληματικών για το περιβάλλον ενεργειών της Διοίκησης» καταλήγει μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ: Πρωϊνά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου