Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Άραχθος εκτός, Αώος εντός

Το ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό "μέτωπο" που είχε δημιουργηθεί κατά της κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου διαχείρησης υδατικών πόρων, έπιασε τόπο

Στο τελικό σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, που παραδόθηκε τον Νοέμβριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) και αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr), το συγκεκριμένο έργο απορρίπτεται. Τον ίδιο δρόμο πάντως δεν ακολούθησε το έργο της μερικής εκτροπής του Αώου, για το οποίο επίσης υπήρχαν και υπάρχουν αντιδράσεις, όχι όμως από όλους τους φορείς, κοινωνικούς και πολιτικούς.
Το φράγμα του Αγίου Νικολάου, οι μελετητές το είχαν εντάξει ως έργο στο προσχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων μετά από πρόταση του φορέα υλοποίησής του αλλά και της Ειδικής ...

Γραμματείας Υδάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο τελικό σχέδιο, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων το πρότεινε μετά και την έκδοση νόμου 4042/2012 επί υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 
Στον νόμο αυτόν υπήρχε η πρόβλεψη της υπερίσχυσης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής έναντι ενός περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου. Η πρόβλεψη θεωρήθηκε «φωτογραφική» για το υδροηλεκτρικό έργο στον Άραχθο, δεδομένου ότι το ισχύον περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο λέει «όχι» σε αυτό το φράγμα.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, πέρσι τέτοια εποχή, ήταν έντονες και προέρχονταν από όλες τις πλευρές. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε αντιδράσει επίσης, μιλώντας για «φαραωνικό έργο».
Οι μελετητές για τη στροφή που κάνουν, επικαλούνται τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Η αντίθεση προς το έργο εδραζόταν στην εν τοις πράγμασι σοβαρή υποβάθμιση οιασδήποτε εναλλακτικής οικοτουριστικής δραστηριότητας, στις επαχθείς επιπτώσεις που είχε ήδη υποστεί στον τομέα αυτό η ευρύτερη περιοχή του Αράχθου από τα υφιστάμενα φράγματα της ΔΕΗ (Πουρνάρι Ι και ΙΙ) και στη διαμόρφωση αρνητικών συνθηκών ως προς την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ που σχετίζονταν με την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και τη διαμόρφωση υποδομών τέτοιου τύπου που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» τονίζεται στο σχέδιο. Ακολούθησε, όπως αναφέρεται, εξέταση των νέων δεδομένων από τη μελετητική ομάδα και την επιβλέπουσα υπηρεσία. Η εξέταση αυτή κατέληξε στην απόρριψη του έργου, συνεκτιμώντας «θέματα περιβαλλοντικά, τεχνικά, διοικητικά και νομικά». «Επομένως στο παρόν σχέδιο διαχείρισης το συγκεκριμένο έργο δεν περιλαμβάνεται» αναφέρεται. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Καχριμάνης είχε μεταφέρει στην τοπική κοινωνία δέσμευση των μελετητών για απόρριψη του συγκεκριμένου έργου.

«Ναι» στη μερική εκτροπή του Αώου

Και ενώ το φράγμα του Αράχθου ακυρώνεται, η μερική εκτροπή του Αώου συνεχίζεται, αν και με κάποια μικρή διαφοροποίηση. Το συγκεκριμένο έργο (γνωστό και ως «πρόταση Καλογιάννη», του πρώην βουλευτή Λευτέρη Καλογιάννη) αφορά τη μεταφορά νερού από τον Αώο από τη ΔΕΗ και την εταιρία «Τέρνα Ενεργειακή» για πολλαπλή χρήση. Οι μελετητές αποφάσισαν να δώσουν μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτό το έργο εντάσσοντας το στα έργα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας «χωρίς τη συμβολή που φερόταν να έχει στην ύδρευση παραλίμνιων οικισμών των Ιωαννίνων» όπως αναφέρεται στο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την… αφαίρεση χρήσης για ύδρευση, έχει το γεγονός ότι οι μελετητές έλαβαν υπόψη τους το έργο της μεταφοράς νερού για ύδρευση από τον Αμάραντο, τη μελέτη του οποίου εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Σε διαβούλευση που είχε γίνει στα Γιάννενα, την παράλειψη του έργου από το τότε προσχέδιο διαχείρισης είχε θέσει ο περιφερειάρχης.


Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου