Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Καλλιόπη (Κέλλυ) Καραμάνη. Η υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος σε συνέντευξή της για την συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση

"Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η συμμετοχή των γυναικών σε όργανα και αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους , υποδηλώνει το είδος της πολιτικής και κοινωνικής μας κουλτούρας"

Η Συρρακιώτισα υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη "Αξιοβίωτη Ανάπτυξη" Καλιόπη Καχριμάνη, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή της που παραχώρησε στο περιοδικό επιλογές NEWS


1) Η Γουαντα Νοβιτσκα (Πολωνέζα πολιτικός),αναφερόμενη στη συμπεριφορά των ανδρών πολιτικών απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους της είπε "Δεν θέλουμε οι άντρες να μας ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού αλλά την πόρτα της πολιτικής.". Το σχόλιο σας.

Είναι γεγονός, ότι για τη συλλογική κοινωνική συνείδηση η πολιτική αποτελεί ανέκαθεν έναν ανδρικό χώρο. Η ενασχόληση με τις δημόσιες υποθέσεις υπήρξε υπόθεση μιας λέσχης ανδρών και οι γυναίκες συνήθως συνδέονται με την ιδιωτική σφαίρα της ζωής, τη μητρότητα και την οικογένεια. Η είσοδός τους λοιπόν στην πολιτική, αποτελεί παρέκκλιση του αρσενικού κανόνα που εκφράζεται στη φιλοσοφία, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας όλων των γνωστών μέχρι σήμερα πολιτικών σχημάτων και δομών που διαμορφώθηκαν με βάση την ανδρική εμπειρία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, χάρη στη φεμινιστική σκέψη και τους αγώνες των γυναικών για ισόνομη μεταχείριση, ισότιμα δικαιώματα και ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ποιότητας της δημοκρατίας,κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.

2)Με το πέρας τις 4ετιας για πια επιτυχημένη δράση θα θέλατε να σας θυμούνται οι ψηφοφόροι σας;
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές σε ομιλίες μου η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα ο πολίτης, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις και τα ...

προβλήματα της καθημερινότητάς του σε όλες τις εκφάνσεις της. Επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω στο μέγιστο δυνατό στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου που εστιάζει τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση προϊόντων και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, τόσο μέσα από την επιστημονική μου κατάρτιση και τις γνώσεις μου ως οικονομολόγος (όσον αφορά τα αναπτυξιακά προγράμματα), όσο και ως νέος άνθρωπος γεμάτη όρεξη που θέλω να συνεισφέρω για το καλό του τόπου μου.

3)Γιατί αποφασίσατε να εκτεθείτε προσωπικά και πολιτικά σε μια δύσκολη Περιφέρεια η σε ένα Δήμο με μεγάλα προβλήματα, και σε μια εποχή που ο κόσμος δύσκολα εμπιστεύεται τους πολιτικούς.

Η αλήθεια είναι ότι πριν 3 χρόνια η περιφέρεια Ηπείρου αντιμετώπισε προβλήματα σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο τα οποία επιτυχώς κατάφερε να επιλύσει.Κανείς δεν αγνόησε την ύπαρξη των προβλημάτων, με μεγαλύτερο αυτό της ανεργίας, σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο και κανείς δεν υπόσχεται ότι όλα θα είναι ρόδινα.Με υπομονή, επιμονή, επιστημονική κατάρτιση, γνώση και όρεξη για δουλειά και προσφορά στα κοινά πιστεύω ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ακόμη όμως περισσότερο πιστεύω στους νέους ανθρώπους. Η γενιά μας είναι η πιο μορφωμένη, η πιο καταρτισμένη και η πιο επαρκής. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε χώρο σε νέες ιδέες και προτάσεις πάντα με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της περιοχής μας και να αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια των πολιτικών και τις παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα μας στο σημείο αυτό.

4)Ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος οι γυναίκες υποψήφιοι είναι λιγότερες σε σχέση με τους άντρες. Η πολιτική όπως και το ποδόσφαιρο αποτελεί ακόμη ένα από τα ανδρικά πεδία στα οποία πρέπει να ισχύσει η απλή αναλογική;
Η πολιτική όπως και το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένα με το ανδρικό φύλο. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε πως και τα δύο συνδέονται με την κοινωνική ζωή. Η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική ζωή είναι γεγονός πια και τα ισότιμα δικαιώματα των δύο φύλων αποτελούν ένδειξη ύπαρξης υγιούς δημοκρατικού καθεστώτος και εκσυγχρονισμένων κοινωνικών καθεστώτων.Σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας, η συμμετοχή των γυναικών σε όργανα και αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους , υποδηλώνει το είδος της πολιτικής και κοινωνικής μας κουλτούρας. Επομένως η διεκδίκηση μιας πολιτικής θέσης για μια γυναίκα θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντική.

5) Πόσο ανάγκη πιστεύετε έχει η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής μας από την ενεργή παρουσία του γυναικείου φύλου;

Όπως προανέφερα, η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου υποδηλώνει ύπαρξη υψηλού επιπέδου κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής οφείλει να προάγει συνεχώς την ισότητα των φύλων. Η ένταξη του φύλου σε όλες τις διαστάσεις της πολιτικής είναι κρίσιμος παράγοντας ουσιαστικοποίησης της δημοκρατίας και στροφής της σε ένα όλο και πιο ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ίσως, το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Είναι το επίπεδο που έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Επιτρέπει περισσότερο από κάθε άλλο τη συμφιλίωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Είναι το κοντινότερο επίπεδο στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή στα κοινά.

6)Ποια είναι η διαφορά αντιμετώπισης των κοινωνικών θεμάτων από μια γυναίκα πολιτικό σε σχέση με έναν άντρα;

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσω ότι και στα δύο φύλα σημαντικό ρόλο παίζει η επιστημονική κατάρτιση, η εμπειρία, ο χαρακτήρας, καθώς και το κοινωνικό επίπεδο και το περιβάλλον στο οποίο έχει εργαστεί ή δραστηριοποιηθεί. Θεωρώ όμως ότι η γυναίκες δείχνουν περισσότερη ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τους άντρες διότι είναι αυτές που στην ύπαρξη προβλημάτων της καθημερινότητας, υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών καθότι οι ρόλοι τους είναι πολλαπλοί (μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, άνθρωπος που έχει αναλάβει ηλικιωμένους και πολλούς άλλους ρόλους που είναι συνυφασμένοι με προβλήματα της καθημερινότητας). Επομένως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη θα πρέπει να αξιοποιήσει τη γυναικεία συμμετοχή.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιλογές NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου