Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Μείωση στον προϋπολογισμό για τους ΟΤΑ κατά 209 εκατ. ευρώ το 2013. Προς στάση πληρωμών και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων;Μεγάλη μείωση 271 εκατομ. ευρώ στους Δήμους

 Μείωση κατά 45% των δαπανών δημοσίων επενδύσεων

Και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα αντιμετωπίσει άμμεσα το πρόβλημα της στάσης πληρωμών (;;;)

Με μειωμένο κατά 209 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό θα αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες τους 2013 δήμοι και περιφέρειες, οι οποίοι πέρυσι τέτοια εποχή είχαν δει τα έσοδα τους να μειώνονται κατά μισό δισ. σε σχέση με το 2011. 
Αυτό προβλέπει ο Πρϋπολογισμός του 2013, που συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και από την ερχόμενη Πέμπτη έως την Κυριακή στην Ολομέλεια.
Βασικό του χαρακτηριστικό η μείωση σχεδόν στο μισό (45%) των δαπανών δημοσίων επενδύσεων (από 774 σε 428 εκατ. ευρώ ή μείον 348 εκατ.).
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2013, οι δήμοι θα λάβουν από τον κρατικό...
προϋπολογισμό 2.881,8 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές των παρελθόντων ετών, καθώς και η ειδική επιχορήγηση ύψους 312.9 εκατ. ευρώ, η οποία θεωρήθηκε αναγκαία, καθώς, όπως καταγγέλουν οι δήμαρχοι η κυβέρνηση «κόβει» από τους δήμους θεσμοθετημένους πόρους, ύψους 1,7 δισ.
Αναφορικά με τις περιφέρειες, το 2013 έχει προϋπολογισθεί να πάρουν 545,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 83,2 εκατ. ως ειδική επιχορήγηση ύψους, επίσης λόγω της πρόβλεψης για μειωμένα φορολογικά έσοδα.
Μειωμένα έξοδα 271 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, οι δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν συνολικά κατά 271 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από την επιπλέον μείωση του αριθμού των συμβασιούχων έργου κατά 14,4 εκατ. ευρώ, την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και αδείας με εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ, την αναστολή της χορήγησης του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου (ΚΕΣ) & (ΚΕΔΣ) με εξοικονόμηση 57 εκατ. ευρώ και από λοιπές παρεμβάσεις ύψους 139,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τη μείωση των οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει τις παρακάτω νομοθετικές πρωτοβουλίες:
  • παροχή δυνατότητας στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, πριν την προσφυγή στις διατάξεις του άρθρου 262 του ν.3852/2010 να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο για τα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31/12/2011, το οποίο θα καλυφθεί με συνομολόγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από άλλα πιστωτικά ιδρύματα,
  • συμψηφισμός οφειλών των δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τα συνολικά προβλεπόμενα στο αρθ.27 του ν.3756/2009 έσοδά τους. (άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012),
  • ρύθμιση των χορηγηθέντων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (αρθ.49 παρ.1 περ.α,β,γ, ν.3943/2011) και
  • δυνατότητα τμηματικής πληρωμής υποχρεώσεων (αρθ.12 παρ.1, ν.4018/2011).
«Επίσης, όπως τονίζεται, σχεδιάζεται η βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος παρακολούθησης της πορείας των αποτελεσμάτων των ΟΤΑ με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού παρεμβάσεων στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αποκλίσεις από τους στόχους» (βλ. Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο).

Εν τω μεταξύ να υπενθυμίσουμε  ότι στην ΠΕΔ Ηπείρου προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 ΟΤΑ
οι δήμοι Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσαςετά τον Οκτώβριο το πρόβλημα, καθώς μέχρι τότε το δήμο «σώζουν» τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις που πρόσφατα πήρε), Ζίτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού. 

«Πέραν των δήμων Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, είμαστε οριακά ... Και μετά, ο ένας μετά τον άλλον θα μπουν "στο κόκκινο"», δήλωσε στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου