Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Σφοδρή αντιπαράθεση Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και Περιφέρειας Ηπείρου για την λειτουργία του ΧΥΤΑ


Μέτωπο με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου
για την λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει ανοίξει
  ο Δήμαρχος κος Γιάννης Σεντελές
 Σύσκεψη της Περιφέρειας την Τρίτη με ΦΟΣΔΑ και Δημάρχους


Ευρεία σύσκεψη του Δήμου την Τετάρτη με φορείς της Περιφέρειας (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σωματεία και Συλλόγους εργαζομένων, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Συλλόγους, Τοπικές κοινότητες κ.ά.)
 
Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσο καιρό (όταν ανακαλύφθηκαν πηγές ρύπανσης κοντά στον χώρο που λειτουργεί δοκιμαστικά ο ΧΥΤΑ και εκδόθηκαν σχετικά πορίσματα από Επιστημονική Επιτροπή) μεταξύ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην προμετωπίδα της αντιπαράθεσης φυσικά το αν θα πρέπει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του με τον κ. Καχριμάνη να δηλώνει σε όλους τους τόνους πως αφού η επιστημονική επιτροπή προτείνει αυτή τη λύση αυτό θα ακολουθήσει κι αυτός και τον κ. Σεντελέ να επιμένει πως αν ο ΧΥΤΑ δεν κλείσει θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα
προβλήματα.
Ο κος Καχριμάνης κατά την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ
Τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού επιθεώρησε την Παρασκευή το πρωί με αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Σιώλο.Ο Περιφερειάρχης, επεσήμανε στον υπεύθυνο του έργου την υποχρέωση εφαρμογής στο ακέραιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση, αλλά και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Επίσης έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα κατασκευής συμπληρωματικού μικρού έργου, με το οποίο θα αποτρέπεται η είσοδος των βρόχινων νερών στο κύτταρο καθώς και για άλλα ζητήματα. Στα θετικά καταγράφεται η πλήρης λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά και η μείωση των νερών που είναι συσσωρεμένα από τις τελευταίες βροχές στο κύτταρο, έργο στο οποίο συμβάλει η Περιφέρεια με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των πλεοναζουσών ποσοτήτων, μετά την επεξεργασία τους από τη μονάδα εξισορρόπησης, στο Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων.

Τέλος με αντικείμενο τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Περιφερειάρχης συγκαλεί σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη, ώρα 11.00 π.μ. στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του ΦΟΔΣΑ και των δημάρχων της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων  με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ αλλά και συστρατευμένη για το θέμα αυτό σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου (Αργύρης, Σταύρου), είναι αποφασισμένοι να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η όποια μόλυνση στο περιβάλλον που προκαλεί ο ΧΥΤΑ. 
Ήδη έχει γίνει αναφορά στον Εισαγγελέα και θα ακολουθήσουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. «Ζητάμε άμεσα να ανασταλεί μια δραστηριότητα που αποδεδειγμένα ρυπαίνει και ενέχει δημόσιο κίνδυνο», τονίζει  ο κ. Σεντελές.
Εν τω μεταξύ σε δελτίο τύπου ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τονίζει ότι η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό απέτυχε. Και συνεχίζει: «Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» . Κάθε μέρα που περνά η Λίμνη, ο Άραχθος κι ότι ζει γύρω από αυτά επιβαρύνονται απ’ τα μολυσμένα νερά του ΧΥΤΑ. Κι όσο το πρόβλημα αποσιωπάται τόσο διογκώνεται». Και καταλήγει πως «η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους του Ελληνικού και του Δήμου Β. Τζουμέρκων. Ευθύνη έχουμε όλοι μας και κυρίως όσοι ζουν στο Λεκανοπέδιο».
 
Καλεί δε σε ευρεία σύσκεψη τους φορείς της Περιφέρειας (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σωματεία και Συλλόγους εργαζομένων, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Συλλόγους, Τοπικές κοινότητες κ.ά.) την Τετάρτη 30 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ. Ν. Ζέρβα 2, 4ος όροφος) με σκοπό την ενημέρωση και τον σχεδιασμό της δράσης .

Όπως γίνεται ευλόγως κατανοητό ξεκινά επίθεση κατά μέτωπον κατά της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με σχεδιασμό δράσεων κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ που εξακολουθεί να ρυπαίνει τόσο τον Άραχθο με το οικοσύστημά του όσο και το λεκανοπέδιο της λίμνης Παμβώτιδος των Ιωαννίνων.
Με κεντρικό σύνθημα: «Είναι καιρός να μάθουμε την αλήθεια, να δράσουμε. ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά», απευθύνεται σε όλον τον κόσμο που είναι ευαισθητοποιημένος στην ρύπανση του περιβάλλοντος να παραστεί στην σύσκεψη την Τετάρτη το πρωί για να παρθούν αποφάσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου